„Protejaţi-ne de fumul de ţigară!”

Vineri, 31 mai, Teatrul de Revistă „Ginta Latină” a fost gazda unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun.

Acţiunea a început cu decernarea premiilor pentru concursul de grafică şi caricatură „Spaţii publice, locuri de joacă, odihnă, educaţie şi de muncă libere de tutun” cu tema „Protejaţi-ne de fumul de ţigară!”, desfăşurat în perioada 1 martie – 10 aprilie şi organizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS) şi Şcoala de Management în Sănătate Publică (ŞMSP), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Primăria municipiului Chişinău.

La concurs au fost înregistrate peste 450 de lucrări ale participanţilor din întreaga ţară, cu vârsta între 12 şi 30 de ani, 17 lucrări fiind premiate, iar 14 menţionate.

„Copiii nu pot lua decizii mature, însă îşi pot revendica dreptul la o viaţă sănătoasă, protejată de acţiunea dăunătoare a tutunului, solicitând restricţionarea fumatului în locuri publice”, a relatat Victoria Tătaru, coordonator media (Centrul PAS).

Au mai fost prezenţi la eveniment Svetlana Cotelea, şefa Direcţiei Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii; Ion Şalaru, prim-vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică; Viorel Soltan, director al Centrului PAS; Antoniţa Fonari, preşedinta Coaliţiei Voluntariatului din R.Moldova.

În partea a doua a evenimentului, publicul s-a delectat vizionând spectacolul „Eu şi 20 de prieteni ai mei”, regizat de Vitalie Jacotă. Spectacolul a prezentat istorii reale din viaţa societăţii, axate pe problematica consumului de ţigări şi finalul tragic al fiecărei istorii în parte. O piesă realizată din punct de vedere psihologic, care pune pe gânduri, impresionând prin prezenţa scenică a actorilor Teatrului de Revistă „Ginta Latină”.

Cristina Movila, stagiară

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)