Proiectul noii Constituţii: limbă română şi drept de vot de la 16 ani?

Limba oficială a Republicii Moldova e româna, dreptul de vot – de la 16 ani, președintele e ales prin vot direct, iar Constituția, învestită prin referendum. Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului unei noi Constituții a Republicii Moldova, care a fost prezentat sâmbătă Comisiei pentru reformă constituţională de către experţii din grupul de lucru al comisiei.

Potrivit președintelui grupului de lucru, doctorul în drept constituţional Victor Popa, proiectul noii Constituții cuprinde 156 de articole, dintre care 80 modificate, iar 31 – noi.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului noii Constituţii este statutul de republică semiprezidențială pentru Republica Moldova, alegerea șefului statului prin vot direct, de către popor, și demiterea acestuia înainte de expirarea mandatului doar prin referendum, adoptarea Consituției prin referendum și modificarea acesteia atât prin referendum, cât și de Parlament.

Totodată, potrivit proiectului noii Constituții, la funcția de șef al statului vor putea candida persoane trecute de 40 de ani, iar la cea de deputat – persoane care au împlinit 21 de ani.

În ceea ce privește denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova, membrii comisiei propun două variante: limba oficială este limba română sau limba oficială a Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.

Proiectul noii Constituții prevede că persoanele vor avea drept de vot începând cu 16 ani, în timp ce maturitatea juridică va fi obţinută, în continuare, de la vârsta de 18 ani.

În privința organizării administrativ-teritoriale, Comisia pentru reforma constituțională nu a propus nimic, menționând însă, în cadrul ședinței, că după alegerile locale din anul viitor raioanele ar putea fi transformate în sectoare, conduse de pretori.

Totuşi trebuie menţionat că aceasta nu este versiunea finală a proiectului noii Constituţii. Documentul urmează a fi discutat şi redactat de către deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană mai întâi în cadrul Comisiei pentru reformă constituţională, iar apoi şi în comisiile din Parlament.

Proiectul noii Constituții, în cazul în care aceasta va primi undă verde din partea Comisiei de la Veneția și apoi din partea Parlamentului R. Moldova, va fi supus aprobării în cadrul unui referendum național care urmează a fi organizat până la 16 iunie curent. (Jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)