„Prut Internaţional, editura ce formează cititorul de calitate”


Interviu cu Olga Stanciu, director executiv al Editurii „Prut Internaţional”

Stimată doamnă Olga Stanciu, în condiţiile în care piaţa cărţii pentru copii este inundată de cărţi ieftine ca preţ şi calitate, cum reuşeşte Prutul să cucerească cititorul şi să-l păstreze?

Ţinem mult la calitatea cărţilor noastre. Când vorbesc despre calitate, mă refer desigur, la valoarea textelor, la corectitudinea lor, dar şi la aspectul grafic al cărţii, şi la hârtia bună (lucruri care nu sunt deloc de neglijat).

Avem colecţii pentru copiii de toate vârstele. Mulţi cumpărători încep să cunoască titlurile apărute la Prut Internaţional atunci când devin părinţi. Şi, odată intraţi în lumea cărţilor pentru cei mici, la noi, au posibilitatea să găsească tot ce le trebuie pentru a le oferi copiilor „şapte ani de acasă” cât mai frumoşi. Graţie acestui fapt, numărul cititorilor noştri este în continuă creştere. Nu mai puţin importantă este axarea pe cele trei componente de bază ale unei cărţi bune – valoarea textului, atractivitatea ilustraţiei şi aspectul poligrafic corespunzător. Relaţia noastră cu cititorii este una onestă, nu ne permitem, de dragul unui câştig rapid, să le vindem „mâţa în sac” – într-o copertă frumoasă, un conţinut de calitate îndoielnică…

Suntem mereu în căutare de idei noi, de lucrări noi, „proaspete”, de autori talentaţi, care cunosc bine felul de a fi al copiilor, interesele, preferinţele lor – nu putem să nu ţinem cont că e vorba de copiii începutului de mileniu trei… Mergem cu regularitate la cele mai mari târguri de carte din Europa: toamna – la Frankfurt, primăvara – la Bologna, de două ori pe an – în România. Învăţăm, acumulăm experienţă, şi asta are un impact benefic asupra producţiei noastre editoriale.

–      Şi acum despre echipă… Cine sunt oamenii care lucrează la cărţile pe care le editaţi?

Echipa noastră este formată din profesionişti, din oameni cu experienţă în domeniu. În editură domneşte o atmosferă de lucru caldă, prietenoasă, favorabilă muncii de creaţie. Aş putea spune că suntem o adevărată familie. Cu autorii avem o colaborare foarte bună, mi-e plăcut să-i aud zicând că la Prut Internaţional se simt ca acasă… Lucrăm cu cei mai buni graficieni, cu traducători de marcă din România şi Republica Moldova. Mai multe cărţi pentru copii apărute la editura noastră au obţinut premii naţionale şi internaţionale pentru text, grafică şi traducere.

 Prut Internaţional a adus pe piaţa cărţii din Republica Moldova o nouă generaţie de carte, cartea-jucărie. Ce oferte inovative aveţi în programul editorial?

Am vrut să le oferim părinţilor oportunitatea de a cumpăra, împreună cu o carte bună, şi o jucărie – o atracţie în plus pentru copil. Dar nu numai atât: aceste cărţi, s-a constatat, îi ajută pe copiii mici să-şi concentreze atenţia, să-şi flexibilizeze gândirea, să-şi dezvolte imaginaţia. Iată motivul pentru care cartea-jucărie ocupă un loc important în portofoliul nostru. Până la sfârşitul anului, le vom oferi copiilor mai multe noutăţi frumoase, dar… să lăsăm surprizele să rămână surprize…

– Se ştie că editurile – şi nu numai cele de la noi – îşi pierd cititorii începând cu vârsta de gimnaziu… V-aţi propus să recuperaţi această categorie de cititori? 

Aşa este, internetul a redus semnificativ numărul cititorilor de 12–16 ani. Problema însă e mult mai complicată şi nu e de vină internetul că lucrurile sunt aşa cum sunt… Oricum, pentru această categorie de cititori, pregătim colecţii de enciclopedii, colecţii de literatură clasică şi contemporană în variantă iBook. Şi, bineînţeles, nu vom renunţa la varianta tipărită pe hârtie. Lucrările unor autori celebri precum Jules Verne, Lewis Carroll, Daniel Defoe, Rudyard Kipling, R.L. Stevenson, Mark Twain, Walter Scott ş.a. îmbogăţesc, an de an, colecţia „Biblioteca pentru toţi copiii”. Avem şi o colecţie nouă – „Cartea adolescentului” – care sperăm să se bucure de atenţia cititorilor… „Gustul” lecturii unei cărţi tipărite calitativ nu poate fi comparat cu cel al cititului pe suport electronic… Cartea tipărită e, nu ştiu cum, mai caldă, „mai a ta”, prinde mai uşor rădăcini în suflet…

–      Cu cărţile Prutului au crescut mai multe generaţii de copii, ce valori stau la baza demersului editorial al echipei pe care o conduceţi?

 

În tot ceea ce facem pentru copii, punem multă-multă dragoste… Fiecare carte păstrează o părticică din sufletul celor care au lucrat la ea. Ne propunem să le oferim copiilor cărţi bune de la vârsta cea mai fragedă. Cartea pentru copii, lucru ştiut, este cea care formează cititorul de mâine, cititorul adevărat, cititorul de calitate.

Interviu realizat de Ilie Gulca

REDUCERI

„Cireşe” pentru părinţi

Începând cu 1 iunie şi în decursul întregii veri, Editura Prut Internaţional oferă tradiţional „cireşe” şi pentru părinţi – reduceri de până la 35% la toate cărţile noastre din reţeaua de distribuţie a cărţii PRO NOI.

OFERTĂ

Surpriză pentru cititori

Până la sfârşitul anului, Editura Prut Internaţional va aduce pe piaţă o carte pentru învăţarea şahului cu tablă şi piese, o carte-pian, cărţi cu maşinuţe şi alte titluri care vor fi o surpriză pentru cititori.

 

 

The following two tabs change content below.