Profitoarea de la Căuşeni (2)

Primăria Căuşeni e pe cale de a comite un act de discriminare între cetăţenii Republicii Moldova

Judecătoarea Aurelia Parpalac, ce solicită din 2008 un apartament, datorită receptivităţii colegilor de breaslă, în curând, va obţine banii de la primărie în acest scop (40000 de euro). În acelaşi timp, o familie cu trei copii care aşteaptă din 1991 să-şi obţină locuinţa – după ce propria casă le-a fost avariată în urma acţiunilor autorităţilor care au pornit nişte construcţii în preajmă – e pusă în situaţia să mai aştepte. Fiecare zi pentru Parascovia şi Ion Dinţiu în casa avariată, acoperită cu fisuri şi ameninţată de ploi, reprezintă un risc. Ironia sorţii e că până şi judecătoarea Aurelia Parpalac, care a examinat acest caz în 2006, le-a dat dreptate. Însă, peste cinci ani, aceasta le-a luat-o înainte.

Svetlana Corobceanu

Odinioară, gospodăria lui Ion şi Parascovia Dinţiu nu era cu nimic mai prejos ca a altor gospodari. Dar în anii 1990, autorităţile locale au decis să construiască o grădiniţă cu două blocuri în preajma casei acestora. Prin faţa porţii s-a făcut un drum pe unde maşinile de mare tonaj transportau materiale de construcţie. În acelaşi timp, în spatele casei a fost construită o şosea. Şi pentru că aceasta nu putea ocoli grădina familiei Dinţiu, au fost tăiaţi şase din cei 17 ari ai gospodăriei acestora. Treptat, casa a fost înconjurată din toate părţile de drumuri de importanţă locală şi naţională. „Când au construit drumurile, ne-au luat pământul şi ne-au promis că ne vor acorda în mod prioritar o locuinţă cu trei camere. Pe atunci, copiii aveau 12, 10 şi 6 ani. Timp de mai mulţi ani, ne-au purtat doar cu promisiuni”, ne spune femeia.

Şi deoarece drumurile s-au înălţat de jur împrejurul casei, aceştia s-au pomenit ca într-o groapă. Din cauza ploilor şi a maşinilor de mare tonaj care le treceau pe sub geamuri, pereţii au început să se macine şi să se fisureze. „Stăm aici ca pe fundul unui ceaun. Aşa ne-am crescut copiii, cu teama de ploi în sânge, pentru că acestea ne inundau de fiecare dată gospodăria, şi cu oroarea de zgomotul de maşini care parcă treceau prin casă”, ne spune cu glas stins femeia.

Li s-a dat un apartament ocupat de alţii

Între timp, a fost construit un bloc al grădiniţei. Pe locul unde trebuia să se ridice celălalt bloc, lucrările au încremenit la faza construcţiei temeliei. Unul după altul, membri ai diverselor partide s-au perindat pe la cârma primăriei. Robinetul din care curgeau banii pentru construcţia grădiniţei s-a închis şi într-o zi lucrările au fost stopate. Familia Dinţiu, casa căreia semăna tot mai mult cu o bodegă, a observat cu stupoare că clădirea proaspăt construită a grădiniţei a început să se macine fără să mai găzduiască vreun copil, apoi să se demoleze. Într-o zi, aceasta a fost făcută una cu pământul, iar, la scurt timp, în locul ei au apărut alte construcţii, aparţinând deja unor agenţi economici. Timpul trecea. O dată pe săptămână, membrii familiei Dinţiu ieşeau din groapa lor pentru a lua calea spre Primărie pentru a le aminti autorităţilor că le-au făcut nişte promisiuni. „Nu era zi în care să nu-i pomenim în discuţiile noastre. Au fost şi comisii la faţa locului. Ne-au spus că nici apa, nici aerul din jurul nostru nu mai este sănătos. Până şi pământul de sub picioare a devenit mlăştinos”, afirmă femeia.

În 2004, în sfârşit, primăria le-a eliberat un bon de repartiţie. A fost cea mai fericită zi din viaţa lor. Bucuria însă nu a durat mult. A doua zi, deplasându-se la faţa locului, familia Dinţiu a fost surprinsă să afle că acolo deja locuieşte cineva de mai mulţi ani. „De la Primărie am fost informaţi că spaţiul locativ li s-a acordat provizoriu şi că trebuie să le cerem să plece. Nu am putut însă da buzna peste oameni să-i scoatem din casă, aveau şi ei copii”, ne spune Parscovia.

