„Profetul”

CESAR // Filmul regizorului Jacques Audiard – marele câştigător la gala César 2010

Lungmetrajul „Profetul” de Jacques Audiard a primit nouă premii la cea de-a 35-a ediţie a premiilor César, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, în timp ce „Concertul” de Radu Mihăileanu a primit două trofee, potrivit imaginilor difuzate de TV5 Monde.

Regizat de Jacques Audiard, un maestru al cinematografiei franceze actuale, filmul „Profetul / Un prophète”, care a câştigat în primăvara lui 2009 Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes, a fost nominalizat la 13 categorii César.

Adevărata identitate

Filmul prezintă povestea lui Malik El Djebena (Tahar Rahim), un tânăr francez de origine arabă care îşi descoperă adevărata identitate după ce ajunge la închisoare, un loc în care este obligat să se maturizeze şi să devină respectat. Pentru prima dată în istoria premiilor Academiei de film franceze, trofeele pentru cel mai bun debut masculin şi cel mai bun actor în rol principal au fost atribuite aceleiaşi persoane – Tahar Rahim.

„Profetul” a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, la premiile Oscar şi a mai primit, printre altele, premiul BAFTA, premiul pentru cel mai bun actor (Tahar Rahim) şi premiul de excelenţă din partea Academiei Europene de Film, premiul Lumiere şi premiul National Board of Review.

Lungmetrajul „Concertul / Le Concert” – regizat de Radu Mihăileanu, care a primit şase nominalizări la premiile César, printre care şi cele pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie – a câştigat trofeele categoriilor „cel mai bun sunet” şi „cea mai bună coloană sonoră”.

Radu Mihăileanu a câştigat două premii César

Filmul „Concertul” de Radu Mihăileanu a obţinut premiile César pentru cel mai bun sunet și cea mai bună coloană sonoră. Coloana sonoră a filmului „Le Concert” este semnată de Armand Amar, care i-a mulţumit lui Radu Mihăileanu „pentru fidelitate”. Lungmetrajul „Concertul” de Radu Mihăileanu a avut şase nominalizări, inclusiv la categoria „cel mai bun film” la prestigioasele Premii César, considerate echivalentul francez al Oscarurilor.

Radu Mihăileanu a mai fost nominalizat la premiile Cesar în 1999 pentru scenariul filmului „Trenul vieţii / Train de vie” şi în 2006 pentru „Trăieşte / Va, Vis et Deviens”, când a şi câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu original.
Comedia dramatică „Le concert / Concertul”, care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei.

Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar deja ca om de serviciu. Într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru a trece împreună drept membrii Orchestrei Balşoi.

Un Cesar pentru Harrison Ford

Actriţa Marion Cotillard a prezidat cea de-a 35-a gală a premiilor César. În cadrul acestei ediţii, un premiu César onorific i-a fost decernat actorului american Harrison Ford. Starul hollywoodian a primit premiul din mâinile unui alt nume mare al cinematografiei americane, Sigourney Weaver.

Organizatorii galei i-au adus un omagiu lui Eric Rohmer, considerat unul dintre pionierii Noului Val al cinematografiei franceze, decedat pe 11 ianuarie, la vârsta de 89 de ani.

Cea de-a 35-a ediţie a premiilor César a avut loc la Théâtre du Châtelet din Paris, sâmbătă seară. Premiile César sunt cele mai importante distincţii ale cinematografiei franceze, reprezentând echivalentul francez al Oscarurilor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)