Prutul se retrage

GUVERNANŢII PROMIT// Repartizarea ajutoarelor, materialelor de construcţie sau a surselor financiare pentru populaţia sinistrată va avea loc sub controlul strict al autorităţilor

Deşi situaţia rămâne a fi critică la Prut, nivelul apei râului a început să scadă pe alocuri. Militarii împreună cu locuitorii satelor din zonă stau cu ochii pe porţiunile de dig avariate, încearcă să astupe locurile unde există infiltraţii. Autorităţile lucrează cot la cot cu localnicii pentru consolidarea digurilor de la Măcăreşti, raionul Ungheni, satele Gheltosu, Goteşti, Leca, Stoianovca, Ţiganca din raionul Cantemir, satele Văleni, Vadul lui Isac, Cucoara, Zărneşti, Câşliţa Prut, Slobozia Mare din raionul Cahul.
Potrivit angajaţilor Secţiei Situaţii Excepţionale Hânceşti, în zonă au fost inundate aproximativ 450 de case, dintre care 216 la Nemţeni, celelalte – la Cotul Morii. “Nu toate casele din Cotul Morii au fost inundate. Pe moment continuă evacuarea cu tehnică specială a bunurilor de aici. Reprezentanţii Ministerului Apărării şi locuitorii din s. Sărăteni au înălţat un nou dig pentru a nu permite apei să inunde şi această localitate”, ne informează Viorel Cibotaru, angajat al Secţiei Situaţii Excepţionale.
În raionul Cantemir, potrivit şefului Secţiei raionale Situaţii Excepţionale, Veaceslav Popescu, situaţia este stabilă. Digul nu a cedat. Situaţia în comuna Ţiganca, din care fac parte satele Stoianovca şi Ghioltosu, pe moment e sub control. “Mai este o rezervă de 10 – 15 cm, până apa va ajunge la nivelul digului. Prognozele sunt încurajatoare, apa se va retrage treptat. Pentru orice eventualitate continuăm să consolidăm şi să supraînălţăm digul cu saci”, ne spune Popescu. O parte din oamenii şi bunurile din aceste localităţi sunt evacuate.

Sărăciţi de furia apelor

Pe acolo unde a trecut apa, la Nemţeni şi Cotul Morii, Hânceşti, sinistraţii continuă se se adune pe malul acesteia. Bătrânii mai cer ajutorul salvatorilor. “I-am rugat să ne scoată încă două mese, nişte scaune. Maşina de spălat am scos-o din apă, casa s-a ruinat şi n-am reuşit să scot nimic. Ce mai aveam prin curte, aceea am luat”, se bucură Domnica Năstas, rugându-şi vecinele s-o ajute să-şi întindă nişte covoraşe, nişte păretare să se usuce la soare. “Am găsit un pui şi mi-am zis să-l iau”, spune Ana Ponomarenco, o altă sinistrată, în timp ce scoate pasărea ca printr-o minune de sub capacul unei cratiţe, după ce aceasta a stat mai multe zile în mijlocul apelor. Lucrurile sunt încărcate într-o căruţă şi duse la rudele din sat. Ceva mai încolo, un grup de femei şi copii ridică o barieră din saci, de-a lungul şoselei, în calea apei. “Locuim în casele din preajmă. Suntem doar noi, restul sunt plecaţi la muncă peste hotare. Ceilalţi la care nu au ajuns apele nu prea vor să ne vină în ajutor. Cât ne mai ajută carabinierii şi atât”, se plâng ele.

Ajutor din România

Pe locuitorii din Cotul Morii îi despart de sat câţiva km de apă. După câteva zile de inundaţii, la intersecţia care duce spre acest sat se îngrămădesc mai mulţi bătrâni. “Nu am luat nimic. Am ieşit doar în galoşi”, ne spune Floarea Pătrăcuţ, locuitoare din acest sat, ţinând în mâini o sacoşă cu ceva merinde luate de la cantina şcolii. Ne-au promis să ne dea şi nouă transport ca să ne aducem lucrurile, în cazul în care casa nu s-a ruinat”, spune ea. În faţa sinistraţilor din Cotul Morii se înalţă un dig din câţiva saci aşezaţi unul peste altul. În pericol sunt primele zeci de case din Obileni. “În 1955, a ajuns apa până la poarta casei noastre şi acum iar”, ne spune nea Vasile cocoţat pe saci în timp ce, mai încolo, carabinierii se spetesc să stăvilească apa. “Am adunat lucrurile şi aşteptăm”, zice el pe o notă resemnată.

Pe lângă sinistraţi trec autocamioanele venite cu ajutoare din România. Coloana este întâmpinată la Nemţeni de premierul Vlad Filat. Guvernul României a transmis opt autocamioane pentru a fi utilizate inclusiv la evacuarea oamenilor şi a bunurilor, zece bărci cu motoare, 8 motopompe, 30 mii de saci şi 10 tone de apă potabilă îmbuteliată, a trimis ofiţeri şi subofiţeri care urmau să conducă maşinile. Premierul a ţinut să mulţumească Guvernului României pentru ajutorul acordat.

Necazul oamenilor a fost îmblânzit de promisiunile autorităţilor. Atât preşedintele interimar Mihai Ghimpu, cât şi premierul Vlad Filat, au promis sinistraţilor că, până la venirea sezonului rece al anului, le vor fi construite locuinţe noi ori li se vor procura case în aceeaşi zonă. Totodată în aceste zile, instituţii de stat, private, agenţi economici din toată Moldova s-au mobilizat pentru a le acorda o mână de ajutor celor care au avut de suferit în urma inundaţiilor. Mihai Ghimpu a ţinut să precizeze că repartizarea ajutoarelor, materialelor de construcţie sau a surselor financiare pentru populaţia sinistrată va avea loc sub controlul strict al autorităţilor, pentru a evita lacunele depistate la repartizarea ajutoarelor după inundaţiile din 2008, când o parte din sinistraţi nu a beneficiat de susţinere din partea autorităţilor centrale.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu