Promotorii eurointegrării au câştigat alegerile

Federaţia Rusă, care a mizat pe partidele de stânga, nu şi-a atins scopul

 

DSC_5006Nadea Roscovanu Photography

Republica Moldova are toate şansele să continue parcursul european. În urma scrutinului din 30 noiembrie, partidele proeuropene vor putea forma o majoritate parlamentară. Este principala victorie a scrutinului de duminică, sunt de părere mai mulţi lideri politici şi comentatori de la Chişinău.

După numărarea a peste 90 la sută din voturi, PLDM, PD si PL au acumulat 55 de mandate, iar stânga prorusă – 46 de mandate. Astfel, PSRM a obţinut 21.37% (25 de mandate), PLDM – 19.41% (23 de mandate), PCRM – 17.88% (21 de mandate), PDM – 15.80% (19 mandate) și PL – 9.45% (13 mandate).

PLDM, gata pentru o coaliţie cu PDM şi PL

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că este gata să creeze o nouă coaliţie cu PDM şi PL şi că deja a iniţiat discuţii în acest sens. „În pofida embargourilor, presiunilor prin intermediul oamenilor noştri care lucrează în străinătate, a presiunilor exercitate prin intermediul mass-mediei ruseşti care are o influenţă mare în RM, rezultatul obţinut la alegeri ne permite să continuăm parcursul european. Este un rezultat onorabil. În comparaţie cu anul 2010, partidele proeuropene au obţinut cu patru sau cinci mandate mai puţin. Nu este o diferenţă prea mare ţinând cont că suntem de cinci ani la guvernare într-o perioadă de criză economică, într-o perioadă de război în estul ţării, cu embargouri; cu toate acestea, cetăţenii au rezistat şi prin vot au oferit viitor ţării, care, categoric, urmează a fi unul european”, a spus liderul PLDM.

„Vom demonstra Uniunii Europene că putem schimba lucrurile în RM”

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că este gata să facă coaliţie cu PLDM şi PDM chiar dacă anterior foştii săi parteneri de alianţă au trimis PL-ul un timp în opoziţie. „Dacă aceştia ar fi redus la zero activitatea PL-ului, azi ar fi dansat în loc de hora europeană, ceastuşka siberiană”, a ţinut să puncteze Ghimpu. La rândul său, acesta a considerat că e de datoria sa să mulţumească alegătorilor pentru voturile acordate partidelor proeuropene. „Acest vot ne permite să creăm o nouă coaliție proeuropeană. Republica Moldova nu are altă cale. Vom demonstra că am învățat din greșeli în perioada fostei guvernări. Vom demonstra Uniunii Europene că putem schimba lucrurile în RM şi totodată vom demonstra cetățenilor că nu banul este cel mai important”, a promis Ghimpu.

Dodon: „Să vedeţi ce opoziţie o să aveţi!”

Liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat nemulţumit de rezultatele alegerilor. Acesta e convins că ideea integrării în Uniunea Vamală e împărtăşită de mai mult de jumătate din alegătorii RM, votul acestora însă a fost deturnat prin excluderea din cursă a potenţialului partener al PSRM, partidul lui Renato Usatîi, şi prin organizarea defectuoasă a alegerilor în Federaţia Rusă. „Vom cere demisia membrilor CEC şi a reprezentanţilor Ministerului de Externe”, a declarat Dodon.
Socialistul a mai afirmat că la primele şedinţe ale Parlamentului va înainta trei „blocuri de probleme”: va cere să fie denunţat Acordul de Asociere cu UE, să fie organizat un referendum privind integrarea în Uniunea Vamală a RM şi soluţionate unele probleme economice. „Cu cei care vor dori să le susţină, vom fi gata să discutăm despre un eventual parteneriat în viitorul Parlament”, a spus Dodon.

Totodată, acesta a lăsat să se înţeleagă că nu agreează perspectiva aflării partidului său în opoziţie. „Vom fi în opoziţie? Să vedeţi ce opoziţie o să aveţi, eurounioniştilor! Pentru că aţi fraudat alegerile. Pentru că aşa nu se mai poate. Rog cei care ne-au încredinţat votul să nu piardă încrederea în viitor, să creadă că eurounioniştii şi oligarhii vor pleca de la guvernare dacă nu la sfârşitul acestui an, în următoarele luni”, a ameninţat Dodon.

Ţăranu: „Aceste alegeri au pus capăt coşmarului comunist în RM”

Analistul politic Arcadie Barbăroşie s-a arătat convins într-un interviu pentru europalibera.org că principalul câştigător al alegerilor, socialistul Igor Dodon, va continua să promoveze în viitorul Parlament interesele Kremlinului în defavoarea intereselor Republicii Moldova. „Marele câştigător al acestor alegeri e PSRM, care a pornit de la un nivel destul de scăzut, în primele sondaje nu depăşea 3% ori 4%. A reuşit să-şi asigure o fracţiune confortabilă în parlament inclusiv datorită excluderii partidului lui Renato Usatîi din cursă. Important e că partidele proeuropene pot forma o majoritate parlamentară. Dacă PCRM în frunte cu Voronin, va înţelege necesităţile statului, s-ar putea să avem o coaliţie mult mai largă, chiar dacă nu declarată, cel puţin tacită, acest partid să susţină proiecte promovate de AIE la guvernare”, a spus Barbăroşie.

La rândul său, comentatorul politic Anatol Ţăranu a declarat că partidele proeuropene au obţinut un succes, chiar dacă modest, la actualul scrutin. „Rezultatele alegerilor vorbesc despre faptul că RM are toate şansele să continue parcursul european. Federaţia Rusă, care a mizat pe partidele de stânga, nu şi-a atins scopul. Scorul fulminant al socialiştilor se explică prin eliminarea lui Usatîi din cursă. Marele perdant este PCRM. Pot spune cu certitudine că aceste alegeri au pus capăt coşmarului comunist în RM”, a subliniat expertul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)