Prutul pentru viitorul limbii române

Nu cred să existe om care să nu aibă un colţişor al lui – numai al lui! – în care să se retragă, ori de câte ori i se iveşte ocazia, pentru a-şi depăna în linişte gândurile, a-şi pune la punct planurile ori, pur şi simplu, pentru un pic de odihnă sufletească. Sau, departe de acel colţişor, să nu-şi amintească de el cu dor şi tângă.

 

Pentru mine, ca pretins scriitor, locuşorul acela este Prutul. „Prut Internaţional” – Editura. Punctul antiterminus al tuturor chinurilor, terminus fiind, orice aş zice, Măria Sa Cititorul. Pentru orice Mic Cititor (observaţi – scriu cu literă mare!), cartea pe care o ţine în mână, abia răsfoită, i-ar spune imediat denumirea editurii care a tipărit-o. Am fost de multe ori martor sau mi s-a spus, despre copii de patru-cinci anişori care îşi corectează părinţii: „Nu se spune chişior, ci picior”. Strănepotul Andrei, de la un an şi două luni, din lipsă de unelte fonice, îmi aduce imediat una din minunatele cărţulii cu profilurile animalelor tăiate în carton, despre care ar vrea să afle ceva nou. E uriaş stocul cu asemenea simpatice lighioane editat de „Prut Internaţional”, rezultatele căruia vor putea fi preţuite în viitoarele parlamente cu deputaţi ce vor vorbi în sfârşit corect frumoasa noastră limbă română. (Şi, dimpotrivă, nu vor mai pedepsi cu TVA Editura, ca acum…)

 

„Prut Internaţional” nu este o editură pentru copii. Dar dacă este astfel atitudinea ei faţă de micuţi, face să mai vorbesc despre aspectul şi valoarea cărţilor mari apărute la „Prut”?

 

Nu doar din motive de „criză” au început să dispară multe „case editoriale”, ci din cauza că „toată editura pre limba ei piere”.

Valoarea şi ţinuta Editurii mele e pe măsura valorii şi ţinutei marii limbi în care editează.

 

Aureliu BUSUIOC

 

 

            ***

Urmărind prestaţia Editurii Prut Internaţional, nu doar „de la o parte”, ci şi din interior, fiind autorul care a publicat aici câteva cărţi, dacă ar fi în dreptul meu – şi este, totuşi, ceva şi în dreptul simplului cetăţean! – eu aş decreta, şi chiar decretez Editura Prut Internaţional – bun naţional! Cartea ctitorită aici are egală putere de seducţie şi atracţie atât în Chişinău, cât şi în Bucureşti, Bălţi şi Iaşi, Călăraşii din stânga Prutului şi Călăraşii de pe malul Dunării… – adică într-un cuprins spiritual panromânesc…

Aş avea multe de spus la temă, dar – asta e! – chiar acum pregătesc un manuscris – aţi ghicit! – pentru P. I. care, uimitor în vremurile noastre, chiar a presupus că aş avea cartea în cauză, fragmente din care, e drept, le publicasem în presă. Cine a spus că pentru scriitor, astăzi, nu există motive de a se… minuna?! Eu o fac cu recunoştinţă şi urări de permanentă înflorire-rodire a acestei celebre instituţii, acestei entităţi bibliografice in actus – Editura Prut Internaţional.

                                                                                                             Leo BUTNARU

 

 

Editura Prut Internaţional a devenit una dintre cele mai prestigioase instituţii de acest profil graţie stabilirii unei relaţii mediatoare cu autorii, cu cei ce plăsmuiesc cartea, şi cu cititorii, care sunt cei cărora ea le este destinată. Dreapta cumpănă scriitor-editor-cititor (bibliotecar) funcţionând perfect, asigură personalitatea ei, concretizată şi în preponderenţa cărţii pentru copii, sub formă de jucărie, manual, carte de referinţă, monografie de recitire – toate acestea reprezentând Universul borgesian sub formă de Bibliotecă sau viceversa: Biblioteca sub formă de Univers.

Acad. Mihai CIMPOI

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)