Proteste la TVM, dar nu se ştie cine sunt protestatarii

Lista cu aşa-zişii semnatari ai rezoluţiei nu e de găsit, iar preşedintele Companiei „Teleradio Moldova” susţine că este gata să-şi dea demisia dacă se găseşte cineva să demonstreze că aplică cenzura

Săptămâna aceasta, a fost dată publicităţii o rezoluţie a adunării angajaţilor de la IPNA Compania 2Teleradio Moldova”, de la 2 octombrie 2012, despre care se spune că ar fi semnată de circa 200 de persoane. În scrisoarea adresată Parlamentului, Guvernului şi Confederaţiei Sindicatelor se spune că angajaţii instituţiei sunt umiliţi, hărţuiţi moral şi că li se încalcă cele mai elementare drepturi.

Svetlana COROBCEANU

În scrisoare se mai aduc acuzaţii grave precum că „la TRM se aplică cenzura intelectuală şi şantajul administrativ”. Scrisoarea a fost publicată pe mai toate portalurile de ştiri, de ea a luat act Comisia parlamentară de specialitate, nicăieri însă nu am putut obţine lista cu semnatarii acestei rezoluţii.

Regizorul Nicu Scorpan, cel care a figurat în prim-planul acestor acţiuni, ne-a spus, iniţial, că poate azi seara (adică ieri – n.r.) ne va trimite prin fax lista cu semnături. „Dar nu, azi vom fi ocupaţi, ne vom întruni o comisie din şapte persoane pentru a discuta problemele în cauză. Poate, mâine seară… Dar nu, mâine seară voi fi pe platoul de filmări…”, s-a eschivat  Scorpan. La insistenţa noastră, acesta a precizat că toţi cei prezenţi la adunare au fost de acord cu cele spuse, „respectiv, sunt semnatari ai rezoluţiei”. Printre aceştia – Victoria Mocreac, operatorul Alecu Grosu, directorul de imagine Veaceslav Dabija, a enumerat el câteva nume.

Angajaţii nu protestează

Solicitată de JURNAL, Victoria Mocreac a declarat că a stat la acea adunare doar o oră. „Am fost la adunare, dar nu am semnat această rezoluţie şi nu sunt de acord cu multe din punctele conţinute în ea”, ne-a spus angajata TRM. Jurnalistul Mircea Surdu, prezentatorul emisiunii „Bună seara”, declară, la rândul său, că dacă ar fi cenzură la această televiziune, el primul ar trece de partea protestatarilor. „Nu sunt protestatar în acest moment, pentru că nu văd de ce aş fi. Realizez o emisiune de actualitate socio-politică, domeniu care e primul expus cenzurii. În această perioadă, chiar am avut anumite disensiuni cu directoarea televiziunii, Angela Sârbu, dar nu pot afirma că ea m-a cenzurat vreodată”, afirmă Surdu. Jurnalistul a precizat că şi el a încercat să afle cine din colegi semnează rezoluţia. „Cenzura, de obicei, li se aplică jurnaliştilor, am vrut să ştiu exact câţi jurnalişti au semnat, cum s-a manifestat mecanismul de cenzură în cazul lor. Dar n-am găsit nicăieri această listă. În trecut, aveam probe video, audio de cenzură, acum nu văd nimic”, a mai spus Surdu.

Îi doare problema salariilor

Redactorul Leonid Melnic ţine să precizeze că, deşi a fost prezent la adunare, nu poate fi inclus automat printre semnatarii scrisorii. „ Nu am semnat această declaraţie şi nici nu pot semna sub un asemenea text care conţine o mulţime de aberaţii. Cu atât mai mult cu cât la acea adunare nu s-a vorbit nimic de cenzură. Pe unde am întrebat, nimeni nu are o listă cu semnatari. Toată presa ne sună să ne întrebe cine sunt organizatorii, nici noi nu ştim. Este doar domnul Scorpan care a ieşit mai în faţă, dacă există cenzură să aducă exemple concrete. Personal cred că nu există”, a mai spus el.

Jurnalista şi prezentatoarea Nina Bolboceanu ne spune, la rândul său, că nimeni nu i-a propus să semneze nicio listă referitor la această rezoluţie. „Eu nu ştiu cine a semnat acolo. Se spune că la TVM este cenzură. Aşa ceva nu există. La capitolul salarizare, într-adevăr este o problemă legată de discrepanţa între salariile conducerii şi ale angajaţilor de rând. Dar e un mecanism aplicat încă de vechea guvernare. Din păcate, reformele la IPNA Compania „Teleradio Moldova” durează deja de trei ani, e ceva nesănătos”, consideră ea.

„Frustrări personale”

Solicitat de JURNAL să explice ce subînţelege prin sintagma „cenzură intelectuală”, Nicu Scorpan a declarat: „Există motive foarte serioase cu această cenzură intelectuală. Cenzura intelectuală este ascunsă, se transmite prin şefii de subdiviziuni că ar fi bine să modelăm, să intervenim etc.”.

Preşedintele Companiei „Teleradio Moldova”, Constantin Marin, a negat, ieri, într-o conferinţă de presă, existenţa cenzurii la instituţia pe care o conduce şi a spus că este gata să-şi dea demisia dacă acest lucru va fi demonstrat. Potrivit lui, această situaţie are la bază interese personale. „La acea şedinţă, în afară de problema salariilor, nu s-a discutat nimic despre cenzură. Omul apreciază cursul reformei reieşind din anumite frustrări, inclusiv de ordin personal. Noi putem oferi salarii bune atunci când avem şi produse”, a declarat Constantin Marin. El admite că „atacul” asupra companiei ar putea fi dirijat de anumite forţe politice şi recunoaşte că implementarea reformelor la instituţie are un ritm lent.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu