Puric, după tată; Ursu, după mama

PORECLE // Purtând porecle mai vechi sau mai noi, unii locuitori din Slatina sunt recunoscuţi doar după aceste supranume

 

„Sunt Vasile Ona, dar toţi îmi spun Jotu. Asta e porecla mea”, se prezintă bărbatul, locuitor al satului Slatina, raionul Teceu, regiunea Transcarpatia, Ucraina. „Porecla vine de la străbunicul meu. Erau doi fraţi, unul era Ona, iar altul Jotu, eu sunt de pe linia lui Jotu. De fapt, nimeni nu mă mai cunoaşte ca Vasile Ona, ci ca Jotu, fie că sunt persoane de aici, fie de dincolo de Tisa”, recunoaşte acesta.

 

„Mâncau multă ceapă şi li se spune Ceapă”

 

Jotu spune că în localitatea Slatina sunt multe porecle, destul de interesante, unele le-a atribuit chiar el consătenilor.  „Avem de-a lui Ceapă, cred că mânca multă ceapă, de-a lui Crâncă”, spune vesel bărbatul.

„Unei străbunici îi ziceau a Vărzăroaicei, de la vărzări. Este un fel de mâncare care se pregăteşte din mălai, cozi de ceapă şi mărar. Se mănâncă caldă, iar deasupra se toarnă unsoare de porc sau unt. Cred că lor le plăcea acest fel de mâncare şi o făceau des, de la asta li se trage numele. Trebuie să mai spun că nu spuneau „a lui Vărzăroi”, ci „a Vărzăroaicei”, semn că străbunica era capul familiei”, adaugă acesta.

„Un coleg de şcoală mai mare cu patru-cinci ani a învăţat despre Miciurin. Vine acasă de la ore şi-i spune fratelui mai mic Miciurin. Noi, copiii din apropiere, am auzit şi de atunci toată lumea îi zice Miciurin”, râde cu poftă bărbatul.

 

Nicoil şi Puric TV

 

Jotu spune că unora le găseşte el porecle. „Unui vecin de-al meu îi spuneam Puric TV. Porecla de pe tată era Puric, iar de pe mamă, Ursu. Eu am adăugat TV, după ce şi-a instalat cablu la televizor. Deşi el mai mult seamănă cu un urs, decât cu un purice. E un om tare harnic”, comunică vesel acesta.

„Altul care se ocupă cu vinderea motorinei este cunoscut în localitate ca Nicoil. „E simplu, îl cheamă Nicu şi oil, de la petrol. Toţi îl cunosc pe Nicoil şi puţini pe Nicu”, afirmă bărbatul.

Jotu însă recunoaşte că nu a scăpat nici el de poreclă. Un consătean mai tânăr de câte ori îl vedea îl saluta Nănăşiu. „Nu înţelegeam de ce, iar când l-am întrebat, acesta a spus că eu i-am pus porecla Zek, pentru că lucra la himie (detenţie cu regim mai uşor) aici la noi. Toată lumea îi spune „Măi Zeka!”. Nu se supără cei cărora le pun poreclele, mai mult cei mai în vârstă, care au unele mai deocheate, cum ar fi de-a lui Beşină, Trei Căcaţi, Cacă lung, Cur de her, de-a lui Bonduca (bonduca este organul sexual feminin – n.a.)”, spune Jotu cu deschiderea caracteristică oamenilor din această regiune.

Întrebat dacă cunoaşte porecle în limba ucraineană, acesta tace un moment. „Poate o fi, dar eu aici în Slatina le cunosc doar pe cele româneşti”, ne asigură şmechereşte bărbatul.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)