„Protestul din 24 aprilie este în primul rând o acţiune anticorupţie”

Lilia-Carasciuc

FOTO: api.md

Interviu cu Lilia Caraşciuc, director executiv al Transparency International Moldova

– Stimată Doamnă Caraşciuc, de ce am trebui să ieşim duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Am constatat că hotărârile adoptate de către deputaţi nu sunt discutate mai întâi cu cetăţenii. Mai mult, cetăţenii nu sunt reprezentaţi în legislativ, societatea civilă este dezamăgită de tergiversarea anchetei în cazul furtului miliardului, de faptul că nu au fost traşi la răspundere funcţionarii de stat care aveau obligaţia să supravegheze sistemul bancar. Ne deranjează faptul că acest furt ar putea să continue, fapt confirmat de instituţiile internaţionale. Сetăţenii conştienţi ar putea fi şi mai săraci decât am ajuns.

– Cum calificaţi tupeul unor judecători de a intimida reprezentanţii corpului diplomatic?

Guvernanţii încep să arate dinţii donatorilor străini, partenerilor de dezvoltare, organizaţiilor care susţin implementarea reformelor în R. Moldova. Circa 30 de organizaţii ale societăţii civile au venit cu o declaraţie care condamnă această rezistenţă faţă de reforme. Cei care investesc în R. Moldova au dreptul să vadă cum sunt cheltuiţi banii contribuabililor europeni. Nu e suficient să bifăm implementarea unor acţiuni. Ei au dreptul să discute despre rezultatele reformelor şi efectele acestora.

– Ce atitudine aveţi faţă de mesajele unor partide politice care îndeamnă la o manifestaţie violentă?

Cred că cetăţenii R. Moldova sunt raţionali. Ei sunt doar disperaţi şi vor doar ca guvernanţii să se întoarcă cu faţa la ei.

– Unii protestatari spun că s-au plictisit să protesteze şi vor acţiuni „concrete”, spune ei, din partea organizatorilor manifestaţiilor…  

Unii oameni cred că dacă vor veni o dată în Piaţa Marii Adunări Naţionale îşi vor rezolva toate problemele. Eu sunt mai puţin optimistă şi cred că democraţia este un proces. Atunci când uităm aceste lucruri, ne întoarcem la autocraţie. Trebuie să cerem respectarea drepturilor noastre, trebuie să solicităm transparenţă, să revendicăm faptul ca cei pe care i-am votat să reprezinte interesele noastre. Atunci când nu se întâmplă acest lucru, trebuie să cerem responsabilitate din partea guvernanţilor.

– Unii observatori politici apreciază protestul din 24 aprilie drept început al campaniei electorale pentru prezidenţiale. Dvs. ce credeţi?

Această campanie este deschisă pentru persoanele care nu au fost în PMAN, care nu au revendicat aceste drepturi, dar care vor fi beneficiari ai protestelor noastre. Nu aş spune că manifestaţia din 24 aprilie este o campanie electorală. Eu, ca reprezentant al societăţii civile, cred că protestul din 24 aprilie este în primul rând o acţiune anticorupţie, o acţiune împotriva oligarhilor.

– Cei de la guvernare flutură în continuare flamura reformelor. Mă refer aici în special la proiectul de lege privind suprimarea imunităţii deputaţilor. Ce credeţi Dvs. despre această lege în condiţiile în care justiţia R. Moldova nu funcţionează?

Trebuie să menţionez că acest proiect a apărut în urma acumulării celor 400 de mii de semnături. Deputaţii nu trebuie să îşi aroge acest succes, deoarece proiectul a apărut ca rezultat al presiunii din partea societăţii civile. Mai mult, unii deputaţi care elogiază acest proiect au votat împotriva lui când iniţiativa a venit din partea liberal-democraţilor. Prin urmare, pe de o parte, aş putea să mă bucur că această lege ar oferi posibilitatea de a deschide mai multe dosare în cazul deputaţilor corupţi şi în general în cazul persoanelor cu funcţii publice. Pe de altă parte, realizăm că, în condiţiile în care instituţiile statului sunt capturate, nu ştim cum va funcţiona această lege.

Interviu de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.