Protejat de ortaci

Locuitorii satelor Molovata Nouă, Cocieri, Coşniţa şi Doroţcaia din raionul Dubăsari fierb de câteva zile, aflând vestea că fostul lider separatist, Evgheni Şevciuk, s-a „refugiat”, la 28 iunie, la Chişinău, după ce aşa-numitul parlament de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea, acuzându-l de acte de corupţie şi abuz de putere. Începând cu 2013, acesta a interzis definitiv accesul a peste 5.500 de oameni la unica lor sursă de venit, pământurile de dincolo de drumul Râbniţa-Dubăsari-Tiraspol. După instalarea sa în funcţie, le-a îngreunat şi mai mult circulaţia cetăţenilor RM de pe un mal pe altul,  iar chiria pentru şcolile cu predare în limba română din Transnistria a atins cote exorbitante.

Oamenii se întreabă cum să procedeze în situaţia în care au rămas fără locuri de muncă, li s-a interzis accesul la pământul lor, mai nou, li s-a redus suprafaţa păşunilor şi li s-a interzis să-şi pască vitele după drumul Tiraspol-Râbniţa. Chiar dacă majoritatea terenurilor sunt pârloagă, autorităţile separatiste au instalat posturi militare neconstituţionale, care au grijă ca localnicii să nu încalce aceste interdicţii. Poliţia şi procurorii i-au liniştit pe parcursul anilor că au deschis dosare pe numele „factorilor de decizie de la Tiraspol” ca, în cele din urmă, să afle de la televizor că „factorul de decizie” a trecut nestingherit pe lângă posturile de poliţie, iar MAI şi PG au făcut declaraţii că pe numele acestuia nu e deschis niciun dosar penal.

A falimentat afaceri

Antreprenoarea din s. Doroţcaia, Dubăsari, Vera Simionov, a gestionat acum câţiva ani o fermă de porci şi peste 350 de ha de pământ arendat de la oameni. Femeia ne-a spus că viaţa consătenilor  săi s-a înăsprit şi mai tare după instalarea în funcţie, în perioada 2011–2016, a autoproclamatului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. În 2013, 5.500 de ţărani, printre care şi ea, au fost înştiinţaţi că nu mai au niciun drept asupra pământului atâta timp cât nu încheie un contract cu autorităţile subordonate regimului separatist, în baza căruia vor achita impozite Tiraspolului. Şevciuk a fost de neclintit în decizia sa. De atunci oamenii nu mai au acces la pământ. Lucrurile la fermă au început să degradeze, s-a împotmolit în datorii. Astăzi le datorează foştilor angajaţi circa 200.000 de lei. Mai are datorii şi pentru tractoarele procurate pe  credit. „Avem tractoare. Dar oamenii nu contractează serviciile noastre, ci pe ale tractoriştilor înregistraţi la Dubăsari. Doar tractoarele lor pot transporta nestingherit lemne, fân ori altă încărcătură. Acum a apărut şi problema cu păşunile”, ne-a spus ea.

Potrivit antreprenoarei, chiar dacă, în mare parte, cele peste 3000 de ha, ce aparţin doroţcănenilor, acaparate de separatişti, stau pârloagă, oamenii nu au dreptul să pască nici vitele acolo. În caz contrar riscă să-şi piardă animalul. „Când era în funcţie Şevciuk, am tot scris scrisori, au avut loc întâlniri, dar au continuat să-şi bată joc de noi. Acum toată lumea se întreabă cum e posibil ca noi să completăm declaraţii la intrarea şi ieşirea în localităţile ocupate, iar el să traverseze râul şi să stea nestingherit la Chişinău? După ce ne-a creat atâtea impedimente, procurorii şi poliţia spun că nu poartă nicio vină”, se revoltă femeia.

La rândul său, primarul de Doroţcaia, Valeriu Berzan, ne informează că au fost depuse nenumărate plângeri la poliţie legate de intimidările la care au fost şi sunt supuşi oamenii. Ultima plângere vizează păşunile. „Oamenii sunt constrânşi din toate părţile. Numărul vitelor a scăzut. Inclusiv la indicaţia lui Şevciuk, am fost închişi ca într-o rezervaţie, trebuie să completăm de fiecare dată declaraţii la vama nerecunoscută, iar noi îl găzduim”, afirmă dezamăgit alesul local.

Conducerea comisariatelor ridică din umeri

Spiritele s-au încins şi mai tare după ce oamenii au aflat că Şevciuk a trecut Nistrul pe la Dubăsari, deci pe lângă posturile de poliţie ale comisariatului Dubăsari, unde au depus în toţi aceşti ani plângeri. Şeful bacului de la Molovata Nouă, Vladimir Carpov, ne informează că angajaţii acestei ambarcaţiuni l-ar fi recunoscut dacă Şevciuk ar fi trecut Nistrul pe aici. „Nu e exclus că acesta nu a coborât din taxi. Dar dacă a trecut pe aici, maşina cu numere transnistrene şi pasagerul ei ar fi trebuit să treacă controlul documentelor la postul de poliţie instalat pe malul drept, la Molovata Veche”.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Iurie Burciu, comisarul adjunct al raionului Dubăsari, ne-a spus că, din informaţiile pe care le deţine, Evgheni Şevciuk a traversat Nistrul pe la podul din preajma s. Lunca, Dubăsari, monitorizat de posturile de poliţie subordonate Comisariatului din Criuleni. „Dacă fostul lider autoproclamat de la Tiraspol ar fi trecut pe lângă posturile comisariatului nostru de poliţie, evident că ar fi fost reţinut”, ne spune poliţistul. La rândul său, comisarul raionului Criuleni, Nicolae Vascan, ne-a informat că instituţia sa nu a înregistrat nicio informaţie legată de trecerea lui Şevciuk prin punctele sale de control. „Chiar dacă ar fi trecut, Comisariatul de poliţie Criuleni nu l-ar fi putut reţine, deoarece nu avem niciun dosar, nicio plângere pe numele acestuia”, ne-a spus Vascan.

PG: „Nu există dosare”

Şefa serviciului de presă a Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat anterior că procuratura nu a intentat niciun dosar penal pe numele lui Evgheni Şevciuk. Joi, 6 iulie, preşedintele PLDM, Tudor Deliu, a solicitat audierea directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în legătură cu aflarea acestuia la Chişinău. „Solicităm să fie prezentate date cu privire la acţiunile organelor de drept şi în ce măsură evenimentele din stânga Nistrului au afectat şi afectează securitatea statului”, a solicitat Deliu. Majoritatea parlamentară a respins propunerea deputatului. Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a replicat însă că solicitarea deputatului liberal-democrat a fost lansată cu întârziere: „El a plecat aseară”, a spus fostul preşedinte al RM, fără a oferi detalii.

Joaca de-a democraţia

Solicitat de JURNAL de Chişinău, ex-ministrul Securităţii Naţionale, Tudor Botnaru, a declarat că Şevciuk ar fi putut fi arestat nu doar acum, ci şi când era lider autoproclamat al separatiştilor. „Când era aşa-zis preşedinte, au fost cazuri când nu numai un dosar penal ar fi putut fi deschis pe numele lui, dar mai multe. Evident că justiţia noastră se joacă de-a democraţia, care nu e democraţie, ci un fel de interese ale Preşedinţiei şi PD. Acestea se prefac şi în acest caz că apără interesele unui cetăţean al RM din Transnistria. Dar ce fel de cetăţean este acesta dacă zeci de ani a luptat împotriva R. Moldova? Nu recunosc eu dreptul acestuia de a fi protejat de justiţia RM. Şevciuk trebuia să fie tras la răspundere atât pentru uzurparea puterii, pentru că a atentat la integritatea teritorială, cât şi pentru faptul că a supravegheat contrabanda din Transnistria în Moldova şi în alte părţi”, a spus Botnaru.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu