Profilurile moldovenilor implicaţi în scandalul #PanamaPapers

rise

SURSA: rise.md

Sunt peste 40 la număr și au statut social diferit: om de afaceri, politician, avocat, pictoriță, specialist IT, bancher, interpus. Toți aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova și s-au întâlnit în scandalul #PanamaPapers, după ce și-au achiziționat societăți offshore de la casa de avocatură Mossack Fonseca – una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan și structuri offshore, în spatele cărora se ascund adevărații beneficiari și bunurile acestora, scrie rise.md.

RISE Moldova, partener pentru Republica Moldova al proiectului de investigație global #PanamaPapers, coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists, a documentat mai multe subiecte de interes public, pornind de la documentele obținute din cea mai mare scurgere de informații din istorie, care adună peste 11 milioane de documente.

Informațiile analizate de noi au scos la suprafață: relația offshore Plahotniuc-Voronin; legăturile din Insulele Virgine Britanice ale ex-premierului moldovean Ion Sturza cu fostul miliardarul român Dinu Patriciu; cele peste 50 de companii offshore cu care a jonglat familia Stati în industria petrolieră internațională; beneficiarii reali ai celui mai mare difuzor de televiziune prin cablu şi important furnizor de servicii internet din R. Moldova; vinăria offshore prin care doi afaceriști ruși au folosit o companie din BVI pentru a împrumuta peste 5 milioane de euro unei fabrici de vin din Chișinău pe care tot ei o dețin.

Aici puteți consulta lista completă a afaceriștilor moldoveni care au comandat societăți offshore avocaților Mossack Fonseca.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)