Proteste ample în Piața Marii Adunări Naționale

3

Fotografii: Nadea Roșcovanu

 

Platforma „Demnitate şi Adevăr”, împreună cu asociaţiile fermierilor, veteranilor de război, studenţilor şi pensionarilor, a reuşit să adune în Piaţa Marii Adunări Naţionale circa 100 000 de oameni, potrivit organizatorilor. Protestatarii au adoptat revendicările și a format un consiliu care îi va reprezenta în dialog cu autorităţile centrale. Dintre revendicările principale menţionăm: demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi organizarea alegerilor anticipate, cel târziu, în martie 2016. Organizatorii îndeamnă protestatarii la o manifestaţie maraton.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale, potrivit organizatorilor, au fost adunați circa 100 000 de oameni, și aceasta în pofida acțiunilor subversive ale autorităților centrale. Manifestanţii şi-au ales un consiliu care urmează să-i reprezinte în dialog cu autorităţile: Alex Cozer, Inga Grigoriu, Victor Leancă, Ludmila Ignat, Vasile Mârzencu, Chiril Moţpan, Eugen Bălan ş.a., precum şi fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu.

1

Au fost adoptate următoarele revendicări: demisia preşedintelui Nicolae Timofti; alegerea preşedintelui Republicii Moldova de către toţi cetăţenii; numirea în fruntea instituţiilor de drept a persoanelor integre, propuse de societatea civilă, alegeri anticipate, cel târziu la începutul lunii martie 2016, organizate de un guvern de salvare naţională.

4

Prezentă la eveniment, echipa postului de televiziune Publika a fost alungată din piaţă de către manifestanţi cu strigăte şi fluierături. “Spuneţi adevărul, nu mai transmiteţi minciuni!”, au strigat ei către jurnalista nevoită să urce în maşină. Un cordon de poliţişti şi agenţi de pază a putut cu greu să asigure securitatea jurnaliștilor ca aceştia să plece din piaţă din cauza furiei protestatarilor.

7

Către ora 15.00, reprezentanții protestatarilor au prezentat revendicările premierului Valeriu Streleț, care a convocat o ședință cu miniștrii responsabili de domeniile financiar și social pentru ora 17.00. „La ședință vor fi examinate revendicările și vor fi căutate soluții la problemele indicate de societate”, a spus Streleț.

Reprezentanții Platformei „DA” au cerut să primească un răspuns cât mai urgent la solicitările lor, dar și ca acestea să fie transmise și președintelui Nicolae Timofti și președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Ilie Gulca, Nadea Roșcovanu