Proteste violente în faţa Consulatului Ungariei din Erevan. Drapelul Ungariei, incendiat

Sute de armeni au manifestat sâmbătă în faţa Consulatului ungar din Erevan, incendiind un drapel al Ungariei pentru a protesta faţă de decizia Budapestei de a-l extrăda în Azerbaidjan pe un militar care a ucis un armean.

Protestatarii au aruncat cu ouă şi roşii spre clădirea consulatului, acuzând Ungaria că a încheiat cu Azerbaidjanul – inamic al Armeniei – un acord prin care profită de resursele energetice. „Ungurii şi-au vândut onoarea şi conştiinţele Azerbaidjanului precum o prostituată”, a strigat un manifestant, Armen Makarcian.

Armenia a anunţat vineri suspendarea relaţiilor diplomatice cu Ungaria, preşedintele Serge Sarkisian acuzând Budapesta că a comis „o eroare gravă”.

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat „foarte preocupat” de decizia Azerbaidjanului de graţiere a unui militar care a ucis un armean. Condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui ofiţer armean la Budapesta, în 2004, Ramil Safarov, 35 de ani, a fost transferat vineri din Ungaria în Azerbaidjan, fiind graţiat de preşedintele azer Ilham Aliev.

În 2004, Safarov l-a decapitat pe ofiţerul armean Gurgen Margarian, în timp ce victima dormea, într-o şcoală militară din Budapesta creată de NATO.

Azerbaidjanul promisese că sentinţa în cazul militarului nu va fi modificată

„Ministerul Justiţiei din Azerbaidjan a informat autorităţile ungare că pedeapsa în cazul lui Ramil Sahib Safarov nu va fi modificată, urmând să continue să fie executată în Azerbaidjan”, precizează Guvernul ungar.
Francois Hollande: Actuala criză economică este de o „gravitate excepţională”

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, afirmă că are „datoria” de a le spune adevărul francezilor, explicând că actuala criză economică este de o „gravitate excepţională”.

„Datoria mea este să le spun adevărul francezilor. Trecem printr-o criză de o gravitate excepţională, o criză lungă, care durează de patru ani şi care nu a scutit niciuna dintre marile puteri economice, nici măcar cele emergente”, a spus Hollande într-un discurs rostit la Châlons-en-Champagne, în estul Franţei.

„Creşterea economică s-a diminuat peste tot, iar preţul materiilor prime, al cerealelor creşte puternic, din raţiuni climatice şi speculative”, subliniază şeful statului francez. „Nu voi reveni asupra responsabilităţilor de ieri sau de alaltăieri”, a adăugat preşedintele socialist, o aluzie la politicile fostului preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy. „Nu se pune problema judecării trecutului, ci de pregătirea viitorului”, a insistat Hollande.
Centrala nucleară iraniană de la Bushehr a atins capacitatea maximă

Prima centrală nucleară iraniană, construită de către Rusia la Bushehr (sud), a atins capacitatea maximă, a anunţat vineri o filială a societăţii ruse Atomstroiexport într-un comunicat.

„Primul bloc energetic al Centralei Nucleare de la Bushehr a atins o capacitate de sută la sută” joi seară în cadrul „ultimei etape a punerii în serviciu”, a anunţat firma de inginerie Atomenergoproekt (NAIEP), o filială a Atomstroiexport care a construit centrala.

Instalaţia de la Bushehr, simbolul accederii Iranului la energia nucleară, a fost inaugurată cu pompă în august 2010, după 35 de ani de vicisitudini. Proiectul a fost lansat de către firma germană Siemens în 1975, dar a fost oprit de către Revoluţia islamică în 1979, iar ulterior de către războaiele din Irak (1980-1988), după care a fost reluat de Rusia în 1995.

Diverse dificultăţi de ordin tehnic, financiar şi politic au antrenat ulterior întârzieri de aproximativ zece ani faţă de calendarul iniţial, care prevedea o intrare în serviciu a centralei în 1999.

Programul nuclear iranian se află, de mai mulţi ani, în centrul unui conflict între Iran şi occidentali, care suspectează regimul de la Teheran, în pofida dezminţirilor sale repetate, că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unor activităţi nucleare civile.

Iranul este vizat de şase condamnări ONU şi de sancţiuni internaţionale severe împotriva programului său nuclear, în special cu privire la activităţile de îmbogăţire a uraniului (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)