Profitorul de la Cotul Morii

INTERESUL PUBLIC // Fostul primar de Cotul Morii a cumpărat 8 hectare de teren pe care Guvernul a construit casele pentru sinistraţi, şi-a deschis primul bar în casa soacrei aflată în Italia, pe care a favorizat-o, dându-i, în loc de o casă cu două camere, o casă cu trei camere

După scandalul în care a fost acuzat că şi-ar fi favorizat rudele la repartizarea caselor pentru sinistraţi în detrimentul altor localnici, numele fostului primar de Cotul Morii, Mihai Mârzenco, apare în centrul unui nou scandal. Un audit al Curţii de Conturi relevă că acesta a procurat în mare grabă în timpul inundaţiilor din 2010, circa 8  ha de teren, pe locul unde demarase construcţia caselor pentru sinistraţi. Astăzi, fostul primar refuză să vândă aceste terenuri nefiind satisfăcut de preţurile care i se oferă. Dacă acesta a procurat pământul cu circa 50 de mii de lei, azi speră să câştige pe el de zece ori mai mult, adică câte 68 – 70 mii de lei pentru un ha. Refuzul de a vinde pământul creează blocaje la darea în folosinţă a locuinţelor pentru sinistraţi. Solicitat să dea explicaţii, fostul primar motivează că oamenii l-ar fi rugat să cumpere pământul de la ei. Reprezentanţii primăriei ne-au informat însă că, în acea perioadă, la primărie exista deja o scrisoare a Guvernului care interzicea vânzarea- cumpărarea terenului destinat construcţiei caselor pentru sinistraţi, de care a făcut abstracţie fostul primar, şi că acesta personal i-a abordat pe proprietari cerându-le să i-l vândă.

Svetlana COROBCEANU

În urma situaţiei excepţionale creată după inundaţiile din 2010, Guvernul a demarat construcţia caselor pe terenul proprietate privată, urmând ca autorităţile locale şi raionale să identifice proprietarii, să cumpere de la ei pământul ori să le repartizeze cote de teren în altă parte. În timp ce oamenii făceau cu greu faţă situaţiei de criză, la 27 decembrie 2010, fostul primar, fiind în exerciţiul funcţiunii, a procurat 54 de terenuri agricole care însumau 8 ha de pământ în zona unde se construiau casele pentru sinistraţi. În contract se specifică că, în momentul tranzacţiei, pe aceste terenuri nu existau construcţii, pe când responsabilii de şantier spun că lucrările erau deja în desfăşurare. „Dl Mârzenco s-a folosit de funcţia pe care o exercita în acel moment şi de faptul că avea acces la informaţii care i-ar fi putut aduce foloase. În timp ce noi toţi eram preocupaţi de construcţii, cazarea şi alimentarea sinistraţilor, domnia sa perfecta documente prin care cumpăra pământ. Ulterior, i-am propus să-l vândă ori să-l schimbăm cu un alt teren, dar a refuzat categoric”, a declarat pentru JURNAL preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac.

Vrea de zece ori mai mult

Cobzac este de părerea că Mârzenco e în aşteptarea schimbării destinaţiei terenului, din proprietate privată în teren pentru utilitate publică, o procedură de expropriere legală, prin care statul îi plăteşte persoanei expropriate o recompensă, de circa 68 – 70 mii de lei pentru un ha. „Cred că organele de drept trebuie să-şi spună cuvântul pe marginea acestui caz, inclusiv privind acţiunile inginerilor cadastrali, care au indicat în contract că terenurile erau goale, deşi există martori că lucrările erau în desfăşurare”, a mai spus Cobzac.

Solicitat în cadrul şedinţei Curţii de Conturi, Ştefan Crigan, vicedirectorul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, nu a putut să explice în ce mod a apărut „eroarea” în contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor. Serafim Urechean, preşedintele Curţii, a solicitat ca documentele la acest capitol să fie transmise PG şi CCCEC.

Nu-l vinde pentru că nu l-au ales

Solicitat să se pronunţe pe marginea acestui scandal,  Mihai Mârzenco şi-a început discursul cu… o mulţumire: „Vreau să mulţumesc tuturor celor care au făcut un lucru atât de mare pentru Cotul Morii”, a spus el, subînţelegând ajutorul oferit sinistraţilor. „Am fost contra să cumpăr acest teren, dar populaţia a insistat”, a motivat el. Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, i-a propus mai în glumă, mai în serios să-i plătească 50 de mii din salariul său, ca el să întoarcă statului terenul. „Eu pentru oameni am făcut-o, dar după cum au mers alegerile în sat, nu sunt de acord”, s-a arătat nemulţumit că n-a fost ales pentru un nou mandat Mârzenco. Urechean l-a îndemnat să nu se supere pe electorat. „O să mai negociem”, a promis el. „Nu mai vreau, domnule preşedinte!”, s-a încăpăţânat Mârzenco. Totuşi Urechean a lăsat să se înţeleagă că nu va avea încotro după ce cazul va ajunge în vizorul organelor de drept.

De partea nepoatei

Fostul primar Mihai Mârzenco a intrat în gura lumii şi după ce şi-a favorizat rudele la repartizarea locuinţelor pentru sinistraţi. Astfel, potrivit reprezentanţilor primăriei, o casă cu două camere este ocupată de una din nepoatele sale, Dorina Mârzenco, originară din s. Bujor. Aceasta urma să moştenească casa bunicii din Cotul Morii afectată de inundaţii. Potrivit reprezentanţilor primăriei, în total sunt 60 de moştenitori, dar în privinţa acestora nu s-a luat încă nicio decizie. În pofida acestui fapt, tânăra s-a mutat samavolnic în una din casele destinate sinistraţilor. Mai mult decât atât, aceasta a reuşit să înceapă nişte construcţii pe teritoriul aferent.

Şi-a deschis primul bar în satul sinistraţilor

Deşi familiilor din două persoane le sunt distribuite conform regulamentului case cu două camere, soacra fostului primar şi fiul acesteia au fost repartizaţi într-o casă cu trei camere. Aceştia sunt plecaţi de ani buni în Italia. Mihai Mârzenco şi-a deschis, iarna trecută, în această încăpere un bar. Totodată el a insistat să fie inclus în lista beneficiarilor şi un nepot, care, la fel, e plecat de mulţi ani peste hotare. Acesta încă nu a reuşit să transmită actele necesare prin care ar intra în posesia unei locuinţe.

The following two tabs change content below.