Profesorul Sava Costin a fost ales Membru de Onoare al AŞM

Pentru rezultate remarcabile, Domnia Sa a fost propus la Premiul Nobel

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică au fost înmânate însemnele de Membru de Onoare al AŞM doctorului habilitat în medicină, profesor Sava Costin, stabilit actualmente în Germania.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a menţionat că doctorul habilitat în medicină, profesorul Sava Costin, se înscrie firesc în albia eforturilor comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova de a consemna meritele iluştrilor noştri contemporani din afara ţării, personalităţi notorii, care, prin eforturi dezinteresate, contribuie la dezvoltarea ştiinţei, culturii, economiei, societăţii în ansamblu şi promovează o imagine favorabilă ţării noastre pe arena internaţională. Preşedintele AŞM a ţinut să specifice faptul că, alături de cele 75 de personalităţi notorii – membri de onoare ai AŞM, printre care nume sonore, precum academicienii Ionel Haiduc, Boris Paton, Serghei Kapiţa, Irinel Popescu, Mircea Snegur, Serghei Pirojkov ş.a., prof. Sava Costin este cel mai tânăr membru de onoare al AŞM, câştigându-şi meritat un nume de rezonanţă în ştiinţa contemporană.

Tradiţionalul Laudatio a fost prezentat de acad. Mihai Popovici, directorul Institutului de Cardiologie, copleşit de emoţii şi mândria că discipolii îşi depăşesc mentorii şi astăzi sunt în apogeul gloriei. Academicianul a mărturisit în discursul său despre satisfacţia pe care o trăieşti atunci când îţi vezi contribuţia proprie la creşterea şi succesul discipolului care a pornit în lumea ştiinţei din s. Vorniceni, r. Străşeni, şi despre care astăzi ştie o lume întreagă.

Şi-a început cariera ştiinţifică la Institutul de Cardiologie, ulterior legându-şi activitatea ştiinţifică şi destinul de Institutul Max-Planck din Germania, unde se află până în prezent, noutatea cea mare fiind că Domnia Sa, pentru rezultate remarcabile, a fost propus la Premiul Nobel.

În numele tuturor colegilor, comunităţii ştiinţifice medicale, acad. Mihai Popovici i-a urat prof. Sava Costin căutări rodnice în continuare, pentru că dintotdeauna a fost şi este un neobosit în descoperirea necunoscutului, având rezultate pe măsura eforturilor şi muncii depuse.

La rândul său, proaspătul Membru de Onoare al AŞM, Sava Costin, a mulţumit conducerii AŞM, care l-a onorat prin acordarea acestui înalt titlu, dar şi Institutului de Cardiologie, mentorului său, acad. Mihai Popovici, tuturor colegilor pentru atitudinea deosebită, făcând promisiunea de a contribui cu tot ce-i va sta în puteri la dezvoltarea ştiinţei şi societăţii noastre.

Prof. Sava Costin s-a născut la 21 ianuarie 1961 în s. Vorniceni, raionul Străşeni, Republica Moldova. A absolvit în 1984 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău. În 1990, şi-a susţinut teza de doctor la Institutul de Patologie Umană, Moscova, Rusia. În 2008, şi-a luat doctoratul în medicină la Universitatea din Giessen, Germania.

Eugenia Tofan,

Centrul Media al AŞM

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)