Prunele îmbunătăţesc funcţiile ficatului

Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2 şi C, precum şi a mineralelor calciu, fier, potasiu şi acizi organici, prunele sunt o importantă sursă de energie şi vitalitate.

Prunele sunt bogate în fibre şi au proprietăţi laxative prin trei mecanisme, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. „Fibrele ajută la fermentaţie şi accelerează tranzitul intestinal lent, conţin o substanţă denumită fenilstatină ce stimulează direct musculatura intestinală, măresc contracţiile colonului şi conţin sorbitol, un fel de zahăr laxativ”, explică dr. Bilic. Mai mult, aceste fructe previn anemia, des întâlnită în rândul vegetarienilor, deoarece au un conţinut ridicat de fier, iar potasiul găsit în prune ajută la reglarea tensiunii arteriale, menţionează medicul Mihaela Bilic.

Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2 şi C, precum şi a mineralelor calciu, fier, potasiu şi acizi organici, prunele sunt o importantă sursă de energie şi vitalitate. Potrivit medicilor, mâncate în mod regulat, ajută la fortificarea sistemului nervos, înlăturând senzaţia de oboseală. Prin conţinutul ridicat de substanţe nutritive, prunele pot fi folosite ca decongestiv, detoxifiant şi remediu împotriva intoxicaţiilor alimentare severe. Potasiul din compoziţia fructului favorizează buna funcţionare a sistemului nervos, înlăturând stările de agitaţie şi nervozitate. Medicii precizează că fructul reglează tranzitul intestinal, îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului şi a pancreasului, ameliorează durerile reumatice, creşte imunitatea organismului, combate afecţiunile renale şi biliare, ameliorează stările febrile, normalizează pofta de mâncare şi dimi­nuează inflamaţiile.

The following two tabs change content below.

Jurnal de Chișinău