„Puşcăria noastră, cuibuşor de nebunii”

SCANDAL SEXUAL // „Dacă vrei ca totul să fie bine, trebuie să taci şi uneori să „dai buca la bătaie”. Am întreţinut relaţii sexuale şi cu angajaţii penitenciarului, şi cu deţinuţii”, povesteşte Angela, deţinută în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău

„Angajaţii penitenciarului mai că erau gata să se pună în genunchi numai ca noi să nu spunem nimic despre ce a fost”, mărturiseşte Angela. În urma percheziţiei în celula controversatului om de afaceri Adrian Nichifor au fost depistate cantităţi enorme de băuturi alcoolice, telefoane mobile şi alte lucruri interzise în penitenciar. A fost ascuns însă că la dispoziţia lui Nichifor erau puse şi câteva din deţinutele penitenciarului. „Nimic nu se face fără a fi înştiinţată direcţia penitenciarului. Deja nu mai ştiu cine e şef aici, Petrachi sau Nichifor?”,  se întreabă deţinuta.

Iana Zmeu

Două din deţinutele Penitenciarului nr. 13 solicită prin intermediul ziarului JURNAL de Chişinău să fie audiate de către procurori pentru a le povesti despre atitudinea condamnaţilor şi administraţiei puşcăriei faţă de deţinute. „Nu ne-au forţat să întreţinem relaţii sexuale, dar ni s-au promis mai multe lucruri. Că va fi totul normal. Că vom pleca acasă. Acum ne ignoră şi ne lipsesc de nişte lucruri vitale”. Angela povesteşte că până a-i fi făcută percheziţie în celulă, deţinuţii Adrian Nichifor şi Vasile Gavriliţă veneau sistematic în camera 98 unde era ea împreună cu o altă deţinută. „Din luna august şi până în septembrie, Nichifor ne vizita de trei-patru ori pe săptămână. În ziua când i-a fost făcută percheziţia am fost noi la ei. Era el, Gavriliţă şi un colaborator al penitenciarului. Cu toţii am făcut sex. Ion Trinca (angajatul care a fost concediat în urma percheziţiei în celula lui Nichifor) sta la pândă”, povesteşte Angela. Ulterior, Angela şi Cristina au fost transferate în blocul pentru femei, însă până atunci erau vecine cu  celula lui Nichifor, care este bănuit că în aprilie 2010 l-ar fi împuşcat mortal pe fratele comisarului de Nisporeni, acum fiind în aşteptarea sentinţei – el pledează nevinovat.

Cum arată celula lui Nichifor

Pentru a dovedi că a fost cu adevărat în celula 99 în care erau Nichifor şi Gavriliţă, Angela ne-a descris detaliat cum arată interiorul acesteia. Deşi avocatul Veaceslav Ţurcan repeta de fiecare dată când avea ocazie că inculpatul lui este întreţinut în penitenciar în nişte condiţii inumane, deţinuta dă peste cap afirmaţiile apărătorului. „Este ca un apartament cu o cameră. Condiţiile sunt foarte bune. Cu baie, WC, două paturi, televizor mare. Euroreparaţie mare”, povesteşte Angela. Pe moment Nichifor este la Pruncul, avocatul lui invocând că acesta are probleme grave de sănătate. „Nichifor este la spitalul Pruncul pentru că face reparaţie în celulă. Îşi pregăteşte teren de tenis, sală de sport şi biliard”, susţine Angela.

