Profitoarea de la Căuşeni // SCANDAL

Viitoarea preşedintă a Curţii de Apel Căuşeni a lăsat circa 500 de profesori, educatori, funcţionari fără salarii

Judecătoarea Curţii de Apel Căuşeni, Aurelia Parpalac, cea care în viitorul apropiat ar putea deveni preşedintă a acestei instituţii, a acţionat în judecată Primăria Căuşeni, deoarece aceasta a refuzat să-i acorde un apartament cu patru camere. La 5 martie 2012, printr-o încheiere a Judecătoriei Ştefan-Vodă, judecătoarea a solicitat deja echivalentul în lei al apartamentului (40 de mii de euro).

Angajaţii aceleiaşi agenţii imobiliare care i-au eliberat certificatul judecătoarei în care se spune că un apartament ar fi costat 40 de mii de euro, la solicitarea noastră, prezentându-ne ca potenţiali cumpărători, ne-au spus că în Căuşeni nu sunt apartamente cu patru camere, dar preţul aproximativ al acestora e cel mult 35 mii de euro.

Pe moment, conturile Primăriei Căuşeni sunt blocate, iar angajaţii instiţiilor de învăţământ şi ai primăriei, circa 500 de persoane, nu au primit salariul din luna mai.

Aurelia Parpalac a solicitat spaţiu locativ în 2008, după patru ani lucraţi în cadrul Judecătoriei Căuşeni. Familia sa e formată din patru persoane – ea, soţul şi doi copii. Potrivit fostului primar de Căuşeni, Anatol Zaremba, judecătoarei îi revenea un apartament cu trei camere, la care se adaugă încă 20 m.p., aşa cum prevedea legislaţia, spaţiu pentru cabinetul de lucru. Comisia locativă a aprobat cererea judecătoarei. Consiliul orăşenesc însă s-a împotrivit, deoarece existau oameni mult mai nevoiaşi care ar fi fost bucuroşi şi de un acoperiş mai modest deasupra capului. „Nici pe atunci nu erau apartamente cu patru camere. Nu aveam bani şi nu puteam să facem minuni în acest sens. Până la urmă, doamna a acţionat primăria în judecată”, ne spune fostul primar.

Cer deblocarea conturilor

Actualul primar, Grigore Repeşciuc, ne spune că, analizând documentele, a fost deranjat de faptul că în acte figura sintagma „spaţiu locativ”, şi nu „spaţiu locativ de serviciu”. „Avem foarte mulţi poliţişti, procurori care fac naveta. Se ştie cât de modeste sunt bugetele primăriilor locale. În cazul în care toţi vor solicita apartamente pe care le vor privatiza ulterior, unde ajungem?…”, se întreabă aceasta.

Alesul local ne mai spune că a atacat, la Judecătoria Buiucani, încheierea executorului judecătoresc Vladimir Bezede de a bloca conturile primăriei şi, totodată, a depus o cerere prin care a solicitat repunerea în termen a acţiunii civile pentru a avea posibilitatea de a o ataca în instanţa de apel.

Judecătoarea cere un preţ exagerat

Din documentele pe care le-am obţinut, schimbarea modului de executare a hotărârii Judecătoriei Ştefan-Vodă a fost efectuată în baza unui certificat emis de ÎI „Grigorii Nadejda” din Căuşeni, proprietara unei agenţii „Imobil Lux”. Serviciul de informaţii „Moldtelecom” ne-a comunicat că în baza de date a abonaţilor nu figurează o astfel de agenţie, dar ni s-a dat numărul de telefon de la domiciliul persoanei menţionate.

La celălalt capăt al firului ne-a răspuns o doamnă care a dat de înţeles că este una dintre angajatele agenţiei şi care ne-a spus că Nadejda Grigorii lipseşte pe moment. Iniţial, ne-am prezentat ca potenţiali cumpărători şi ni s-a spus că în Căuşeni nu sunt în vânzare apartamente cu patru camere şi că preţul aproximativ al acestora e de circa 35 mii de euro.

Ulterior, i-am spus că suntem jurnalişti şi vrem să aflăm cum a fost calculată suma de 40 mii de euro în certificatul eliberat judecătoarei Aurelia Parpalac. Ni s-a făcut legătura cu un bărbat care s-a prezentat Veaceslav. „În certificatul acela, noi am emis doar o părere, nu este o evaluare comercială”, a spus acesta.

Atât fostul, cât şi actualul primar menţionează că echivalentul în bani al apartamentului – 40 de mii de euro – este exagerat. „Realmente, apartamentele cu patru camere costă 25–30 mii de euro la Căuşeni. Cele care ating preţul de 35 mii de euro nu se mai vând”, afirmă Repeşciuc.

Propusă la funcţia de preşedinte a Curţii de Apel Căuşeni

Am încercat să aflăm şi opinia judecătoarei Aurelia Parpalac, dar colegii săi ne-au spus că e plecată într-o deplasare de serviciu. Anterior, solicitată şi de Jurnal TV, Aurelia Parpalac a refuzat să vorbească.

Candidatura judecătoarei a fost propusă recent la funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Căuşeni. Solicitat de JURNAL, Alexandru Arseni, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a informat că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au validat candidatura ei şi se aşteaptă decizia preşedintelui CSM de numire a doamnei în funcţie.

„Anagajaţii Primăriei nu veneau la şedinţă”

Solicitat de JURNAL, preşedintele Judecătoriei Ştefan-Vodă, Iurie Filarin, cel care a examinat cauza civilă şi a emis la 5 martie curent încheierea de schimbare a modului de executare a hotărârii ca, în loc de apartament, să i se acorde 40 de mii de euro, ne informează că procesul a început în 2008, când judecătoarea avea dreptul la un apartament din contul statului, iar Legea prin care judecătorilor nu li se mai atribuie locuinţe de stat a fost aprobată în 2009. „Legea nu are valoare retroactivă. Totodată, de două ori am citat Primăria să se prezinte la şedinţele de judecată, şi nu s-a prezentat.”

Întrebat cum a decis că echivalentul în bani al apartamentului e de 40 de mii de euro, judecătorul ne-a spus: „Am avut aşa document. Doamna Parpalac l-a adus şi am luat decizia…”.

Pe moment, conturile Primăriei Căuşeni sunt blocate, iar oamenii care nu şi-au primit salariul din luna mai sunt revoltaţi. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a promis că va cere ca acest caz să fie examinat în regim de urgenţă. Autorităţile locale au mai solicitat ajutorul Ministerului Justiţiei şi a premierului Vlad Filat, dar, deocamdată, nu au primit niciun răspuns din partea acestora.

Svetlana Corobceanu

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu