Provocări la Cocieri

canalul.f.nadea roscvovanuAgenţi economici din Transnistria au început să lucreze terenurile agricole ale comunei Cocieri, aflate dincolo de şoseaua Tiraspol–Râbniţa

Problema terenurilor agricole ale localităţilor din stânga Nistrului, aflate după şoseaua Tiraspol–Râbniţa, se acutizează. Joi, 11 septembrie, pe câmpurile cu pricina au apărut tractoare rmn-iste. Primarul comunei Ion Miţcul susţine că Tiraspolul devine din ce în ce mai hotărât în acţiunile sale, iar şeful Biroului pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, declară că guvernul depune toate eforturile pentru asigurarea accesului nestingherit al proprietarilor din partea locului la pământurile lor.

Ion Miţcul, primarul de Cocieri, contactat telefonic de JURNAL, menţionează că problema mocneşte de pe timpurile conflictului armat din 1992, dar, până în 2005, nu au fost înregistrate incidente legate de lucrarea terenurilor agricole, aflate dincolo de şoseaua Tiraspol–Râbniţa.

„Transnistrenii se declară proprietari”

„Din 2005 încoace însă, autorităţile separatiste au început a pretinde că sunt stăpâni ai acestor terenuri. Ele susţin că, în actele semnate în 1992, autorităţile Republicii Moldova şi-au recunoscut zona de influenţă în Transnistria doar până la drumul Tiraspol–Râbniţa. Conform programului de privatizare, în 2000, în baza articolului 12 al Codului Funciar, au fost perfectate titlurile de proprietate asupra terenurilor, tot atunci, administratorul transnistrean de la Dubăsari, Vladislav Finaghin, a confirmat în scris că ei nu sunt împotriva procedurii de atribuire a terenurilor în proprietate.”

Cei de dincolo de şosea nu vor să lucreze pământurile

Primarul de Cocieri îmi spune că, după 2005, Tiraspolul a introdus restricţii severe privind lucrarea pământurilor de după şosea. „Autorităţile separatiste susţineau că producţia Transnistriei e transportată în Republica Moldova fără niciun fel de venit pentru regiune şi că trebuie luată cumva în evidenţă la vămile lor. Actualmente, ele au ajuns să declare că pământurile sunt ale lor şi că noi trebuie să le luăm în arendă contra plată. Dacă vom accepta actele de arendă, impuse de separatişti, vom confirma automat faptul că am cedat terenurile noastre”, menţionează Miţcul.

„Am participat şi eu la o rundă de negocieri, organizată în februarie curent la Tighina, deoarece reprezentanţii Tiraspolului au pretins să le prezentăm toate actele cu privire la proprietarii terenurilor, titlurile de proprietate, contractele de arendă etc. Ei ne-au spus că am întârziat, motivând că actele urmau să fie prezentate până în octombrie 2013 şi de atunci nu ni s-a mai permis să ne lucrăm pământurile. Până acum, terenurile nu au fost lucrate. Însă joia trecută a apărut un tractor lângă satul Vasilievca şi a început să pregătească terenul pentru arat. Ştiu că autorităţile separatiste le-au propus agenţilor economici din satele subordonate Tiraspolului, aflate în vecinătate, să ia aceste pământuri în arendă, însă ei înţeleg că e vorba de o chestiune nu tocmai curată şi nimeni n-a vrut să lucreze aceste pământuri”, ne informează primarul.

Miliţia transnistreană a aşteptat cu arme reporterii

„După cum am aflat, tractorul a venit din raionul Râbniţa şi a lucrat puţin. Poate încearcă să vadă reacţia noastră”, bănuieşte primarul de Cocieri. „A doua zi, mi-a telefonat de la un post tv, care a vrut să facă un reportaj. Nu ştiu cum, dar separatiştii au aflat despre posibila vizită a reporterilor şi, a doua zi, la faţa locului aşteptau deja două echipaje de miliţie, toţi înarmaţi până în dinţi. I-au aşteptat pe reporteri toată ziua nu ştiu cu ce scop, dar, n-a fost să fie, deoarece noi am fost informaţi despre venirea miliţiei. A mers acolo poliţistul de sector şi şeful sectorului de poliţie. N-a fost niciun incident, dar planează tensiunea.”

Pe final, Ion Miţcul a conchis că Republica Moldova le merge permanent în întâmpinare autorităţilor separatiste de la Tiraspol, făcându-le concesiuni, în timp ce Tiraspolul devine din ce în ce mai hotărât în acţiunile sale. „Parlamentul RM a anulat pentru ei accizele şi taxele vamale (inclusiv taxa ecologică), impuse tuturor agenţilor economici din ţară, iar ei pretind să luăm în arendă propriile noastre pământuri!”.

„Oamenii sunt disperaţi”

Andrei Leaşco, primarul de Doroţcaia, a declarat pentru JURNAL că incidentul de la Vasilievca i-a îngrijorat foarte mult pe oamenii din localitate. Aceştia se tem să nu-şi piardă definitiv pământurile şi sunt foarte nemulţumiţi că guvernul a promis să rezolve această problemă şi, până în prezent, n-a găsit nicio soluţie. „Deşi la noi e deocamdată linişte, oamenii sunt disperaţi. Ne-au lăsat să recoltăm doar grâul şi nu ne permit să lucrăm pământurile, căci trebuie să le arăm şi să le semănăm pentru roada anului 2015. Chiar ieri, am adresat o scrisoare ministrului Agriculturii şi Biroului de reintegrare. Să vedem care va fi răspunsul lor!”

„Insistăm pe respectarea dreptului de proprietate”

Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru reintegrare, a confirmat pentru JURNAL că, joi, 11 septembrie, într-adevăr, pe terenurile agricole ale localităţii Cocieri au apărut dimineaţa două tractoare şi au arat câteva hectare din pământul satului Vasilievca. „Ţăranii au solicitat explicaţii de la muncitori, care le-au răspuns că nu ştiu detalii, ci doar îşi fac datoria. Autorităţile transnistrene de la Dubăsari au spus că pe respectivele terenuri se întreprind acţiuni de combatere a ambroziei. Din alte surse însă am aflat că partea transnistreană încearcă să le transmită unui om de afaceri din stânga Nistrului.” Potrivit specialiştilor din domeniul agriculturii, această plantă se combate în iulie, şi nu acum.

„Poziţia Chişinăului a rămas neschimbată. Noi insistăm pe respectarea dreptului de proprietate al ţăranilor. Pentru compensarea pierderilor suportate de ei, Parlamentul şi Guvernul au aprobat anul curent surse financiare. Între timp, noi depunem eforturi pentru asigurarea accesului nestingherit al proprietarilor din partea locului la pământurile lor. Subiectul figurează şi pe agenda Comisiei unificate de control, a grupului de lucru pentru economie şi a formatului de negocieri 5+2”, a declarat oficialul.