Proiectul lui Godea, o nouă diversiune? // Observator

Fiindcă tupeul lui Mihai Godea, fost prim-vicepreședinte al PLDM, e fără margini și el minte cu nerușinare, ne vedem nevoiți să-i acordăm din nou atenție. În conferința de presă de marți, el a declarat că prin plecarea din PLDM ar fi contribuit decisiv la victoria lui Chirtoacă în alegeri. Nici măcar nu e ca musca la arat. E ca și cum un hoț prins ar declara că s-a pornit la furat pentru a contribui la o mai bună organizare a pazei bunurilor personale sau publice. Acum dl Godea poate declara orice năzdrăvănii, mizând pe faptul că unele detalii se uită repede. Dar să ne reamintim, totuși, cum a procedat el în realitate.

Inițial, ieșirea sa era îndreptată nu împotriva PLDM, ci a lui Dorin Chirtoacă personal, pe care l-a descris ca fiind marcat de „superficialitate și lipsă de capacități”. El a lovit și în AIE, care, din punctul lui de vedere, „a îmbătrânit şi s-a încurcat în rele” și nu a reușit să se miște cu „nicio iotă” pe calea reformelor. Godea nu anunțase că pleacă din PLDM, ci doar că va candida în alegerile municipale pentru a le oferi „o alternativă reală” chișinăuenilor, ca aceștia să nu fie nevoiți să aleagă între Chirtoacă și candidatul comunist. El vorbea, și pe bună dreptate, despre riscul revenirii comuniștilor la putere, dar, lovind în AIE și în Chirtoacă, favoriza în mod evident PCRM și candidatul acestora. Exact cum a procedat Iurie Roșca pe parcursul mai multor ani.

Nu excludem că lui Godea i s-a urcat la cap și se credea sincer o „alternativă reală”, dar nu era vorba despre o acțiune improvizată, ci despre una premeditată. Nu suntem siguri nici măcar că inițiativa îi aparține, căci cineva l-a sprijinit în demersul său cu elemente evidente de diversiune împotriva AIE și a lui Dorin Chirtoacă. Ieșirea din partid și declarațiile împotriva PLDM au venit mai apoi. „Decizia se coace de demult”, a recunoscut Godea, precizând că a rămas în partid până în momentul în care a crezut că lucrurile mai pot fi îndreptate. Dar cum puteau fi îndreptate dacă el nu a scos un cuvânt critic până atunci?

Da, după ieșirea lui Godea din PLDM, candidatul acestui partid, Victor Bodiu, a fost retras din cursă în folosul lui Dorin Chirtoacă. Dar nu era o decizie inevitabilă, lucrul acesta ar fi putut să nu se întâmple, dacă Filat nu ar fi dat dovadă de flexibilitate. „Meritul” lui Godea în acest caz a fost dependent de perspicacitatea liderului PLDM. Dacă decidea altfel Filat, Godea rămânea fără niciun „merit”, doar cu trădarea propriului partid.

Presa a scris, în glumă, probabil, că proiectul politic al lui Godea se va numi „democrat-liberal”. Oricum s-ar numi, e menit să fie o „alternativă” în plus partidelor care au zdruncinat monopolul PCRM în politica moldovenească.

Paul Borzac