Proiectul mixt criticat dur de deputaţii europeni

„Din coaliţia proeuropeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu sluga lui Putin”

Protestul societăţii civile împotriva schimbării sistemului electoral. Foto: Nadejda Roşcovanu

Parlamentul de la Chişinău a dat marţi publicităţii proiectul sistemului electoral mixt comasat. Proiectul prevede ca 51 de deputaţi să fie aleşi în baza circumscripţiilor electorale uninominale, iar 50 de deputaţi – în baza listelor de partid. Deputaţii aleşi în circumscripții uninominale nu vor putea fi revocaţi prin referendum local, iar candidații pentru funcția de deputat în circumscripții uninominale trebuie să prezinte cel puțin 600 de semnături. Proiectul este criticat în special pentru graba cu care a fost înregistrat, fără ca oamenii să înţeleagă în ce mod îi vor aduce pe „aleşii poporului” în legislativ. Totodată, nu este clar în ce condiţii vor fi aleşi deputaţii din stânga Nistrului şi din diasporă.

Svetlana Corobceanu

Deputatul Iurie Ţap susţine că proiectul de schimbare a sistemului electoral trebuie să fie abordat cu foarte multă atenţie şi cu cel puţin un an înainte de următoarele alegeri. Graba cu care democraţii au preluat proiectul propus de socialişti vorbeşte de interese şi jocuri de culise. „Proiectul nu este bine fundamentat, nu ia în consideraţie problemele existente. Există mai multe carenţe în ceea ce priveşte organizarea circumscripţiilor uninominale în Transnistria şi peste hotare, unde avem peste un milion de cetăţeni. Legea prevede o cale clară pe care trebuie s-o urmeze un proiect înainte de a fi înregistrat: să fie consultată opinia publică, să fie supus discuţiei cu partidele politice şi societatea civilă. Astfel de proiecte nu se adoptă într-o lună”.

Răspunsul Comisiei de la Veneţia referitor la votul mixt va fi prezentat pe 16 iunie curent. Spicherul, Adrian Candu a dat asigurări că sistemul electoral nu va fi modificat, dacă Comisia de la Veneţia va da un aviz negativ proiectului.

Proiect obscur

În timp ce Igor Dodon propune ca 25% din deputaţi să fie aleşi din Transnistria şi diasporă, preşedintele Parlamentului susţine că maximum trei-patru deputaţi din Transnistria ar putea ajunge în cazul în care va fi votat în lectură finală acest proiect. „În sistemul mixt, pe care noi îl vom vota, cu siguranţă, nu vom permite ca cei din Transnistria să fie reprezentaţi de tocmai 25 de deputaţi. Noi vorbim de trei-patru deputaţi maximum. Şi vorbim despre existenţa acestor deputaţi doar în situaţia în care vom reuşi să desfăşurăm un proces al alegerilor parlamentare corecte şi democratice în Transnistria”, a precizat Candu citat de Europa Liberă.

Ion Leahu, ex-membru al Comisiei Unificate de Control, susţine că populaţia din Transnistria nu este pregătită şi nu sunt prevăzute acţiuni de pregătire a acesteia pentru un eventual scrutin democratic. „Partidele de la Chişinău nu au acces în stânga Nistrului. La Tiraspol nu există nici instituţii media, nici ONG-uri libere, care ar contribui la dezvoltarea democraţiei în regiune. În condiţiile actuale, există riscul ca în Parlamentul de la Chişinău să acceadă, persoane ostile R. Moldova. Alături de reprezentanţii PSRM, chiar şi trei-patru deputaţi din Transnistria, aceştia ar putea compromite definitiv parcursul european al R. Moldova. Sunt de acord cu reprezentanţii PAS, PPDA, PLDM, că proiectul de modificare al sistemului electoral şi graba cu care este avansat arată că există interese şi acestea ar putea periclita interesul naţional al R. Moldova.

Reluarea finanţării RM, condiţionată

Proiectul mixt PD- PSRM a iscat reacţii critice şi în Parlamentul European. Mai mulţi europarlamentari au atenţionat că reluarea finanţării de 100 de milioane de euro, amânată pentru o lună, depinde de respectarea recomandărilor pe care le va formula Comisia de la Veneţia. „Orice schimbare a sistemului electoral trebuie să se bazeze pe  un consens din partea forţelor politice, trebuie să existe şi o susţinere cât mai largă din partea cetăţenilor. R. Moldova trebuie să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia. Noi o să susţinem doar reformele care vor fi în beneficiul cetăţenilor ”, a declarat miercuri în Parlamentul European Christos Stylianides, comisar pe raportul privind situaţia din R. Moldova.

La rândul său, europarlamentarul român Cristian Dan Preda a amintit că la Chişinău, deşi s-a furat un miliard, nimeni nu e responsabil, pentru că justiţia nu funcţionează. De fapt, nu cetăţenii ar profita de pe urma ajutorului european, ci elitele cleptocrate. Singurul argument prezentat de Chişinău în favoarea acestui ajutor este că guvernul ar fi proeuropean. Fals. Guvernul nu este controlat de Parlament, ci de oligarhul Plahotniuc, care cumpără deputaţii la bucată, în primul rând comunişti. Dl Plahotniuc s-a înţeles cu preşedintele Dodon, care e un personaj aparte, complet aservit intereselor Moscovei. Ei vor să introducă un sistem electoral care să ducă la un sistem bipartid, astfel încât partidul lui Plahotniuc şi partidul lui Dodon să controleze jocul. Din coaliţia proeuropeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu sluga lui Putin. În aceste condiţii, cum libertatea presei e călcată în picioare şi statul de drept e o vorbă goală, nu putem trimite bani pentru a fi tocaţi de aceste elite cleptocrate”, a menţionat europarlamentarul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu