Punctele de control al migraţiei, proiect foarte sensibil

Şase puncte de control al migraţiei vor fi instalate pe Nistru, un proiect de lege în acest sens urmează să fie votat de către parlament. Atât oficialii moldoveni, cât şi cei europeni vorbesc despre faptul că aceste puncte sunt o condiţie în procesul de negociere a acordului privind liberalizarea regimului de vize cu UE. De cealaltă parte, comuniştii consideră că acele puncte nu vor fi altceva decât puncte de control vamal, care vor diviza şi mai mult oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Tapiola: „Sunt multe mituri cu privire la posturi”

Ambasadorul UE la Chişinău, Excelenţa sa Pirkka Tapiola a vorbit JURNALULUI despre faptul că în jurul acestei probleme circulă multe mituri. În special, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în RM a accentuat că instalarea acestor puncte este o condiţie în vederea semnării Acordului privind liberalizarea regimului de vize.

„De fapt, noi vorbim despre centre de deservire, care vor fi acolo pentru a-i ajuta pe oameni să se înregistreze că au venit în Republica Moldova trecând graniţa cu Ucraina, acolo unde autorităţile moldoveneşti nu au control. Oamenii se pot înregistra la acele puncte de control al migraţiei sau la Chişinău. Este o condiţie firească a controlului migraţiei. Am mai vorbit şi despre faptul că a asigura o formă normală de control al migraţiei pe acel segment este soluţia-cheie pentru realizarea planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Dar vreau să subliniez că aceste posturi sunt destinate persoanelor care trec graniţa Republicii Moldova. Aceste centre nu sunt aşadar pentru rezidenţii din regiunea transnistreană, rezidenţi care deţin paşapoarte moldoveneşti. Punctele în cauză vor viza fluxul de migraţie externă.

Aceste centre nu sunt acolo pentru locuitorii regiunii Transnistrene, indiferent daca vorbim de locuitori cu paşapoarte moldoveneşti sau ucrainene, rusești sau ale oricărei alte țări străine. Aceste centre nu au nimic cu asta. Vorbim despre fluxul extern al migrației. Este ceva normal. Sunt două lucruri diferite.

Si de fapt am fost foarte bucuros să aud acest mesaj foarte clar. L-aţi auzit și de la prim-ministrul Leancă şi de fapt şi de la liderul regiunii Transnistrene care au făcut referință la aceasta în timpul conferinței de presă comune. Pentru o înțelegere mai bună trebuie să fie clar că aceste puncte nu sunt acolo pentru rezidenţii din regiunea transnistreană si văd o dorință foarte mare din parte guvernului în acest moment de a identifica modalități de îmbunătățire a mișcării legale a locuitorilor din regiunea transnistreană cu documente de călătorie străine. Nu întotdeauna este ușor să stabilești locul de reședință al persoanelor dar există o voință politică reală de a face acest lucru și cred ca acesta este cel mai important lucru”.

Schuebel: „Puncte necesare”

Acelaşi mesaj l-a exprimat fostul şef al delegaţiei, Dirk Schuebel. Acesta a vorbit într-un interviu oferit pentru JURNAL de Chişinău despre faptul că punctele de trecere nu vor îngrădi dreptul la libera circulaţie rezidenţilor regiunii transnistrene. „Acestea sunt puncte de control unde oamenii din alte ţări pot să se înregistreze în mod voluntar în cazul în care intenţionează să se afle în RM mai mult de trei zile. Ele nu sunt similare celor de la frontiere. În cadrul lor vor activa civili de la Biroul Migraţiune şi Azil. Trebuie să subliniez că punctele respective sunt necesare deoarece, pe moment, autorităţile constituţionale ale RM nu deţin controlul asupra segmentului central al frontierei moldo-ucrainene.”

MAE rus e îngrijorat

Amintim că proiectul de lege privind instaurarea punctelor de migraţiune urma să fie votat pe 12 iulie, la ultima şedinţă în plen a Parlamentului din primăvară-vară. Igor Corman a scos de pe agenda zilei proiectul pentru a fi revizuit. Deşi oficialii europeni vorbesc despre faptul că acest proiect nu va provoca o răcire a relaţiilor dintre autorităţile RM şi autorităţile nerecunoscute ale rmn, proiectul se aşteaptă a fi unul foarte sensibil. Prima variantă a proiectului a fost ţinută deocamdată în secret. Reprezentanţii fracţiunilor parlamentare din cadrul Coaliţiei Proeuropene se vor întâlni cu reprezentanţii fracţiunii comuniştilor pentru a se consulta pe marginea proiectului.

Menţionăm că Federaţia Rusă a atras atenţia la intenţia Republicii Moldova de a instala posturi migraţionale la hotarul administrativ cu rmn. Un comunicat difuzat de Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse menţiona încă în iulie curent că problema a fost abordată la întrevederea viceministrului rus al externelor, Grigori Karasin, cu Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Galbur. „Din partea Rusiei, o atenţie specială a fost acordată planurilor Chişinăului de instituire a noului mod de trecere a liniei frontierei administrative cu Transnistria. A fost exprimată speranţa că aceasta nu va afecta interesele cetăţenilor ruşi domiciliaţi în regiune”, se spune în comunicatul MAE de la Moscova.

Vadim Vasiliu

 

 

The following two tabs change content below.