Punţi între fraţi

 Istoria unei arhive din perioada Războiului al Doilea Mondial a fost adusă acasă, la Borogani

Când abordezi unele evenimente, nu ştii exact la ce să te referi mai întâi. Un asemenea eveniment plin de semnificaţii a avut loc recent la Borogani, Leova.

Istoria unei arhive din perioada Războiului al Doilea Mondial a fost adusă acasă, la Borogani, de către Virgil Şerbu Cisteianu, scriitor, director general al Asociaţiei Culturale „Gând Românesc – Gând European”, al revistei de cultură, ştiinţă şi artă „Gând Românesc” şi al editurii Gens Latina, Alba Iulia.

 

Oaspeţi din Valea Jiului

 

Manifestarea a fost organizată în cadrul Muzeului de istorie şi etnografie a localităţii, acţiune de neuitat pentru întreaga comunitate. Oaspeţi ne-au fost distinse personalităţi din România – Ştefan Nemecsek, scriitor, jurnalist, redactor-şef la ziarele „Curierul Văii Jiului” şi „Zona Specială”, municipiul Vulcan Petroşani, Zenovia Zamfir, scriitoare, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, Râmnicu Vâlcea, precum şi Oxana Munteanu, poetă, profesoară de limba română la Liceul „Petru Rareş” din Chişinău.

 

Protagonistul acestei istorii a fost Teodor Caşu, notar al satului între anii 1940-1944. În timpuri grele şi controversate, silit de circumstanţele războiului, încearcă şi reuşeşte să treacă Prutul salvând arhiva satului în care se cuprind documente ale sec. XVIII-XIX. În drum spre Bucureşti, i-a decedat soţia în urma unui bombardament al vagonului în care se aflau. Teodor Caşu s-a salvat ca prin minune împreuna cu fiica sa, Melania, care locuieşte acum la Deva. A trecut prin multe peregrinări şi în România, a avut mai multe slujbe, schimbându-se şi locul arhivei care se caută şi astăzi.

 

Destinul a făcut ca V. Ş. Cisteianu să ne găsească şi să întreţinem o corespondenţă pe marginea acestei istorii, să găsim martori oculari şi să oferim informaţia căutată, pentru ca, în final, să realizăm această întâlnire. În acest context, am fost onoraţi cu un mesaj de prietenie, de dragoste frăţească şi gândire românească din partea truditorilor adâncurilor Văii Jiului, Judeţul Hunedoara, Primăria Municipiului Vulcan.

 

Istoria ne leagă

 

Tinerii colaboratori ai Muzeului, împreună cu muzeograful Maria Basarab, au ghidat onoraţii oaspeţi prin compartimentele Muzeului, prezentând o vie istorie a satului de care distinşii oaspeţi au rămas încântaţi. Colectivul folcloric „Busuioc Moldovenesc” a evoluat cu un program amplu de creaţie populară şi a surprins plăcut publicul spectator. O donaţie de carte românească a fost pusă la dispoziţia tinerilor cititori ai satului.

 

Moment cu adevărat istoric s-a petrecut la Borogani, care a reuşit să adune lume bună şi dornică de a cunoaşte adevărata istorie a neamului.

Important este că urmează să fie scrisă o monografie ce va conţine informaţia amplă pe marginea acestei istorii.

 

Astăzi, despre localitatea Borogani scriu ziarele din Ţară, graţie acestei întâlniri am deschis o punte de colaborare care ne va ajuta să scoatem din anonimat nume notorii şi să publicăm lucrări din creaţia tinerelor talente.

 

Ecaterina Odagiu,

director al Muzeului de istorie şi etnografie a satului Borogani, Leova

 

Legendă foto: În stânga – Virgil Şerbu Cisteianu, scriitor, director general al Asociaţiei Culturale „Gând Românesc – Gând European”, al revistei de cultură, ştiinţă şi artă „Gând Românesc” şi al editurii Gens Latina, Alba Iulia

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)