Profesorii vinovaţi şi „non-valorile” bacului 2013

Ministerul Educaţiei nu şi-a îndeplinit complet misiunea

Majoritatea candidaţilor care susţin examenele de bacalaureat în acest an şi cadrele didactice sunt de părerea că Ministerul Educaţiei (ME) nu şi-a îndeplinit complet misiunea din cauza lipsei de aparate de bruiaj. Aceştia îi consideră pe cei care plasează testele pe internet drept „non-valori”.

Viceministrul ME Igor Grosu a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că elevii au picat pradă mai multor obiecte pe care le-au avut cu ei: căşti fără fir, fiţuici sau telefoane ascunse. În opinia acestuia, elevii au putut fi provocaţi şi de fotografiile testelor apărute pe internet. Oficialul a mai spus că scurgerile de informaţie de pe internet s-au produs în jurul orei 9:00–9:30 – intervalul în care este deschis plicul şi sunt multiplicate testele.

Profesorii, vinovaţi

„Avem încredere în cei care îşi fac meseria, în ce priveşte apariţia testelor pe internet, profesorii sunt responsabili de scurgerea de informaţie”, a menţionat Grosu. Toate neregulile în desfăşurarea examenelor sunt semnalate Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), care va investiga cazurile şi le va transmite Ministerului Afacerilor Interne.

„Anul acesta, am primit 12 sesizări anonime din partea elevilor şi a părinţilor privind colectarea de bani de către observatorii de la bac. Anul trecut, erau înregistrate zilnic peste 20 de sesizări”, a menţionat Victoria Timuş, ofiţer de presă al CNA. La prima probă de bac, limba de instruire, au fost anulate 139 de lucrări din 49 de centre. Şi la proba limba română pentru minoritari au fost anulate 65 de lucrări.

Bacul, o lecţie de viaţă

Directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Sângerei, Ion Jigău, a spus pentru JURNAL că supravegherea video a fost binevenită, doar că „trebuiau instalate şi aparate de bruiaj. Pentru că oricum mulţi au recurs la copiat. Avem şi noi mândrie. Am pregătit elevii atâţia ani. Eu sunt împotriva copiatului. Noi am discutat cu cei 83 de candidaţi la examenele de bac şi ei sunt de părerea că totul trebuie să fie cinstit. Au câte 18–20 de ani. Pentru ei, aceste examene sunt o lecţie de viaţă. Trebuie să se descurce”, a opinat profesorul.

Potrivit directorului, colectivul pe care îl conduce, 21 de profesori, a putut doar să-i încurajeze pe liceeni până la poarta Centrului de bacalaureat „Olimp”. „Copiii noştri sunt pregătiţi. Cine a muncit să primească aprecierea cuvenită”, a mai spus profesorul. Devieri sau comportament neadecvat la examene nu s-au înregistrat, după spusele lui Jigău, au fost daţi afară la primul examen trei elevi.

Elevii buni se concentrează la teste

Şi secretarul Comisiei Centrului de bacalaureat „Onisifor Ghibu” din Orhei, Galina Pătraş, director-adjunct, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, a spus că nu are nimic împotriva camerelor de supraveghere.

„Din start, am avut o atitudine serioasă faţă de metodologia recomandată. În centrul nostru au fost patru instituţii de învăţământ arondate, în total, 351 de candidaţi. N-a fost sesizată nicio încălcare. Elevii s-au concentrat, n-a încercat nimeni să copieze. Camerele şi-au făcut treaba. Copiii devin mai responsabili”, a declarat femeia.

Referindu-se la testele apărute pe internet, profesoara a spus că „cei care au făcut asemenea lucruri sunt nişte non-valori. Copiii buni se concentrează la teste.”

Memoria, copiatul şi telefonul mobil

Deşi au fost monitorizaţi cu camerele video, cinci elevi din 357 de la Centrul de bacalaureat „Ion Vodă”, Cahul, au fost excluşi de la examen, deoarece aveau asupra lor telefoane mobile. „Au fost văzuţi cu ajutorul camerelor video”, a spus pentru JURNAL Valeria Severin, secretarul Comisiei de bac. Potrivit profesoarei, cei cinci elevi au spus că au uitat să lase telefonul mobil şi că n-au copiat. Aceştia au fost depistaţi atunci când sunetul telefoanelor au fost auzite de asistenţi.

Şi liceenii de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chişinău nu sunt împotriva camerelor de supraveghere instalate în acest an pentru o mai bună desfăşurare a examenelor.

Elevii sârguincioşi şi examenele uşoare

Alexandru B., 18 ani, a menţionat că la limba română, testul i s-a părut un pic complicat, iar „la engleză a fost uşor pentru mine. Nu are niciun sens să pierzi timpul cu copiatul, pentru că la engleză poţi copia doar gramatică. Camerele nu m-au stresat, dar aveam o stare de disconfort. Parcă mă urmărea cineva”, spune tânărul.

Lui Nicu Chiciuc, elev la Liceul „Spiru Haret”, examenele i-au părut uşoare. Tânărul este la profilul real, are o medie de aproximativ 9. „Eu am nota 10 la ştiinţele reale, iar la cele umaniste – 7”, a spus pentru JURNAL chişinăueanul.

Potrivit lui, reprezentanţii ME nu şi-au îndeplinit lucrul până la capăt. „Pe lângă camerele de supraveghere, trebuia să fie instalate şi aparate de bruiere, pentru că foarte mulţi candidaţi au copiat totuşi”. Nicu merge la Universitatea Tehnică în primul an, mai departe vrea să obţină o bursă peste hotare.

Mihaela Ţurcan de la acelaşi liceu, cu media 8,8 la obiecte, spune că nimic n-a stresat-o la examene. Tânăra a avut emoţii şi a făcut unele greşeli la teste, dar oricum crede că va lua o notă bună. Ea va continua studiile la Chişinău, la o facultate de business şi administrare.

Avertizări şi mustrări aspre din partea ME

ME informează că preşedinţii a 14 centre de bac au fost sancționați în urma analizei situaţiilor din centre unde a fost încălcată metodologia de organizare și desfășurare a examenelor. Astfel, membrii Comisiei Naționale de Examene au decis la şedința din 12 iunie curent să aplice sancțiuni președinților a opt centre de bacalaureat.

Președinților de centre le-au fost aplicate avertizări, mustrări și mustrări aspre pentru încălcarea prevederilor metodologiei de examene, și anume: nu au monitorizat desfășurarea examenelor, nu au dat indicații asistenților, au permis ieșiri masive din sălile de examene pe parcursul probelor sub diferite pretexte. Anterior, altor șase directori de centre de bac le-au fost aplicate mustrări.

Conform metodologiei, președinții sunt responsabili de organizarea şi desfăşurarea regulamentară a examenelor de bac şi de instruirea cadrelor didactice care asigură asistenţa în sălile de examen, iar asistenții sunt obligați să sesizeze preşedintele centrului de bacalaureat despre toate abaterile identificate.

Numai buletine de identitate şi stilouri

Amintim că absolvenții au dreptul să vină la susţinerea examenelor numai cu buletinul de identitate şi stilouri. Alte obiecte, surse de recepţionare şi transmitere a mesajelor sunt interzise în sălile de examen. În cazul în care candidații sunt observați că dețin sau folosesc obiecte interzise, testele lor sunt anulate şi nu vor putea participa la examenul de bac decât în sesiunea din anul viitor.

Victoria POPA

 

The following two tabs change content below.