Proiectul lui Putin, mai important decât criza

socialisti

În plină criză economică şi financiară, socialiştii şi comuniştii se întrec în proiecte de decizii în care tind să dea o calificare anului 2015 legată de sărbătorirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Socialiştii cer ca 2015 să fie numit „Anul Marii Victorii”, pe când comuniştii doresc ca anul să fie numit „Anul Veteranilor marelui război pentru apărarea patriei 1941–1945”. Proiectul face parte din agenda Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Cele două proiecte de hotărâre au fost astăzi examinate şi avizate de Comisia economie, buget şi finanţe.

Liberal-democratul Chiril Lucinschi a declarat că nu a fost nicio grabă legată de examinarea acestor subiecte. „Din păcate, nu am avut alte proiecte pentru a le examina. După ce vom învesti guvernul, vom trebui neapărat şi repede să discutăm proiectul bugetului pentru 2015”, a spus el. Aceeaşi sursă a precizat că această comisie se va întruni mâine într-o şedinţă extraordinară la care va fi audiat guvernatorul BNM, ministrul Finanţelor şi ministrul Economiei. „Vrem să vedem care este situaţia şi care vor fi consecinţele acestei crize”, a spus Lucinschi.

Solicitat să ne spună de ce pe timp de criză deputaţii sunt antrenaţi în astfel de proiecte, comunistul Oleg Reidman, membru al Comisiei economie, buget şi finanţe, ne-a răspuns supărat: „Ce are a face criza? Criza nu are nimic în comun cu asta. Victoria a fost şi veterani mai sunt. Anul e special şi trebuie să îi acordăm o atenţie deosebită acestui eveniment şi acestor oameni”, a spus comunistul după care ne-a închis iritat telefonul.

Deputatul liberal Corina Fusu, membră a Comisiei parlamentare cultură, educaţie şi mass-media, a declarat pentru JURNAL că proiectele în cauză au fost discutate anul trecut în cadrul comisiei de profil. „Avem probleme atât de stringente în domeniul bancar, creşterea preţului la valuta de referinţă, scăderea leului, când lumea e speriată de sărăcie şi salarii mici. Toată lumea aleargă acum să-şi facă provizii pentru frigidere. Să discuţi acum denumirea anului în stil sovietic, pur şi simplu, nu este serios. Am propus să amânăm această chestiune pentru altă dată”, a spus Fusu.

Aceeaşi sursă a precizat că, în cazul dat, politicienii din cele două partide tind să promoveze o sărbătoare agreată de Putin pe teritoriul Republicii Moldova şi profită de oamenii ţinuţi sub control în urma propagandei ruseşti difuzată de posturile de televiziune ruse. „E un proiect de sorginte sovietică. Faptul că două partide promovează aceleaşi idei promovate la nivel politic de Putin şi Federaţia Rusă denotă faptul că există partide în Republica Moldova care nu servesc interesul statului şi al cetăţenilor pe care îi reprezintă, ci ale altei ţări, care se numeşte Federaţia Rusă, succesoare a Uniunii Sovietice”, a mai spus Fusu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu