Profesorii – la limita existenţei. Ministerul Educaţiei va veni cu o ofertă de majorare a salariilor în februarie

Ministerul Educației a analizat şi susţine revendicările sindicatelor din învățământ de majorare a salariilor cadrelor didactice, didactice auxiliare și nedidactice. Într-un comunicat emis de instituţie se menţionează că Ministerul Educaţiei este în proces de elaborare a unei noi metodologii de salarizare a cadrelor didactice, care urmează să fie prezentată la începutul lunii februarie 2017.

Precizarea vine după ce Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din R. Moldova (FSEŞ) a anunţat că planifică să organizeze proteste începând cu ziua de azi, 17 ianuarie, până pe 20 ianuarie, în faţa Guvernului şi a Preşedinţiei. Principala nemulţumire a angajaţilor din învăţământ sunt salariile extrem de mici.

Profesorii revendică egalarea lefurilor pentru categoria I de salarizare, care însumează în prezent 1.700 de lei, cu mărimea minimului de existenţă; majorarea salariului personalului didactic şi ştiinţifico-didactic cu 50%; majorarea indemnizaţiilor unice acordate tinerilor specialişti, adică tinerii cu studii medii speciale să primească 50.000 de lei, iar cei cu studii superioare – 70.000 de lei. FSEȘ mai solicită reducerea normei didactice pentru tinerii specialişti, în primii trei ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcţie, dar și recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%.

Totodată, Ministerul Educației aminteşte că în 2016 a întreprins o serie de acțiuni în vederea îmbunătățirii situației în domeniu. Astfel, de la 1 ianuarie curent, absolvenții facultăților pedagogice, plasați în câmpul muncii conform repartizării, urmează să primească 45.000 de lei, în cazul celor care au studii superioare. 36.000 de lei vor ridica cei cu studii medii speciale.

Începând cu 1 septembrie 2016 salariul profesorilor a fost majorat cu 8,6%, iar începând cu 1 ianuarie 2017 tinerii specialişti beneficiază de reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcţie în primii trei ani de activitate.  

Optimizarea rețelei instituțiilor de învățământ general, special și profesional tehnic a contribuit în 2016 la reducerea cheltuielilor bugetare cu circa 31,9 mil. de lei. De asemenea, bugetul Ministerului Educației pentru 2016 a fost redus cu 218,99 mil. de lei, inclusiv au fost micșorate cheltuielile de personal cu 27,4 mil. de lei. „În această ordine de idei, Ministerul Educației îndeamnă cadrele didactice la dialog constructiv fără a perturba procesul de învățământ”, se mai spune în comunicatul instituţiei.

Ultimele proteste organizate de sindicaliştii din educaţie au fost în martie şi aprilie 2014. Potrivit datelor FSEȘ, salariul mediu brut prognozat pentru categoriile 1–6 de salarizare în 2017 este de 1.776 de lei, în timp ce minimul de existență, la situaţia de 1 octombrie 2016, constituia 1.813 lei.

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din R. Moldova anunţă pentru astăzi o conferinţă de presă la tema „Revendicările angajaţilor din educaţie şi ştiinţă, înaintate Guvernului Republicii Moldova”, care va avea loc la ora 14.00.

The following two tabs change content below.