Proteste de la Vadul lui Vodă până la Paris

Incidentul din 1 ianuarie curent, în urma căruia a fost împuşcat mortal un tânăr a stârnit indignarea atât în rândul moldovenilor aflaţi în Republica Moldova, cât şi al celor aflaţi peste hotare. Astfel, duminică, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Paris a avut loc un protest cu cântece patriotice moldoveneşti. Cei adunaţi au manifestat contra „ocupaţiei părţii de est a Republicii Moldova (Transnistria) de către armata rusească”. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Coordonator al diasporei din Franţa, cu susţinerea Clubului Liberal Paris şi Grupului de Iniţiativă LaParis.net.

Vadul lui Vodă

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat ieri pe podul de la Vadul lui Vodă, pentru a protesta față de prezența forțelor rusești de menținere a păcii în Republica Moldova. La protest a venit și mama lui Vadim Pisari, care a depus flori în locul în care a fost împușcat fiul său.

Cei prezenţi au cerut scoaterea barierelor de beton și celor metalice de la cele două posturi de control de pe podul de la Vadul lui Vodă, nr. 9 și nr. 10. Manifestanții au hotărât să se întâlnească la un alt protest miercuri, 11 ianuarie, perioadă în care autoritățile urmează să elimine barierele de pe partea carosabilă. „În caz contrar, le vom scoate în mod pașnic, cu forțele proprii”, promit protestatarii.

Desfiinţarea forţelor armate ruse de pe teritoriul R. Moldova

Un tractor și o autospecială ale locuitorilor din satele din zona de securitate au fost aduse pentru a scoate blocurile de beton, dar au fost oprite la punctul de control dinspre satul Pârâta de câteva zeci de polițiști din Dubăsari și de la Chișinău care au asigurat ordinea publică.

O altă acțiune de protest a fost organizată la Chișinău, în fața sediului Ambasadei Federaţiei Ruse şi în fața casei Guvernului. Participanţii la miting au cerut şi ei retragerea armatei şi a armamentului rusesc de pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi pedepsirea pacificatorului rus care l-a împuşcat pe tânărul de 18 ani.

Peste 100 de tineri s-au adunat în faţa Ambasadei FR de la Bucureşti. Aceştia au rostit lozinci la adresa armatei ruse şi au cerut scoaterea acesteia din Republica Moldova.

Moment de reculegere

Cu tricolorul în mâini, tinerii au păstrat un moment de reculegere în memoria lui Vadim Pisari, tânărul omorât de către pacificatorii ruși, după care au continuat să strige: „Demisia și desființarea forțelor armate de pe teritoriul R.Moldova!”.

Oficialii din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București nu au reacționat încă la protestul tinerilor. Cu acest prilej, directorul Organizației Studenților Basarabeni (OSB), Ștefan Miron, a declarat pentru UNION că vor transmite mesajul lor într-un comunicat la adresa Ambasadelor Federației Ruse din București și Chișinău. Reprezentantul OSB a mai menționat că un protest asemănător va fi organizat și astăzi, începând cu ora 16:00.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)