Programatorul dansator

Valeriu Burlacu şi pasiunea sa pentru dans

apropo

În urmă cu şase ani, dansatorul Valeriu Burlacu şi-a deschis propria şcoală de dans şi a devenit antrenor. Deşi încă din copilărie era pasionat de dans, în special de cel sportiv, a ales să facă studii în domeniul IT. A lucrat în calitate de programator timp de cinci ani, până în ziua în care s-a văzut nevoit să aleagă între profesie şi hobby. Şi a câştigat pasiunea sa pentru dans. Startul nu a fost simplu deloc, dar astăzi Valeriu Burlacu se bucură de succesul său şi de reuşitele celor care aleg şcoala „Passion Dance”.

În copilărie, când cei de seama lui preferau să joace fotbal, el opta pentru ringul de dans. A făcut parte din colectivul de dansuri „Romaniţa” din r. Căuşeni, iar după ce a a absolvit studiile liceale, a venit la Chişinău. A dat admiterea la universitate, unde a studiat Tehnologia Informaţiei, iar dansul rămăsese doar un hobby. Un hobby la care Valeriu a renunţat pentru o perioadă de trei ani. Dar îi era dor de scenă, aşa că la 22 de ani a revenit la vechea pasiune.

a

„Atunci am simţit că asta vreau să fac: dans! Eu, de fapt, sunt programator şi am activat în această sferă timp de cinci ani. Ziua eram la serviciu, iar seara, când colegii mei mergeau la sala de forţă, eu alegeam ringul de dans. Am lucrat timp de doi ani la Universitatea de Stat din Moldova, după care alţii trei la o firmă italiană cu sediul la Chişinău
. Într-o bună zi am fost nevoit să aleg între job şi hobby, iar cel din urmă a câştigat. Până la vârsta de 25 de ani am făcut dans sportiv şi am colaborat cu mai multe colective, printre care şi clubul de dans „Tinereţea”, cu care am participat la ultimele competiţii”, îşi aduce aminte Valeriu Burlacu.

„A fost greu, dar am făcut faţă”

a

În ringul de dans a avut doi mentori: la Căuşeni pe Larisa Laptev, iar când a venit la Chişinău – pe Natalia Rusu.
La 25 de ani, când nu se pregătea pentru competiţii, tânărul dădea ore de dans tinerilor care urmau să facă nuntă, semnându-le şi coregrafia pentru dansul mirilor.
Când un prieten foarte bun l-a îndemnat să deschidă împreună o şcoală de dans, Valeriu a zâmbit doar. Dar peste câteva luni a acceptat propunerea şi au dat start colaborării.

3

„Şi prietenul meu era pasionat de dans, plus la asta, e foarte bun la marketing. Aşa că el a fost responsabil de eficienţa economică a şcolii, iar eu – de latura pedagogică. Şcoala şi-a început activitatea cu trei grupe de maturi, după care am format încă două, doar că pentru copii. Peste două luni am angajat încă un antrenor de dans, căci îmi era greu să mă descurc de unul singur. Cred că formula succesului ‘Passion Dance’ stă în optimismul şi încrederea pe care am avut-o atunci, la 25 de ani.
Recent, micuţii de la şcoala noastră au dansat în cadrul ‘Târgului de cadouri’, iar organizatoarea evenimentului s-a apropiat de mine şi mi-a spus: ‘Se vede că lucrezi cu picii cu mult drag, nu doar pentru a câştiga bani’. Şi aşa este! Timp de patru ani am predat de unul singur pentru şase grupe. A fost greu, dar am făcut faţă. Astăzi e mai uşor, căci suntem patru pedagogi, iar elevii noştri, indiferent de vârstă, au posibilitatea să facă şi balet, şi dans sportiv, şi dans popular. Din decembrie vom avea un curs nou: Strip plastica & Go-go Dance”, ne povesteşte Valeriu Burlacu.

Dansul, benefic pentru sănătate

a

Elevii săi au vârste cuprinse între trei ani şi jumătate şi 55 de ani. Ba chiar a avut şi un ucenic de vreo 60 de ani, lector la USM.
„Grupele de juniori sunt formate din maximum 20 de persoane. Cu circa 80% dintre aceştia merg pe la competiţii şi concerte, restul vin mai mult pentru ţinuta corectă a corpului, pentru plastica mişcărilor, dar şi pentru a-şi face prieteni noi. Unde mai pui că dansul dezvoltă echilibrul şi ajută la coordonarea mişcărilor”, adaugă el.

a
De luni până sâmbătă îl găseşti la şcoala de dans, mai ales acum, că pregăteşte picii pentru o competiţie care va avea loc la Bălţi. Mulţumit de rezultatele obţinute, el vrea să deschidă mai multe filiale în or. Chişinău. Pe lângă munca la „Passion Dance”, Valeriu Burlacu continuă să semneze coregrafii pentru dansul mirilor, iar de un an predă şi la Stăuceni.

a

Deşi are mult de lucru, de patru luni, de când a devenit tătic, a fost nevoit să facă modificări în programul său de muncă, astfel ca întreaga zi de duminică s-o petreacă cu soţia sa, Tatiana, şi cu băieţelul lor, Sebastian.

int_2689

Lena Negru
Foto: Arhiva personală a lui Valeriu Burlacu