„Proeuropenii” îşi înşală alegătorii

Secretomania formaţiunilor politice angajate în negocieri provoacă indignarea opiniei publice

 

coalitia

Delegaţii PLDM şi PL la purtarea negocierilor, după patru ani de coabitare cu PD, au ajuns să vorbească „lupeşte” despre „principii şi valori”

Circa 25% din cetăţenii Republicii Moldova, care şi-au dat voturile pentru partidele care urmează să formeze coaliţia de guvernare, se simt ignoraţi de către aceste formaţiuni politice. Delegaţii PLDM şi PL la purtarea negocierilor, după patru ani de coabitare cu PD, au ajuns să vorbească „lupeşte” despre „principii şi valori”.

Deşi alegerile au fost validate abia marţi de către Curtea Constituţională, negocierile privind formarea unei coaliţii proeuropene se desfăşoară de circa o săptămână, iar presa a reuşit să afle doar despre „tezele, principiile şi priorităţile” viitoarei guvernări, adică nimic. Mania participanţilor la negocieri de a păstra în taină rezultatele discuţiilor alimentează tot felul de informaţii „conspirative”, care la scurt timp sunt dezminţite. În consecinţă, secretomania formaţiunilor politice angajate în negocieri a provocat indignarea opiniei publice.

„Ei vor Dom-2, dar asta este inacceptabil. Este importat ca rezultatele negocierilor să fie făcute publice și să nu existe nicio anexă secretă. În rest, nu poți face șapte declarații în presă, după care să te așezi la masa de negocieri cu ele”, a comentat Diacov propunerea reprezentanţilor PL de a face negocierile transparente, arătând cum îşi petrece losirul.

„Tezele” lui Streleţ

Până în acest moment, reprezentantul PLDM la negocierile privind formarea coaliţiei, Valeriu Streleţ, a bucurat JURNALUL cu nişte „teze” deosebit de „preţioase”, invocând cunoscuta „înţelegere” dintre partidele viitoarei coaliţii de a ascunde de opinia publică rezultatele negocierilor. Mai întâi, vicepreşedintele PLDM ne-a lămurit frumos despre stringenţa constituirii unei majorități de guvernare proeuropene, după care şi-a emis „tezele” valoroase: „a) Învestirea unui nou guvern şi sprijinirea programului său de activitate în Parlament de către o majoritate proeuropeană eficientă, stabilă şi responsabilă; b) Punerea în practică și respectarea etapelor de implementare a Agendei de asociere, a Acordului de Asociere, cu partea sa componentă – Acordul de Comerț Liber, Aprofundat și Cuprinzător, semnate între Republica Moldova și Uniunea Europeană; c) eradicarea efectivă şi reală a corupţiei”. Acestea au fost informaţiile lui Streleţ pentru JURNAL pentru ca ieri negociatorul PLDM să declare pentru un post de radio: „Noi am optat pentru poziția pe care am anunțat-o în campanie – funcția de prim-ministru, cu Iurie Leancă în calitate de candidat, însă aceasta depinde de faptul dacă celelalte formațiuni vor accepta oferta respectivă”.

Funcţiile de stat, „desert după negocieri”

La rândul său, reprezentantul PL la negocierile privind formarea coaliţiei, Dorin Chirtoacă, a declarat la începutul săptămânii curente doar faptul că se elaborează acordul unei noi coaliţii, abordându-se astfel de aspecte precum: conţinutul acordului; structura administraţiei publice locale; alegerea preşedintelui în 2016, modalitatea asigurării unui echilibru între formaţiunile politice; priorităţile legislative; implementarea acordului de asociere. În privinţa funcţiilor de stat, vicepreşedintele PL a afirmat că acestea au fost lăsate „pentru desert”. „Nu se negociază absolut nimic! PL nu pretinde la niciun fel de funcţii, doar regulile să fie corecte”, a declarat Chirtoacă.

