Proiect cu scandal la Drochia

Lucrare de opt milioane realizată în condiţii lipsite de transparenţă

 

Circa 3,4 milioane de lei din bugetul raional Drochia au fost cheltuiţi în condiţii lipsite de transparenţă după ce şcoala de sport din localitate a câştigat un proiect de construcţie a unui sistem de încălzire geotermală, ceea ce urma să fie o premieră pentru Republica Moldova. Obiectivul trebuia să fie dat în folosinţă la 2 iulie, curent. Potrivit directorului şcolii, însă, din martie aici nu se mai face nicio lucrare.

 

Svetlana COROBCEANU

 

Conducerea raionului dă vina pe autorii proiectului că nu doresc să vină cu explicaţii referitor la modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de consiliu. Autorii proiectului, la rândul lor, susţin că întâmpină dificultăţi la finalizarea proiectului din cauza că administraţia raionului le pune beţe în roate, trimiţându-le diverse controale.

 

Reprezentanţii Consiliului raional Drochia sunt de părerea că însăşi crearea Agenţiei de implementare a proiectului pe lângă Consiliul raional Drochia (AIPCR) a avut loc în condiţii lipsite de transparenţă.

 

Proiectul a fost câştigat în 2010. Ulterior, secţia construcţie a drumurilor a Consiliului raional Drochia a înaintat un proiect de decizie consilierilor raionali care prevedea crearea Agenţiei de implementare a proiectului respectiv. În fruntea agenţiei figurează Igor Ţurcanu, pe atunci vicepreşedinte al raionului Hânceşti, şi o echipă despre care consilierii raionali din Drochia nu ştiau nimic. Şi asta în timp ce consiliul urma să finanţeze 39 la sută din proiect.

 

Vicepreşedintele de la Hânceşti, şef de agenţie la Drochia

 

La 22 iulie 2010, Consiliul raional Drochia a alocat pe conturile agenţiei conduse de Ţurcanu 600 mii de lei din bugetul raional, peste o zi a mai alocat un milion de lei, iar la 22 februarie 2011 pe aceleaşi conturi a ajuns încă 1 milion 696 mii de lei. Ultimul transfer, potrivit responsabililor de la Consiliul raional Drochia, a fost făcut în baza unei scrisori a lui Igor Ţurcanu adresată fostului preşedinte al raionului în care acesta îi solicita suma restantă din cele 39 la sută drept contribuţie a raionului.

 

„Ultimul transfer de 1 milion şi 696 mii de lei a fost efectuat în lipsa unei decizii a Consiliului raional. Totodată, acesta urma să fie efectuat după ce şeful agenţiei ar fi prezentat un raport privind executarea lucrărilor, cu justificarea cheltuielilor efectuate până atunci, ceea ce nu a fost făcut. Pe moment, nu ştim în ce mod au fost cheltuiţi aceşti bani, nu avem niciun document, nicio factură”, ne spune reprezentantul Consiliului raional, Victor Darie.

 

„Ofertă personală”

 

Solicitat de JURNAL să explice în ce mod fostul vicepreşedinte al raionului Hânceşti a ajuns să implementeze un proiect finanţat parţial din bugetul raional Drochia, ex-preşedintele raionului Drochia, Vladimir Călăraş, s-a încurcat în declaraţii. Iniţial, ne-a spus că Guvernul Republicii Moldova a câştigat proiectul, iar ulterior – că ar fi avut o discuţie cu Igor Ţurcanu şi că acesta i-ar fi propus să câştige un proiect pentru Drochia.

 

La rândul său, Igor Ţurcanu susţine că proiectul a fost „o ofertă personală” făcută conducerii raionului Drochia. „Eu, ca persoană cu experienţă internaţională, am avut posibilitatea să contactez serviciile şi structurile respective. Proiectul este conceput totalmente de mine şi de o echipă cu care lucrez”, ne spune Ţurcanu. Totodată, acesta a declarat că nu vede nicio problemă că s-a angajat să implementeze proiectul în timp ce activa ca funcţionar public. „Iniţial, mă gândeam să-l propun raionului meu, dar acolo sediul şcolii a fost privatizat şi a fost imposibil”, a mai spus el.

 

Dă vina pe autorităţile de la Drochia

 

În ce priveşte tărăgănarea finalizării acestui proiect, Ţurcanu a declarat că, de fapt, actuala conducere a raionului Drochia îi împiedică să continue lucrările. „Proiectul este finalizat în proporţie de 95 la sută. Vă imaginaţi că atunci când obiectivele publice nu se încălzesc cu gaz, păcură, cărbune, autorităţile publice sunt lipsite de unul din cele mai corupte domenii, şi anume achiziţia de combustibil pentru instituţiile sociale. Actualul preşedinte al raionului tensionează atmosfera, dorind, inclusiv prin compromiterea fostei conduceri a raionului, să acumuleze capital politic”, mai susţine Ţurcanu, precizând că în decurs de un an au avut 18 controale. Pe moment, oficiul în care activau a fost sigilat de ofiţerii de la Direcţia Generală Teritorială Nord a CCCEC.

 

Proiecte similare la Soroca şi Criuleni

 

Preşedintele raionului Drochia, Andrei Marian, declară că Ţurcanu evită să discute cu autorităţile din Drochia. „Nu vor să ne prezinte documente referitor la modul în care au fost cheltuite cele peste 3 milioane de lei. Ţurcanu refuză să vină în faţa Consiliului raional cu o dare de seamă financiară la acest capitol. Într-o altă discuţie, ne-a spus că nu mai are bani şi dă vina pe proiect că n-ar fi fost elaborat cum trebuie. Am informat toate structurile de control referitor la această situaţie, inclusiv Ministerul Finanţelor”, ne spune Marian, precizând că între timp a fost contactat de autorităţile raioanelor Soroca şi Criuleni, care au primit şi ele oferte de implementare a unor proiecte similare de către echipa în cauză. „Mi se pare cel puţin straniu că, în situaţia creată, aceştia se laudă că ar fi implementat un atare proiect la Drochia. Le-am spus colegilor mei să evite schema, în a cărei capcană am căzut noi”, a adăugat Marian.

 

Ambasada Suediei nu e la curent

 

În acest moment, agenţia condusă de Ţurcanu este în litigiu şi cu SRL „Laiola”, firma care a efectuat o parte din lucrările de reparaţii în cadrul proiectului şi faţă de care are o datorie de peste 700 mii de lei. Consiliul raional a solicitat un control al Comisiei revizie şi finanţe a Ministerului Finanţelor pentru a  clarifica cum au fost cheltui’i banii publici.

La solicitarea JURNALULUI, reprezentanţii Ambasadei Suediei la Chişinău au declarat că proiectul în cauză nu face parte din Strategia de Dezvoltare dintre Guvernul Suedez şi Republica Moldova: „Posibil, este un proiect bilateral, dintre o organizaţie din Suedia şi Consiliul raional Drochia. Nu suntem la curent cu acesta”, susţin oficialii Ambasadei.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu