Proiect // Șoferii nu vor mai fi amendați dacă nu vor avea la ei permisul de conducere

Autoritățile propun excluderea obligaţiei de a prezenta permisul de conducere de către posesorul (proprietarul) autovehiculului şi excluderea de la răspunderea contravenţională a persoanelor care nu au asupra lor permisul de conducere atunci când se află în trafic naţional şi conduc vehiculul pe care îl au în posesie/proprietate, potrivit bizlaw.md.

Aceste modificări nu exclud însă obligația de a obține permisul de conducere conform legislației. Totuși, dacă au uitat permisul acasă, șoferii vor putea prezenta alte documente, care să confirme dreptul de a conduce.

Potrivit unui document prezentat pentru consultări publice, autoritățile propun modificări la Codul penal, Codul contravenţional și Legea privind siguranţa traficului rutier. Proiectul are drept scop eliminarea ambiguităţilor ce ar putea implica în ce privește prezentarea permisului de conducere și răspunderea pentru neprezentarea lui.

Răspunderea contravențională pentru cei care nu au asupra lor permisul va fi aplicabilă doar pentru conducătorii aflați în traficul național din cauza posibilităţilor limitate din punct de vedere tehnic a agenţilor de circulaţie de a verifica dispunerea de dreptul de a conduce a unei persoane care se află la volanul unui vehicul al cărei posesor nu este sau care se află în trafic internaţional.

Modificările propuse la Codul penal vin să excludă ambiguitatea existentă pentru moment în terminologia utilizată la definirea dreptului de a conduce un vehicul. În art. 2641, alin.(4) din Codul penal, deţinerea permisului de conducere este subînţeleasă ca deţinere a dreptului de a conduce un vehicul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)