PROPAGANDĂ // Un oficial rus acuză UE că originea poluării atmosferice cu element radioactiv ar fi România, şi nu în Rusia

Potrivit Institutului de radioprotecţie şi securitate nucleară din Franţa, Staţia Argaiaş, unde a fost depistat cel mai înalt nivel de ruteniu 106, este la 30 de kilometri de centrul Mayak, unde au fost înregistrate cele mai mari dezastre în istorie

Directorul Institutului pentru problemele dezvoltării sigure a energiei atomice al Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, academicianul Leonid Aleksandrovici Bolşov, a declarat în cadrul unei emisiuni a radiovesti.ru, prezentată de Vladimir Soloviov, că cea mai mare concentraţie de ruteniu 106 a fost înregistrată pe teritoriul României, şi nu în Federaţia Rusă. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România a precizat că în perioada 29 septembrie–3 octombrie nu au fost desfăşurate activităţi de producere, transport sau utilizare a Ruteniului 106 pe teritoriul României.

Mai multe staţii de măsurare a radioactivităţii din Europa au depistat în perioada 29 septembrie–3 octombrie curent prezenţa unui element radioactiv, ruteniu 106, care nu există în natură. Institutul de radioprotecţie şi securitate nucleară din Franţa şi Oficiul federal de radioprotecţie din Germania au reuşit să precizeze sursa poluării – în sudul Uralului, Rusia.

Radioactivitatea provocată de această poluare este de mii de ori mai slabă decât nivelurile de alertă şi nu comportă niciun risc pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediu. În schimb, această prezenţă anormală în atmosferă pune problema originii sale.

După publicarea comunicatului Institutului de radioprotecţie şi securitate nucleară din Franţa, instituţiile mass-media din Rusia au declanşat o campanie mediatică în care acuză Uniunea Europeană că sursa poluării radioactive ar fi România, şi nu Rusia. De exemplu, directorul Institutului pentru problemele dezvoltării sigure a energiei atomice al Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, academicianul Leonid Aleksandrovici Bolşov, a declarat în cadrul unei emisiuni a radiovesti.ru, prezentată de Vladimir Soloviov, că cea mai mare concentraţie de ruteniu 106 a fost înregistrată pe teritoriul României, şi nu în Federaţia Rusă.

După interviul acordat de academicianul Bolşov, prezentatorul Soloviov a acuzat Uniunea Europeană că protejează România. „Să acorde atenţie României! Nu e voie! România sunt ai noştri! Net, nu e voie!”, a ironizat el.

JURNAL de Chişinău a contactat Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România, care ne-a declarat următoarele: „În această perioadă (29 septembrie–3 octombrie) nu au fost desfăşurate activităţi de producere, transport sau utilizare a Ruteniului 106 pe teritoriul României. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România a publicat şi un comunicat în acest sens.

Amintim că în urma verificării locurilor unde a fost detectat ruteniu 106 în Europa cu o reconstituire a hărţilor vânturilor în ultimele zile, Institutul de Radioprotecţie şi securitate nucleară din Franţa şi omologul german, Oficiul Federal de radioproteţie, au reuşit în cele din urmă să precizeze sursa poluării – în sudul Uralului, Rusia.