PROTECŢIE CIVILĂ // Corturile mobile, un refugiu contra frigului

Corturile instalate în Chişinău adăpostesc de frig toţi oamenii care le deschid uşa Foto: Nadea Roşcovanu

Corturile instalate în Chişinău adăpostesc de frig toţi oamenii care le deschid uşa
Foto: Nadea Roşcovanu

Corturile mobile sunt un ajutor pe timp de iarnă pentru oamenii străzii și orice doritor de a se încălzi și a bea un pahar de ceai. Cortul cu cel mai mare flux de oameni este amplasat în piața centrală. Aici se adresează orice trecători, șoferi de autobuze, vânzători şi boschetari când simt că frigul nu mai este suportabil. Cortul este deschis 24 de ore din 24, temperatura menținută aici e de 20 de grade. Unii gardieni sunt foarte amabili, imediat ce intri în cort, ei încep să-ți prepare un ceai.

Grișa, un tânăr de 24 de ani, venit să se încălzească, îmi spune că polițiștii sunt amabili și el intră aici ori de câte ori îi este frig.

Şi Ilie e un client fidel, îmi spune că vine, bea un ceai, se încălzește, pleacă și iar revine. „Când intru, ei mă servesc imediat cu un ceai”.

Angajaţii Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, care lucrează în corturile mobile, au un program de lucru de 12 ore, aceștia întâmpină oamenii cu un zâmbet amabil și un pahar de ceai. Vadim, unul dintre angajații din cortul amplasat pe Calea Ieșilor, este pentru prima dată la lucru în cort, povesteşte că vin oameni de tot felul: angajați care lucrează prin apropiere, oameni ai străzii sau pur și simplu curioși. „Nu avem un flux mare de oameni, dar pe toți îi întâmpinăm cu un ceai cald și le oferim un loc să se încălzească”, conchide angajatul.

La venirea mea în cort era o singură doamnă, care se simțea rău, angajații din cort au sunat la Salvare și erau în așteptarea acesteia. Doamna spunea că o doare inima, iar angajaţii SPCSE au servit-o cu ceai și aveau grijă ca ea să se simtă comod. Iar doamna le spunea: „Vă mulțumesc, dragilor”, după care intra din nou în panică și începea să plângă. Personalul stătea de gardă și o întreba mereu cum se simte.

Maria, o vânzătoare de 37 de ani care lucrează la o gheretă de lângă cort, îmi spune: „E foarte bine că sunt aceste corturi”, când simte că nu mai suportă frigul de afară, ea intră în el și se încălzește.

Vasile, un student de 21 de ani, îmi explică: „Cred că sunt utile corturile și ar fi bine ca în fiecare cort să fie și un medic”.

Potrivit Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, în total, sunt instalate șapte corturi, dintre care șase în Chișinău şi unul în Bălți. Pe parcurul a 48 de ore, cele șapte corturi instalate au adăpostit de frig 2200 de persoane. În aceste puncte de reabilitare, salvatorii stau să ajute oamenii înghețați, invitându-i pentru ceva timp să se odihnească. Fiecare cort poate adăposti zeci de oameni, iar plasarea acestora e menită de a preveni cazurile de hipotermie.

Corturile sunt dotate cu generatoare, tunuri de căldură, paturi pliante, pături și ceai cald. Acestea sunt amplasate pe: Calea Ieșilor (lângă Universitatea pedagogică „Ion Creangă”), Autogară (lângă Piața Centrală), Gara CFM, Centrul comercial „PanCom”, Piața din sectorul Ciocana și magazinul „1000 de mărunțișuri”.

Cristina STRATON

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău