Promisiuni deşarte

„TVR1 va reveni în R.Moldova timp de două luni”, declaraţia a fost făcută la sfârşitul lunii martie de către ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.

Retransmisiunea postului naţional românesc de televiziune TVR1 pe teritoriul R. Moldova va fi posibilă din toamnă, şi asta dacă până atunci va fi lansată în RM televiziunea digitală – aceasta este poziţia reprezentanţilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului. „Nu noi am promis că până la sfârşitul lunii mai va începe transmisiunea TVR. Dacă actualul Parlament va aproba proiectul înaintat de CCA pentru deschiderea televiziunii digitale şi formarea a două multiplexe, în unul dintre acestea ar putea fi inclus şi TVR. O altă modalitate de reîncepere a transmisiunii postului naţional românesc nu există”, a menţionat pentru JURNAL Ludmila Vasilache, membru CCA. Prima încercare de deschidere a televizinii digitale în R. Moldova este preconizată pentru toamna anului curent.

Transmiterea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost sistată, potrivit conducerii postului TV respectiv, „nefondat”, la sfârşitul lunii septembrie 2007, motivul invocat fiind că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu Societatea Română de Televiziune, cel vechi expirând la 15 iunie 2007. Retransmisiunea postului public din România a mai fost sistată şi în august 2002, pentru o perioadă de circa şapte luni, motivându-se cauze tehnice şi juridice. Societatea civilă a protestat faţă de sistare, spunând că la baza acesteia ar fi stat de fapt motive politice. Hotărârea CCA de atunci de a acorda frecvenţa ce aparţinea TVR1 unui alt post de televiziune s-a soldat cu un scandal şi un dosar la CEDO.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, consideră că fosta guvernare se face vinovată de retragerea licenţei de transmisiune a TVR1 pe teritoriul R. Moldova, numind-o ilegală.

“Sistarea retransmiterii postului TVR1 a constituit una din cele mai mari ilegalităţi comise de guvernarea comunistă. Noi am reglementat pe cale amiabilă acest dosar ajuns la CEDO, iar în două luni TVR1 va fi retransmisă în ţara noastră”, este declaraţia lansată de către ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, încă la sfârşitul lunii martie. El a mai spus că, „cel mai probabil”, TVR 1 nu va obţine fosta frecvenţă, deoarece aceasta este ocupată de un alt concurent media, care „este un dobânditor de bună credinţă, iar dacă vom încerca să-l înlăturăm, ar putea apărea unele probleme”, a menţionat Tănase. Atunci ministrul Justiţiei a promis că, neapărat, va fi găsită o soluţie. Au trecut două luni, dar retransmiterea TVR1 pe teritoriul R. Moldova nu a început.

Atât premierul Vladimir Filat, cât şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu au întreprins tentative de soluţionare a problemei cu conducerea TVR1. Oficialii l-au asigurat pe preşedintele TVR1, Alexandru Sasu, că Guvernul R. Moldova va întreprinde paşi concreţi pentru ca TVR1 să revină în ţară.

Astăzi, TVR1 poate fi vizionat pe teritoriul R. Moldova doar prin intermediul operatorilor de cablu sau de locuitorii care stau în zona de frontieră cu România.

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.