Colecţionează arme în libertate, şi băuturi alcoolice la zdup

Angela şi Cristina povestesc că Nichifor se lăuda adesea cu colecţia de băuturi pe care o avea în celulă. „Doamne fereşte cât alcool avea! Martini, whisky, foarte multe lăzi cu votcă, vreo patru-cinci lăzi cu bere, mai mult de 20 de sticle cu bere. Avea şi o sacoşă de 10 bani plină cu iarbă, iar în sertarul din bucătărie avea bani. Pe lângă aceasta, Nichifor avea vreo zece telefoane mobile”, îşi aminteşte deţinuta. Angela spune că Nichifor îi plăcea să arate pozele din telefonul mobil în care el apărea îmbrăcat în hainele lucrătorilor penitenciarului. În urma percheziţiei celulei 99, a fost eliberat din funcţie Ion Trinca, ajutorul de serviciu al serviciului regim şi securitate al Penitenciarului 13, pentru intrarea în relaţii neregulamentare cu deţinuţii, în cazul dat este vorba de Nichifor şi Gavriliţă, lipsă de onestitate şi bună credinţă. „Nimic nu se făcea fără acordul şefilor penitenciarului. Când trebuia să vină la noi, îi sunau pe Petrachi sau Puiu”. Deţinutele susţin că foarte multe dintre deţinute sunt însoţite în celulele altor deţinuţi pentru a întreţine relaţii sexuale cu condamnaţii. „Ei au bani din asta”, a menţionat Angela.

A rămas însărcinată de la un deţinut

Angela şi Cristina au mărturisit că pe lângă ele cu Nichifor şi Gavriliţă au întreţinut relaţii sexuale şi alte două deţinute. „Lera a rămas însărcinată de la Gavriliţă”, a menţionat Cristina. Deţinuta s-a referit la Valeria Dobrovolscaia care pe moment se află în Penitenciarul Pruncul. „Când a fost transferată la noi din Penitenciarul nr. 13 Valeria Dobrovolscaia deja era însărcinată în luna a treia. Ea a spus că a conceput copilul în timpul unei întrevederi de lungă durată cu un prieten de al ei. Acum ea este la Pruncul”, a declarat pentru JURNAL Iurie Ţurca, şeful secţiei securitate din Penitenciarul pentru femei de la Rusca. „Nimeni nu venea la Lera la întrevedere. Este copilul lui Gavriliţă”, ne-a asigurat Angela. Cazul lui Dobrovolscaia nu este unicul scandal cu tentă sexuală din Penitenciarul nr. 13. Ala Plămădeală, specialist stomatolog, a fost eliberată din funcţie pentru că a fost surprinsă în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu unul dintre deţinuţi.

Îşi bat joc de noi

După ce s-a făcut percheziţie în celula lui Nichifor, deţinutele spun că au început să fie batjocorite de angajaţii penitenciarului. „Ne-au spus să închidem gurile şi să tăcem. Noi le-am închis”, spune Cristina. Deţinuta spune că sunt ameninţate sistematic, însă mai gravă este indiferenţa cu care sunt tratate. „Orice solicitare de a fi consultate de un medic ne este refuzată, dar eu am pericol de cancer mamar. Ne iau în râs. Ne-au făcut viaţa insuportabilă”, vorbeşte Angela. Situaţia creată le-a făcut pe deţinute să vorbească deschis despre dezmăţul din Penitenciarul nr. 13 în speranţa că Procuratura Generală se va autosesiza şi va lua măsuri faţă de administraţia penitenciarului. „Vreau să solicităm ca imediat după ce va apărea acest articol să fim audiate de procurori. Ne este frică să nu ne omoare”, ne-au spus deţinutele. În Penitenciarul nr. 13 din capitală sunt pe moment 93 de deţinute.

Nichifor se comportă ca un copil. Îi place să se alinte şi adesea începe să vorbească cu o voce străină. În momente mai intime, el spune: „Arată buca” sau „Arată ţâţa”. Nu este un om rău. Când aveam nevoie de medic, el îl suna pe Petrachi şi noi eram asigurate cu servicii medicale. Acum suntem ignorate şi batjocorite.

„A întreţinut relaţii sexuale cu mai mulţi angajaţi. De care relaţii au vrut ei”

Nichifor avea uşa deschisă şi venea la noi în celulă când îşi dorea el.

În ediţia de vineri vom reveni cu reacţia Procuraturii Generale şi a Penitenciarului nr. 13.