Proiecte de la Sandu pentru Chicu

Guvernul Sandu a lăsat ca moștenire pentru Cabinetul Chicu o serie de proiecte sociale, precum și peste 2,1 miliarde de lei, asistență financiară din partea partenerilor de dezvoltare

Marți, 12 noiembrie, înainte de demitere, Guvernul Sandu a votat proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului dintre Întreprinderea de Stat ,,Moldelectrica” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România de circa 48 milioane de euro. Victor Parlicov, fost director ANRE, a declarat că partenerii de dezvoltare nu vor sista finanțarea, dar există riscul ca partea moldovenească să pună acest proiect sub preș.

De asemenea, în aceeași, Guvernul Sandu a aprobat un proiect care prevede sporirea gradului de protecție socială a circa 21.000 de beneficiari de alocații sociale de stat (persoane cu dizabilități și persoane vârstnice), care nu îndeplinesc condițiile necesare pentru obținerea dreptului la pensie.

Conform prevederilor proiectului de lege, va fi majorat cuantumul alocațiilor sociale cu 40% pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii, ceea ce va ajunge să reprezinte 80% din cuantumul pensiei minime pentru această categorie și cu 30% pentru persoanele vârstnice. Aceasta va constitui 50% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, stabilită anual de către Guvern.

Finanțările pe care le-a primit Guvernul Sandu în cele cinci luni de guvernare

Pe 11 noiembrie, fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, a postat pe pagina sa de Facebook ajutorul financiar primit din partea partenerilor externi.

„Deblocarea asistenței din partea partenerilor externi de dezvoltare a fost una dintre prioritățile Guvernului Sandu. Astfel, pe parcursul celor cinci luni de guvernare, bugetul R. Moldova a fost susținut cu peste 83 milioane de euro și peste 27 milioane de dolari SUA sau echivalentul a peste 2,1 miliarde lei din partea donatorilor străini. Acești bani au fost direcționați spre implementarea proiectelor în domeniul educației, reforma poliției, agricultură și dezvoltare rurală și multe alte domenii prioritare pentru țara noastră”, a scris Gavriliță.

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că legile votate de către Guvernul Sandu merită atenția noului Guvern. „Ce ține de decizia Guvernului Sandu privind modificările la legea cu caracter social, în instituțiile statului s-a lucrat și au fost elaborate mai multe proiecte de inițiative”, a observat expertul.

„Aceste decizii au asigurat componența financiară. Toate acestea se regăsesc în proiectul de buget pentru 2020. Numai că același buget prevede o finanțare importantă din partea partenerilor de dezvoltare drept rezultat al anumitor reforme pe care și le-a asumat guvernul”, punctează Negruța.

Unele acorduri de finanțare ar putea fi amânate

Tot marți a fost votat și proiectul de lege privind ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în valoare de circa 48 milioane de euro.

Importanța aprobării Acordului rezultă din necesitatea realizării obiectivelor prioritare stabilite în Foaia de parcurs pentru sectorul electroenergetic din Republica Moldova pentru 2015–2030.

Această decizie a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 409/2015. În scopul realizării interconectării asincrone a reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Banca Mondială urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut în valoare de 61 milioane de euro (dintre care 47,9 milioane de euro, conform prezentului Acord de finanţare) pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcăneşti–Chişinău.

Victor Parlicov: „Aceste proiecte trebuia realizate încă în anii 90”

La rândul său, expertul în energetică Victor Parlicov a declarat pentru JURNAL de Chișinău că până la finalizarea proiectelor din sectorul electroenergetic este cale lungă și totul depinde de partea moldovenească.

„Votarea în guvern a proiectelor de lege este una dintre etape la realizarea proiectului. Conceperea proiectului, derularea și finalizarea lui, cred că vor continua. Acestea se discută încă din 2014, 2015, 2016. Eu sper că, indiferent de cum se vor schimba guvernările, apropo!, am avut de atunci vreo șase, aceste proiecte să continue, deoarece sunt vitale pentru independența, securitatea și chiar pentru suveranitatea R. Moldova”, a opinat Parlicov.

„Eu sunt sigur că partenerii de dezvoltare nu vor sista finanțarea, nu vor opri ajutorul. Dar dacă partea moldovenească pune aceste proiecte sub preș, atunci da, ele ar putea să fie pentru o perioadă stopate sau, cel puțin, uitate. Acestea sunt proiecte care trebuiau realizate în anii 90, noi suntem deja cu 20 și ceva de ani întârziere”, a menționat expertul.

De cealaltă parte, Veaceslav Negruța susține că noul guvern va avea mari bătăi de cap privind obținerea încrederii în fața partenerilor de dezvoltare. „E greu să cred că un nou guvern fără Maia Sandu ar mai fi atât de credibil în fața partenerilor de dezvoltare. Credibilitatea se obține pentru o anumită muncă”, a spus Negruța.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)