„Partidele viitoarei coaliții de guvernare au identificat modalitatea în care vor fi împărţite portofoliile în viitorul guvern, precum și principalele funcțiile de stat. PLDM, formaţiunea cu cele mai multe voturi acumulate în urma scrutinului, va avea dreptul să-și aleagă una dintre cele trei funcții-cheie în stat: prim-ministru, președinte, speaker. Al doilea va alege PD-ul, iar PL-ului îi va rămâne ultima funcție. După același principiu vor fi selectate și ministerele. Cele trei partide își vor atribui câte o instituție pe care și-o doresc”, a anunţat ieri președintele PL Mihai Ghimpu.

Secretomania este antidemocratică

Maniera reprezentanţilor partidelor de a negocia la mijloc de noapte şi prin locuri ascunse de mass-media a provocat o reacţie violentă din partea opiniei publice. Miercuri, 10 decembrie, 56 de organizaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei „Pro Europa”, în cadrul lansării unii apel, au formulat o serie de critici privind maniera în care se desfăşoară negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare, solicitând în principal transparenţa procesului de negocieri. În opinia secretarului Platformei „Pro Europa”, Lilia Snegureac, atitudinea politicienilor perpetuează neîncrederea în funcţionarea instituţiilor democratice. Iar după observatorul politic Viorel Cibotaru, lipsa de transparenţă încurajează o atmosferă de negoţ.

Practicile vechi se repetă

Un fapt care trebuie să determine mai multă transparenţă în acest caz este decesul fostului deputat PLDM Butmalai. Potrivit directorului executiv al Agenţiei „Transparency International”, Lilia Carasciuc, fostul deputat PLDM şi-ar fi anunţat intenţia de a expedia demersuri la procuratură, ar fi spus nume concrete, care ar fi urmat să facă ani grei de puşcărie. „Iar acum aflăm că a decedat în condiţii ciudate. Nu era o persoană care să-şi iasă din fire atât de uşor! Nu exclud că, din cauza decesului fostului deputat Ion Butmalai, se tergiversează desfăşurarea negocierilor. Noi avem multe semne de întrebare!”, a accentuat Carasciuc.

Aceasta a declarat pentru JURNAL că privarea opiniei publice de dreptul de a urmări negocierile va avea drept rezultat faptul că multe instituţii de stat privind asigurarea securităţii cetăţenilor vor fi capturate şi controlate de anumite persoane: „Cerem acum transparenţa negocierilor, nu contează astăzi sau mâine. Solicităm să fim informaţi în timp util pentru a putea contesta şi a ne exprima opiniile. Noi suntem cei care i-am votat, le-am încredinţat voturile noastre, de aceea, am dori să ţinem mâna pe puls. Înţelegem că procesul abia acum a demarat, probabil că nu este mare lucru de declarat, însă noi dorim să vedem fiecare etapă, deoarece amânarea anunţării rezultatelor ar putea fi prea târziu pentru noi”.

„Noi ştim pe cine am ales”

Observatorul politic Oazu Nantoi regretă că se reproduc practicile „negative” din anii trecuţi. Referindu-se la suspiciunile generate de mania în care se păstrează tainele negocierilor, analistul a opinat: „Nu e vorba de niciun fel de suspiciuni, deoarece noi îi cunoaştem pe cei care participă la negocieri. În 2009 şi în 2010, ei au împărţit între ei structurile de stat care nu trebuie aprioric să fie supuse partizanatului politic. Aceasta este realitatea, prin urmare, există toate motivele ca să considerăm că aceste practici continuă”.

Comuniştii vor să fie luaţi în seamă

„Faptul că aleşii noştri se comportă după cum vedem, relevă observatorul, demonstrează că guvernanţii nu se gândesc la reacţiile opiniei publice din R. Moldova. Şi după ce au obţinut votul nostru, noi suntem ignoraţi.” Între timp, PCRM a declarat că ar putea colabora la alianţa proeuropeană, prin votarea candidatului acesteia la funcţia de şef al statului şi chiar ar putea face o coaliţie cu cele trei partide în anumite condiţii, potrivit deputatului comunist Oleg Reidman. „Anume în aceste condiții am putea lua în considerare posibile variante de colaborare cu guvernarea”, a spus Reidman. El a adăugat că au fost discuţii privind formarea unei coaliţii largi, însă deocamdată comuniştii nu au primit o invitaţie oficială la negocieri.