Protest față de menținerea pașapoartelor la trecerea graniței de peste Prut

pasapoarte

Sute de persoane au legat astăzi Ministerul Afacerilor Externe de Ambasada Republicii Moldova printr-un lanț uman în semn de protest față de menținerea pașapoartelor la intrarea în Republica Moldova pentru cetățenii României. Ștefan Lupu (17 ani) a spus pentru InfoPrut că îi este foarte dificil să meargă în Republica Moldova din cauza pașaportului. „Pașaportul pe care l-am făcut eu la urgență a costat 320 de lei și este valabil un an. Călătoria în Republica Moldova m-a costat 300 de lei”, transmite infoprut.ro.

Protestatarii au scandat „Fără pașapoarte”, „Chișinău și București, două inimi românești”, „Unire”, „Unitate națională”, „Același sânge, aceeași mamă, români am fost cu toți odinioară”, „România, nu uita, Basarabia e a ta”, „Basarabia, pământ românesc”. Mai multe persoane și-au aruncat pașapoartele în fața Ambasadei Republicii Moldova la București. Reprezentanții Acțiunii 2012, care au organizat protestul, menționează că au depus o petiție pentru scoaterea pașapoartelor la Ministerul Afacerilor Externe de la București, iar „Tinerii Moldovei” au depus o petiție similară la MAE de la Chișinău.

Consulul Republicii Moldova la Bucureşti Eugen Rusu a explicat reporterilor că autoritățile abilitate din Republica Moldova vor examina petiția, cu mențiunea că nu este abilitat să dea alte declarații pe această temă. „Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova nu au nevoie de viză. Intrarea în Republica Moldova se face în baza paşaportului valabil cel puţin trei luni de la data intrării. Autorităţile de frontieră nu permit intrarea în baza cărţii de identitate româneşti. […] Dreptul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova este de maxim 90 de zile într-un interval de timp de şase luni”, a specificat MAE al României.

Protestatarii spun că Republica Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană anul trecut, iar scoaterea pașapoartelor e un lucru  firesc. ,,Pașapoartele dublează frontiera dintre România și Republica Moldova. Nu le mai vrem și nu ne mai trebuie. Este nefiresc să putem circula doar pe baza buletinului în 58 de țări și teritorii, iar pentru a ajunge la Chișinău să fim nevoiți să ne procurăm pașaport. Costurile morale și financiare ale acestei măsuri sunt prea mari”, a declarat Mădălina Hrițuleac, secretarul general al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)