Punctul de control comun „Cuciurgan-Pervomaisc”, inaugurat de Filip și Poroșenko. Care vor fi următoarele puncte de control comun moldo-ucrainean?

Premierul Pavel Filip și liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, participă, astăzi, 17 iulie, la inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat, „Cuciurgan-Pervomaisc”, potrivit unui comunicat al Guvernului. Acţiunea se înscrie în contextul realizării înţelegerilor convenite între Republica Moldova şi Ucraina şi, în particular, a Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental semnat de cele două state.

„Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul politicii de vecinătate, vizând modernizarea managementului integrat al frontierelor şi are la bază standardele şi cele mai bune practici europene”, se arată în comunicatul Executivului. Proiectul a stârni multe critici din partea autorităților separatiste de la Tiraspol, dar și din partea Moscovei.

În cadrul unui interviu acordat ziarului JURNAL de Chişinău, ambasadorul Ivan Gnatişin ne-a anunţat că urmează să fie deschise cu asistenţa financiară a partenerilor de dezvoltare mai multe puncte de control comun. „Printre acestea sunt Palanca, Cuciurgan şi Broniţa-Unguri, unde există un pod construit de câteva decenii pentru alte scopuri. Acest obiectiv va fi destinat circulaţiei de autoturisme. Prin inaugurarea acestui pod vom descongestiona punctul Podolsk-Otaci. Controlul comun va permite liberalizarea fluxului de transport, în special, Ucraina va lichida două puncte – Maiaki şi Udobnoe”, ne-a declarat ambasadorul.

„Un punct strategic este Iampol–Cosăuţi, obiectiv ce urmează să fie construit de asemenea cu asistenţa UE. Republica Moldova a încheiat construcţia drumului Sărăteni–Soroca, partenerii de dezvoltare manifestă interes sporit pentru acest obiectiv. Partea ucraineană va reabilita drumul M17 pentru a valorifica complet această arteră pe ambele maluri ale Nistrului.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)