Provocările la care ar putea recurge Transnistria în condiţiile sporirii controlului la hotarul moldo-ucrainean

Solicitat de JURNAL de Chişinău să identifice problemele care ar putea fi provocate de regimul nerecunoscut de la Tiraspol, în contextul controlului înăsprit din partea Kievului, fostul vicepremier responsabil de Reintegrare şi actualul deputat PPEM, Eugen Carpov, ne-a declarat: „Tiraspolul ar putea reţine abuziv cetăţenii R. Moldova care reprezintă structurile de forţă, organele administraţiei publice centrale şi locale. Separatiştii ar putea interzice tranzitarea teritoriului controlat de ei şi să suspende cooperarea cu structurile internaţionale în ce priveşte problema libertăţii de circulaţie, de asemenea, ei ar putea bloca activitatea Comisiei Unificate de Control. Astea sunt metodele tradiţionale la care recurg structurile separatiste”.

O altă formă de provocări ar putea proveni, în opinia lui Carpov, din partea structurilor paramilitare şi structurilor de forţă din stânga Nistrului, care ar putea genera anumite focare de conflict. „Situaţia trebuie monitorizată strict de Comisia Unificată de Control şi de partenerii noştri internaţionali ca asemenea lucru să nu fie admis. În cazul în care vor fi admise aceste provocări de către cei de la Tiraspol, să fie imediat localizate şi monitorizate ca să nu apară probleme dificile”, a sugerat el.

Autorităţile trebuie să fie în alertă

Din punct de vedere economic, a semnalat expertul, ar putea să aibă de suferit locuitorii din zona de securitate, cei care sunt în partea controlată de autorităţile constituţionale din R. Moldova. „Ar putea să li se împiedice libera circulaţie fără a li se explica motivele. E vorba de persoanele care lucrează în zonele controlate de transnistreni, cei care lucrează în micul comerţ, la pieţe, în Tighina sau alte localităţi. Sub risc sunt structurile moldoveneşti controlate de R. Moldova situate în regiunea transnistreană. Mă refer aici la şcolile cu predare în limba română, comisariatele de poliţie, penitenciarul din Tighina etc.”, a semnalat el.

„Sunt convins că toate structurile implicate în această activitate sunt în stare de alertă, de gardă. Cred că ar trebui să nu se lase provocaţi, să nu genereze focare de tensiune, să comunice cât mai mult atât cu cei de la Tiraspol, cât şi cu partenerii internaţionali, să îi informeze rapid pe aceştia despre posibilele acţiuni provocatoare ale celor de la Tiraspol. Comisia Unificată de Control să fie în stare de alertă”, ne-a declarat Eugen Carpov.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)