Protejează-ţi ficatul de excesele alimentare

Aţi abuzat de mâncăruri grase de sărbători? Excesele pot dăuna organismului, de aceea o cură de detoxifiere este de mare ajutor. Şi pentru că ficatul este organul cel mai expus, aflăm cum îl putem proteja de excesele alimentare.

Ficatul este principalul organ de metabolizare a alimentelor, fiind primul care vine în contact cu sângele care transportă toxinele. Acesta este cel ce produce acizi biliari, colesterol, diverse substanţe fluidifiante ale sângelui.

Totuşi principala funcţie a ficatului este să purifice organismul, să-l elibereze de toxine şi de deşeuri metabolice. După această perioadă aglomerată din punct de vedere alimentar, puteţi urma o cură de detoxifiere. Iată ce trebuie să consumaţi.

Dimineaţa, suc de legume

Sucurile de legume oferă organismului vitaminele necesare, energizează şi îl hrănesc. Cu un minim efort din partea aparatului digestiv, acestea hrănesc şi regenerează întregul organism. Beţi un suc din ridiche (150 g.), morcov, păstârnac şi pătrunjel, câte 200 g. din fiecare.

La prânz, supă

Este indicată o supă cremă de varză albă. Se prepară dintr-un litru şi jumătate de apă, 500 g de varză albă, un fir de praz, un morcov, un pătrunjel, o ţelină mică, o lingură de ulei. Se păstrează la rece, se servesc cu leuştean şi pătrunjel verde tocat mărunt. La fel de uşor este şi spanacul cu ciuperci şi usturoi pisat.

Seara, consumaţi salate

Legumele proaspete sunt alimentele potrivite într-o cură de detoxifiere. Alegeţi-le pentru masa de seară. Un exemplu de salată este cea de andive cu praz. Cu ajutorul prazului, veţi avea o digestie mai bună şi veţi uita de constipaţie, balonări sau bilă leneşă. Mai mult, fibrele solubile încetinesc absorbţia zahărului în sânge, ceea ce le permite şi diabeticilor să mănânce din când în când o prăjitură.