Protest de dragul protestului

„Nu facem pe teritoriul ţării noastre niciun fel de Obşcii dom şi niciun fel de colhoz!”

Liga Tineretului Rus (LTR) a manifestat pentru apărarea învăţământului în rusă, de vreme ce grupele deschise anul curent în universităţi pentru rusofoni au rămas necompletate sau închise din cauza lipsei studenţilor.

Membrii LTR au protestat împotriva închiderii şcolilor, grupelor universitare cu predare în limba rusă. Şi asta în condiţiile în care nimeni din ligă nu a fost în stare să ne comunice date în acest sens.

Vadim VASILIU

În scuarul Teatrului de Operă şi Balet, pe 4 noiembrie, zi în care Federaţia Rusă sărbătoreşte „Ziua Unităţii Naţionale”, LTR, Partidul Social Democrat şi Partidul „Patrioţii Moldovei” au organizat un protest împotriva închiderii şcolilor şi a grupelor universitare cu predare în rusă. Tinerii ruşi, înarmaţi cu pancarte, steaguri ale ligii şi drapele ale Federaţiei Ruse, scandează „Nu puneţi mâinile pe grupele ruseşti!”.

„Vrem învăţământ în rusă!”

Igor Tuleanţev, preşedintele LTR, menţionează că mulţi studenţi i s-au plâns că în universităţi lipsesc grupe cu predare în rusă: „Studenţii mi-au spus că unele facultăţi ale Academiei de Studii Economice, ale Universităţii Tehnice a Moldovei au grupe cu predare doar în limba de stat”.

Niciun tânăr nu poate să-mi spună ceva despre închiderea şcolilor, liceelor, grupelor universitare cu predare în rusă. Toţi intervievaţii îmi spun doar că este o problemă acută şi că statul discriminează rusofonii. Un băiat de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din capitală afirmă că problema care îl deranjează este că ar fi obligat să studieze istoria în română: „Pe noi ne obligă să învăţăm istoria în română, deşi suntem un liceu teoretic rus. Suntem împotriva acestui fapt şi considerăm că trebuie să învăţăm în limba pe care o vorbim. Dacă am spune că suntem de acord să învăţăm istoria în română, anul viitor, alte şcoli vor fi obligate să o facă. Cred că trebuie să luptăm împotriva acestei situaţii”.

„Moldova a fost în componenţa Rusiei”

Îmi trezeşte curiozitate mulţimea de drapele al Rusiei pe care tinerii le flutură cu mândrie. Mă apropii de câţiva băieţi care ţin în mână câte un steag şi îi întreb de ce au venit cu drapelul Rusiei, la care un băiat pe nume Artiom îmi spune că „Ziua Unităţii Naţionale” este o sărbătoare a Rusiei: „Am venit cu tricolorul Federaţiei Ruse, fiindcă „Ziua Unităţii Naţionale” vine din Rusia, dar şi datorită faptului că Moldova a fost recent în componenţa statului rus. E o sărbătoare care uneşte popoarele fostei Uniuni Sovietice”. În total, am numărat opt drapele ruseşti şi două ale Republicii Moldova.

Prezent la manifestaţie, preşedintele Partidului Social-Democrat, Victor Şelin, ne-a explicat ce semnifică „Ziua Unităţii Naţionale”. „Esenţa acestei sărbători constă în faptul că noi nu trebuie să ne divizăm în proruşi şi proromâni. Toţi trebuie să devenim promoldoveni”, a declarat Şelin.

„Niciun fel de Obşcii dom!

În scuar a sosit şi un grup de cetăţeni cu un mesaj împotriva lozincilor scandate de membrii LTR. Vitalie Lisnic reprezintă un grup de iniţiativă format pe un site de socializare care a venit să protesteze împotriva atitudinii vorbitorilor de rusă faţă de valorile româneşti: „Am venit cu mesajul că limba rusă nu va deveni niciodată limbă de stat în Republica Moldova şi că aceşti tineri trebuie să înveţe româna pentru a se integra în societatea noastră”.

„Nu facem pe teritoriul ţării noastre niciun fel de Obşcii dom şi niciun fel de colhoz! Identitatea şi demnitatea naţională sunt două repere ale acestui pământ românesc”, îmi spune Steliana Botezatu, o altă membră a grupului participant la contramanifestaţie.

„Nu operează cu cifre”

Viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura, a spus pentru JURNAL că Republica Moldova este singura ţară din Europa în care învăţământul profesional şi universitar se efectuează în două limbi: română şi rusă. „Acest lucru nu se întâmplă nici în Rusia, nici în România, nici într-o altă ţară din apropierea RM. În aceste ţări, învăţământul se face în limba de stat. Problema acestei ligi este că nu operează cu cifre. Din alt punct de vedere, este alogic să se formeze grupe cu cinci–zece studenţi alolingvi în timp grupele româneşti ajung la 30 de persoane. Studenţilor rusofoni li se propune o specialitate tangenţială”, a declarat viceministra.

„Diplomaţii, să cunoască româna!”

Ala Cotelnic, prim-prorector pe activitate didactică al ASEM, a menţionat că la ciclul 1 grupele cu predare în rusă constituie 25% din serie, la ciclul 2, 15%. „Nu s-au format următoarele grupe cu predare în rusă: Economie Mondială şi Relaţii Economice Internaţionale, însă la această specialitate sunt pregătiţi studenţi pentru a activa în domeniul diplomaţiei. Cum poate un diplomat al unei ţări să nu vorbească limba română? Predarea în rusă la această specialitate este alogică. O altă specialitate la care nu s-a format grupă rusă este „Statistica”, dar şi în acest caz specialistul trebuie să vorbească obligatoriu româna”, a declarat Ala Cotelnic.

Datele Ministerului Educaţiei al RM:

În RM sunt înregistraţi 12477 de studenţi care îşi fac studiile în grupe cu predare în limba rusă. Sunt două universităţi private în care se studiază doar în limba rusă: Universitatea Slavonă şi Şcoala Antropologică Superioară. În aceste instituţii sunt aproximativ 1700 de studenţi. Cei mai mulţi studenţi care îşi fac studiile în rusă sunt la Universitatea de Stat. Din totalul de 13587 de studenţi, 1336 sunt studenţi în grupe cu predare în rusă la USM. La Universitatea Tehnică din 13984 de studenţi, 1760 sunt studenţi care învaţă în limba rusă. La Universitatea Agrară studiază în rusă 1084 de studenţi din totalul de 5707 studenţi.

În total, în RM, 6878 de studenţi îşi fac studiile în rusă şi beneficiază de finanţare de la buuget. La USM, 656 sunt bugetari, la UTM, 819, la Universitatea Agrară – 437. Raportul dintre studenţii români şi cei alolingvi pe ţară este de 80 %la 20%. Cei mai mulţi studenţi alolingvi învaţă în limba rusă, dar sunt şi grupe cu predare în limba găgăuză şi bulgară.

The following two tabs change content below.