Promo-Lex: CEC a favorizat candidatul PD; mai multe partide au utilizat resurse administrative

promo-lex

Misiunea Promo-LEX de Observare a alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016 a dat publicităţii cel de-al doilea raport de monitorizare. În cadrul acestuia, observatorii au constatat cazuri de utilizare a resurselor administrative în campaniile de colectare a semnăturilor de către grupurile de inițiativă şi cazuri de colectare a semnăturilor de către persoane neautorizate. Observatorii au mai constatat că partidele politice au evitat să arate cheltuielile reale în procesul de colectare a semnăturilor.

Potrivit şefului misiunii, Pavel Postică, prin înregistrarea candidaturii lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte, în ziua de sâmbătă, 3 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a încălcat una dintre hotărârile elaborate de instituţie privind ordinea şi modalitatea depunerii actelor necesare pentru înregistrare. Observatorii consideră că, în această zi, CEC putea să activeze în vederea realizării sarcinilor, inclusiv să primească acte pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă, dar nu și să înregistreze candidații la funcția de președinte. CEC a favorizat în acest fel, indirect, candidatul PDM, Marian Lupu.

Totodată, observatorii Promo-LEX au sesizat cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în procesul de colectare a semnăturilor în favoarea a patru candidați desemnați: Marian Lupu (PDM), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM) și Igor Dodon (PSRM). Astfel, grupul de inițiativă al candidatului Marian Lupu a colectat semnături în 311 localități conduse de primari ai PDM, din totalul celor 414 localități în care au fost colectate semnături. În cel puțin două cazuri, colectarea semnăturilor a avut loc în incinta instituțiilor publice (primărie, școală, grădiniță).

O abatere similară a fost comisă la utilizarea resurselor administrative de către Valeriu Munteanu, ministrul Mediului. Acesta a participat în timpul orelor de serviciu la recepționarea și depunerea listelor de subscripție pentru candidatul Mihai Ghimpu.

Observatorii au mai sesizat două cazuri de utilizare a funcției în procesul de depunere a listelor de subscripție în timpul programului de lucru: în susținerea candidatului PPEM, Iurie Leancă, de către vicepreședintele r. Cantemir, și în susținerea candidatului PSRM, Igor Dodon, de către doi asistenți sociali.

În perioada monitorizată atât partidele politice, cât și candidații care și-au anunțat intenția de a participa la alegerile din 30 octombrie, au intensificat activitățile cu tentă electorală. Astfel, de către observatori au fost constatate cel puțin 27 de activități cu tentă electorală în favoarea a opt partide politice/potențiali concurenți (PSRM/Igor Dodon, PP PN, PDM/Marian Lupu, Valeriu Ghileţchi, PPEM/ Iurie Leancă, PPPDA/Andrei Năstase, PPPAS/Maia Sandu).

La capitolul raportării finanțelor, în perioada de raportare, trei grupuri de inițiativă care au prezentat la CEC listele de subscripție au declarat în rapoartele financiare de bilanţ cheltuieli mai mici decât cele estimate de Promo-LEX sau au depus declarații precum că nu au avut cheltuieli.

Aceste grupuri de inițiativă nu au reflectat în rapoartele lor financiare cel puțin 85.200 de lei pentru diferite categorii de cheltuieli (PPEM – 28.555 de lei, PL – 24.999 de lei, PPPDA – 31.646 de lei).

Pe de altă parte, potrivit observatorilor Promo-LEX, în cadrul activităților cu tentă electorală, doar pentru publicitate stradală, mai multe partide politice au suportat în perioada de raportare cheltuieli financiare estimate de observatori la cel puțin 1.142.000 de lei (PPPAS – 10.000 de lei, PP PDA – 2.000 de lei, PL – 179.840 de lei, PDM – 950.160 de lei).

În acest context, Promo-LEX amintește concurenților electorali că aceștia sunt pasibili de răspundere contravențională, penală și fiscală, inclusiv sunt supuși riscului de a fi excluși din cursa electorală.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)