Propaganda moscovită ar putea reduce numărul ucrainenilor înregistrați la recensământul din Moldova

By Editor Moldova.ORG

Organizațiile reprezentative ale ucrainenilor din Moldova își exprimă temerea că propaganda difuzată de posturile rusești de televiziune ar putea avea ca efect reducerea artificială a numărul de etnici ucraineni înregistrați oficial la recensământul general al populației, care a început luni.

Declarații în acest sens a făcut pentru Moldova.ORG, Dmitri Lekartev, președintele Consiliului Asociației tinerilor ucraineni din Moldova.

El spune că, drept urmare a propagandei moscovite, foarte mulți ucraineni ar ezita în prezent să se asocieze etnic cu cei pe care Kremlinul îi cataloghează drept „fasciști” și „banderoviști”. Combinat cu proasta informare a populației cu privire la scopul recensământului și procedurile de desfășurare a acestuia, va urma reducerea numărului celor care se autoidentifică drept ucraineni și declară că ucraineana este limba lui maternă, afirmă Lekartnev:

„Oamenii încetează să se mai asocieze (cu Ucraina – n.r.), pentru că sună imediat ca „fascist”, ei spun că sunt „haholi”. Dar nu exista așa etnie – „haholi”, cum nu există nici limba „haholească”. Sunt întrebați care e limba lor maternă și, dacă nu există „haholească” ei decid să spună că limba rusă, că pe asta o mai vorbesc, cea în care au învățat la școală.”

La recensământul anterior, care s-a desfășurat în 2004, ucraineni s-au declarat 8,4 la sută din locuitorii Republicii Moldova. În același timp, doar 64,1 la sută din cei care s-au identificat ca ucraineni au spus că limba lor maternă este ucraineana, pe când 31,8% au declarat ca limbă maternă limba rusă.

Sursa: diaspora.moldova.org

Category: Diverse, Important, Social, propaganda, recensământ, Ucraineni