Proiect de lege, pripit şi populist

Tudor Deliu despre proiectul PD privind 200 de lei pentru fiecare copil: „Nu poate fi adoptat acum”

Președintele Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu, a declarat zilele trecute în cadrul unei vizite la Florești că în această săptămână va fi votat în prima lectură proiectul prin care familiile vor primi lunar 200 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani.

Candu a menționat că, din următoarele luni, familiile vor putea beneficia de acești bani, în timp ce deputatul PLDM, Tudor Deliu, vicepreşedinte al Comisiei juridice numiri şi imunităţi, susține că în bugetul de stat nu există bani pentru această inițiativă. Potrivit regulamentului, din 4 februarie a început sesiunea, chiar dacă Parlamentul nu mai este în disponibilitate de a adopta toate tipurile de acte legislative, este în funcționare până la validarea mandatelor celorlalți deputați. „Consider că aceasta este pur și simplu o promisiune electorală care nu se încadrează absolut în toate prevederile bugetului, deoarece în buget bani nu sunt pentru aceste inițiative ale lor”, menționează Deliu.

 Unele familii se interesează pe internet de unde pot ridica banii

Pe 22 ianuarie în cadrul briefing-ului PD, Vlad Plahotniuc care nu deține nicio funcție în stat, a anunțat că fiecare copil de până la 18 ani va primi lunar câte 200 de lei. Acesta a menționat că proiectul de lege va fi votat în prima lectură de actualul parlament, iar în a doua, de deputații viitoarei legislaturi. La câteva zile de la acest anunț, pe internet unele mame întrebau de unde pot ridica banii. „Dragi mămici, am văzut la televizor că vom primi bani lunar pentru copii, de ce acte este nevoie și de unde putem ridica acești bani?”, se interesa o mămică pe facebook, chiar dacă proiectul de lege nici nu a fost prezentat în Parlament. Deputatul Tudor Deliu nu exclude că, în prima ședință a Parlamentului din această săptămână, PD-ul va găsi o cale ca inițiativa să fie votată în prima lectură.

„Eu intuiesc că pe ordinea de zi a biroului permanent vor fi hotărârile de desemnare în funcție a celor de la ANRE şi de la Curtea de Conturi. Într-adevăr, Parlamentul nu poate aproba legi constituționale și legi organice, numai ordinare. Dar ei vor merge pe o altă cale, posibil să fie adoptată în prima lectură doar, și să o lase pentru a doua lectură pentru viitorul Parlament, actul definitiv nu poate fi adoptat acum. Dar nimeni nu cunoaște care va fi componența viitorului Parlament și dacă ei vor vota sau nu vor vota”, punctează deputatul.

Miercuri, 6 februarie, va avea loc ședința Biroului permanent al Parlamentului, care va stabili data primei ședințe plenare din sesiunea de primăvară.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)