20 de ani de promisiuni

Începând din 2004, familia Dinţiu a pornit un nou litigiu anevoios cu Primăria Căuşeni. „În toţi aceşti ani au mai fost eliberate bonuri de repartiţie, dar ele ajungeau ba la sora primarului, ba la amanta viceprimarului etc. Pe noi însă ne informau că ne-au emis o dată bon de repartiţie şi că nu mai avem ce aştepta”. Între timp, copiii familiei Dinţiu au crescut şi şi-au luat zborul din casa din groapă spre Moscova sau alte ţări în căutarea unui câştig. „Aveam 31 de ani când ne-au trecut hotarul gospodăriei şi ne-au promis că ne vor asigura cu apartament. Acum, am 51 de ani. Vedeţi în ce condiţii trăim. E periculos, dar noi am crescut aşa trei copii”, ne mai spune femeia.

În cursă cu Aurelia Parpalac

În 2009, Primăria Căuşeni a fost obligată prin decizia instanţei de judecată să acorde familiei Dinţiu spaţiu locativ cu întâietate. Hotărârea dată a fost menţinută şi prin decizia Curţii de Apel Bender din 2010. Văzând că autorităţile refuză pe motiv că nu ar avea spaţiu locativ disponibil să execute decizia instanţei, în octombrie 2011, Ion şi Parascovia Dinţiu s-au adresat Judecătoriei Căuşeni deja cu cererea de a le schimba modul şi ordinea de executare a hotărârii judecătoreşti.

Judecătoria Căuşeni le-a dat câştig de cauză, astfel familia urmând să încaseze de la Primărie echivalentul unui apartament cu trei camere – 30 mii de euro. De această dată însă, le-a luat-o înainte judecătoarea Curţii de Apel Căuşeni, Aurelia Parpalac. În cazul ei, executorul judecătoresc Vladimir Bezide, care îşi are sediul la Chişinău, s-a dovedit a fi mai receptiv. La 18 mai curent, examinând materialele dosarului de executare, privind încasarea a 40 mii de euro de la Primăria Căuşeni, echivalentul în lei al apartamentului  pentru judecătoare, acesta a dispus blocarea conturilor primăriei. Dosarul familiei Dinţiu a ajuns la acelaşi executor judecătoresc, câteva săptămâni mai târziu. „Am fost la domnul Bezide zilele acestea, dar ne-a informat să mai aşteptăm până în noiembrie. Nu mai putem aştepta. Dacă va fi nevoie, ne vom adresa şi la CEDO”, ne spun disperaţi soţii Dinţiu.

Judecătoarea mai nevoiaşă?

În ediţia precedentă, am relatat că judecătoarea Aurelia Parpalac aspiră la fotoliul de preşedinte al Curţii de Apel Căuşeni. Candidatura sa deja a fost validată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi acum se aşteaptă decizia preşedintelui CSM de numire a acesteia în funcţie. Ea a solicitat Judecătoriei din Ştefan-Vodă schimbarea modului de executare a deciziei judecătoreşti în baza unui certificat eliberat de o agenţie „Imobil Lux” în care se spune că un apartament cu patru camere la Căuşeni ar costa 40 de mii de euro.

Contactaţi de JURNAL reprezentanţii acestei agenţii au spus că nu au făcut „o evaluare comercială” a costului apartamentului, ci au exprimat „o opinie”, or potrivit autorităţilor locale, un apartament cu patru camere în Căuşeni costă cel mult 35 mii de euro. Deşi judecătoarea a refuzat să discute cu presa, aceasta n-a tăgăduit să-i reproşeze lui Filat care a abordat acest caz la o şedinţă a judecătorilor, calificându-l „un nou caz de iresponsabilitate a magistraţilor care i-au dat câştig de cauză unei colege de-a lor”. Parpalac i-a reproşat: „Domnule prim-ministru, am doi copii, circul în fiecare zi. Anul trecut mi-au fost schimbate două discuri metalice, nu i-am trebuit la nimeni”, a spus ea. Oare cât de lung ar trebui să fie demersul soţilor Dinţiu dacă ar avea posibilitate să i se plângă premierului? Unul dintre aceştia a participat la Războiul din Afganistan, au trei copii, au fost minţiţi, purtaţi pe drumuri şi abandonaţi până la urmă în mijlocul unei mocirle. De ce oare aceştia n-au reuşit să blocheze conturile Primăriei în 20 de ani?

Îi vor da bani

Solicitat de JURNAL, primarul de Căuşeni, Grigore Repeşciuc, ne-a informat că zilele acestea se va întâlni cu judecătoarea Aurelia Parpalac. „Vom cere să fie redusă suma până la costul real al unui apartament cu patru camere şi vom da aceşti bani, că nu avem încotro. Trebuie să facem tot posibilul să fie deblocate conturile Primăriei. Profesorii, educatorii, toţi cei care au stat aproape două luni fără salarii, trebuie să beneficieze de acestea”, ne-a spus el.

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu