Provocare// După actele de terorism din Occident, în care maşini intră în mulţime, poliţia din Chişinău insinuează că un scenariu similar ar fi fost aplicat la protestul de duminică

Alexei Alexeev, bărbatul încătuşat, luni, 18 septembrie, pentru faptul că ar fi intrat „violent” cu microbuzul în poliţie, în timpul protestului antiguvernamental al opoziţiei, este şofer de tir. Lucrează de trei ani în Spania şi a venit în R. Moldova pentru o vacanţă de trei luni. Soţia acestuia, Luminiţa Alexeev, lucrează în Italia şi ne-a informat plângând că nu poate veni la Chişinău din cauza serviciului, dar că zilele acestea urmează să vină unul dintre copiii lor stabiliţi în Anglia ca să-şi susţină tatăl.

„Soţul meu nu a avut niciodată probleme cu poliţia. Din 2001, de când am plecat în Italia, a avut grijă de copii, este un om responsabil. Acum trebuia să se întoarcă înapoi la serviciu în Spania. Din imaginile video, cel puţin mie, îmi este clar că nu este vinovat. Arată palid, a încărunţit în câteva zile. E un stat de hoţi şi nelegiuiţi. De ce să îl închidă pentru 30 de zile, doar nu prezintă niciun pericol?”, a spus Luminiţa Alexeev, precizând că încă nu a reuşit să discute cu soţul ei, dar ţine legătura prin telefon cu avocatul acestuia.

A ascultat ordinele și instrucțiunile poliției

La rândul său, Ion Matasevici, proprietarul microbuzului, susţinător al Platformei „Demnitate şi Adevăr”, ne informează că Alexeev este vecinul său şi că l-a rugat să conducă microbuzul la protest, deoarece el nu are permis pentru remorcă. Microbuzul transporta boxele şi tehnica pentru sonorizare. Au mers de pe bulevardul Ştefan cel Mare până la Televiziunea Publică, pe şoseaua Hânceşti 64, urmând întru totul indicaţiile poliţiei. „Se vede şi din imaginile video că un poliţist îi arată unde să parcheze. În momentul în care Gheorghe Cavcaliuc loveşte în capota microbuzului, Alexei s-a mirat: ‚Ce-s cu aceştia?’. După ce a închis geamul, a vrut să coboare din maşină, a auzit cum unul dintre poliţişti a dat comanda să fie reţinut. Doi poliţişti l-au apucat, oamenii din mulţime i-au venit în apărare şi s-a început îmbulzeala, evident că omul s-a speriat. Mi-a spus că se simte rău şi s-a aşezat pe iarbă. Dacă ar fi lovit patru poliţişti, cum susţin aceştia, oare nu ar fi fost reţinut chiar atunci ori măcar în aceeaşi seară? De ce abia a doua zi dimineaţa l-au reţinut?”, se întreabă proprietarul microbuzului.

Unde sunt poliţiştii răniţi?

Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, a declarat într-o conferință de presă că microbuzul a intrat cu forţa în mulțime și a vrut să treacă de cordonul de polițiști. La o zi după asta, trei dintre oamenii legii ar fi simţit dureri şi ar fi solicitat ajutorul medicilor. În faţa camerelor de luat vederi de la postul TV Prime au apărut doar doi poliţişti. Unul dintre aceştia, Nicolae Rusu, a declarat: „Aproape că am fost loviţi de microbuz”. Iar celălalt poliţist, Vasile Golopcu, a declarat: „Am fost puţin pălit la picior de microbuz”.

Liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a acuzat poliția că operează cu falsuri pentru a discredita organizatorii protestelor. Preşedinta PAS Maia Sandu susţine că este inadmisibil şi extrem de grav că oameni care nu au comis nicio infracţiune sunt intimidaţi fără scrupule, în timp ce criminalii de la guvernare se plimbă liber. Ieri, apărarea lui Alexeev a depus o sesizare la Ambasada României. Totodată, organizaţia „Promo-Lex” îşi va delega un jurist la şedinţa care va avea loc săptămâna viitoare la Curtea de Apel, asumându-şi monitorizarea cazului.

Avocat: „Reţinere nejustificată”

Avocatul Iulian Rusanovschi este de părere că poliţia vrea să inoculeze opiniei publice ideea că un şofer care conducea un microbuz, în timpul protestului opoziţiei, a vrut să rupă din mers cordonul poliţiei. „Din spusele anchetatorilor, a fost solicitată expertiza medico-legală în cazul unui singur poliţist, care ar fi avut nevoie de îngrijirile doctorului pentru pretinsele leziuni. Un cordon de poliţişti nu e format însă dintr-o singură persoană. La rândul nostru, am solicitat expertiza medico-legală a lui Alexeev, care s-a ales cu echimoze şi exfoliaţii la braţul drept, cauzate, bănuim noi, de repezentanţii organelor de poliţie”, a spus Rusanovschi.

Avocatul susţine că atât percheziţia care a avut loc la domiciliul lui Alexeev, cât şi reţinerea acestuia sunt nejustificate şi au fost efectuate cu încălcarea procedurii. „Cei care au efectuat percheziţia nu i-au comunicat lui Alexeev ce caută în gospodăria lui şi nu i-au asigurat apărarea, un avocat care l-ar fi asistat în timpul percheziţiei. Nu au ridicat nimic. Nici reţinerea lui Alexeev nu a fost necesară, deoarece el nu a fugit de la faţa locului, nu a fost prins în flagrant delict şi procedura penală nu permite să fie reţinută o persoană în astfel de cazuri. Doar când Alexeev a coborât din maşină, erau şase poliţişti în preajmă, l-ar fi putut reţine lesne. Totodată, el a stat zece minute pe iarbă în preajma poliţiştilor, nimeni nu s-a apropiat de el”, a mai spus avocatul.

Miercuri, 20 septembrie, Judecătoria Chişinău a decis ca Alexei să fie plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Avocatul a declarat că a contestat încheierea instanţei la Curtea de Apel. „O consider ca fiind eronată şi abuzivă. Nu cred ca este vinovat de săvârşirea infracţiunii fapt demonstrat şi prin imaginile video”. Avocatul mai precizează că procurorul Vitalie Roşior nu a adus nicio probă plauzibilă care ar demonstra că aplicarea unei măsuri preventive, cum ar fi arestul la domiciliu, ar putea duce la eschivarea lui Alexei Alexeev din faţa organului de urmărire penală. „În absenţa unor astfel de probe, consider că instanţa urma să respingă cel puţin parţial demersul procurorului”, a mai spus Rusanovschi.

Liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a acuzat poliția că operează cu falsuri pentru a discredita organizatorii protestelor. Preşedinta PAS Maia Sandu susţine că este inadmisibil şi extrem de grav că oameni care nu au comis nicio infracţiune sunt intimidaţi fără scrupule, în timp ce criminalii de la guvernare se plimbă liber. Ieri, apărarea lui Alexeev a depus o sesizare la Ambasada României. Totodată, organizaţia „Promo-Lex” îşi va delega un jurist la şedinţa care va avea loc săptămâna viitoare la Curtea de Apel, asumându-şi monitorizarea cazului.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu