Promo-Lex: „Șevciuk poate fi tras la răspundere penală pentru cel puțin trei infracțiuni”

Fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, care s-ar afla pe teritoriul R. Moldova, ar putea fi tras la răspundere penală pentru comiterea a cel puțin trei infracțiuni. De această părere sunt juriștii Asociației Promo-LEX, care au realizat o analiză despre activitatea acestuia în regiunea secesionistă.

Aceştia susţin că printre infracțiunile comise de către Evgheni Șevciuc ar fi în primul rând uzurparea puterii de stat, infracțiune, care prevede o pedeapsă sub formă de închisoare de la 12 la 20 ani. Acțiunile ar fi fost comise de către Șevciuc în perioada în care exercita funcția de deputat, iar ulterior de președinte în așa-zisului ,,sovietul suprem” de la Tiraspol și pe când era președinte al administrației din regiunea transnistreană.

O altă infracțiune săvârșită de către fostul lider de la Tiraspol ar fi acţiunile intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, infracțiune, ce prevede o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 30.000 de lei sau cu închisoare de până la trei ani.

Juriștii au amintit că, începând cu 2014, la indicația lui Evgheni Şevciuk au fost create alte impedimente instituțiilor de învățământ cu predare în limba română în stânga Nistrului. La indicațiile acestuia, dar și a Ninei Ștanschi au fost închise conturile bancare ale acestor instituţii de învăţământ, a fost organizată reținerea ilegală a directorului Liceului „Lucian Blaga”, au mai fost reținute și salariile angajaților și altele.

De asemenea, o a treia infracțiune ar fi organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea, care prevede o pedeapsă sub formă de închisoare de la doi la șapte ani. Juriștii menționează că, conform prevederilor constituționale, armata din regiunea transnistreană și alte structuri de forță din regiune constituie formațiuni paramilitare neprevăzute de legislația R. Moldova. În aceeaşi perioadă, Șevciuk nu doar a condus structurile paramilitare, dar și a avut un rol important în consolidarea acestora.