„Publicul trebuie să ştie cine plăteşte pentru punctele de vedere exprimate”

Discursul Ambasadorului SUA William H. Moser la recepţia dedicată libertăţii presei (28 mai, 2013)

Bună seara şi bun venit în casa mea.

Sunt sigur că unii dintre dumneavoastră se întreabă de ce au fost invitaţi aici în seara aceasta. Răspunsul este foarte simplu: noi în Statele Unite credem că presa este una dintre cele mai importante instituții non-guvernamentale care există în societățile democratice.

Statele Unite ale Americii sunt un avocat al presei libere și nestingherite în întreaga lume. Ceea ce voi, jurnaliștii, faceţi este vital pentru o democrație sănătoasă. Investigațiile, problemele abordate și, în cele din urmă, articolele dumneavoastră informează şi educă publicul, oferind un control asupra puterii și chiar mai important, asupra abuzului de putere şi formulează aspiraţiile celor lipsiţi de cuvânt. Mass-media, care este independentă de stat şi de influenţa politică excesivă, permite exprimarea paşnică şi schimbul de idei, de care depinde democraţia.

Întotdeauna le spun oamenilor că în Constituția noastră presa este singura afacere privată menționată în mod specific. Aceasta este protejată de Primul Amendament în Cartea noastră a drepturilor omului, care spune că guvernul “nu va adopta nici o lege care încalcă libertatea presei”. În urmă cu mai mult de 200 de ani, atunci când a fost scrisă Constituția noastră, nu a existat presă de stat. Presa era o afacere privată, comercială. Mass-media din Statele Unite ale Americii întâmpină ingerinţe nesemnificative din partea guvernului și puteți auzi tot felul de idei și opinii exprimate. Noi credem că aceasta este o parte importantă a dreptului fundamental la libera exprimare.

Dar acest drept la libera exprimare cuprinde mai mult decât dreptul de a vorbi – el de asemenea cuprinde dreptul de a auzi. Fostul sclav și aboliţionist Frederick Douglass a spus: “Suprimarea libertăţii de exprimare este un rău dublu. Se încalcă atât drepturile celui care ascultă, cât şi ale celui care vorbeşte”.

Fiecare dintre dumneavoastră, indiferent dacă sunteţi reporteri, editori, fotografi, bloggeri sau sunteţi implicaţi în reglementarea ori promovarea mass-mediei, sunteţi cu toţii gardienii acestor drepturi preţioase de a vorbi şi a auzi şi aveţi o responsabilitate enormă faţă de publicul din Moldova. Noi vă încurajăm să spuneţi puterii adevărul. Trebuie să puneţi la încercare liderii dumneavoastră şi să adresaţi întrebări dificile chiar şi unor persoane ca mine, ambasadori şi membri ai comunităţii internaţionale.

Noi vedem aici un mediu promiţător pentru mass-media şi o discuţie vibrantă, care are loc în mass-media din Moldova. În ce mă priveşte, întotdeauna am fost mândru să le spun oamenilor că, indiferent de situaţia politică dificilă de aici, cetăţenii Moldovei sunt liberi să-şi exprime opiniile, şi puteţi auzi şi citi diverse puncte de vedere expuse în presă. În acelaşi timp, nu ar fi corect să nu menţionez unele momente îngrijorătoare pe care le remarcăm. În primul rând, există o lipsă de transparenţă în ce priveşte proprietarii instituţiilor de presă de aici. Una din expresiile mele preferate în limba rusa este: “Кто платит тот заказывает музыку”. Pentru a avea o presă cu adevărat liberă şi prosperă, publicul trebuie să ştie cine plăteşte pentru punctele de vedere exprimate. În plus, există suprimarea unor viziuni. Noi am făcut declaraţii şi am comentat privitor la aceasta de mai multe ori, dar suntem îngrijoraţi de procesul în cazul NIT.

Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră, cei prezenţi în această seară aici, sunteţi rivali, dar noi considerăm că competiţia este un aspect sănătos al oricărei pieţe. În acelaşi timp, vă încurajez să conlucraţi şi să vă susţineţi unul pe celălalt pentru ca libertăţile fundamentale de exprimare şi ale presei să fie protejate şi consolidate în Moldova.

Vă mulţumesc pentru prezenţă în această seară şi aştept cu nerăbdare să discut cu dumneavoastră.