PD se ţine de funcţia de procuror general

f.nadea roscovanu

UPDATE //Recomandările mediatorilor europeni pentru partidele proeuropene

Potrivit liderului PL Mihai Ghimpu, în cadrul întâlnirii de ieri cu partenerii europeni, aceștia au declarat că susţin o coaliţie formată din cele trei partide: PLDM, PD, şi PL şi au propus că atingerea compromisului pentru formarea coaliţiei de guvernare să aibă loc în următoarea formulă: cele trei partide să formeze o comisie care, în decurs de trei luni, să găsească o soluţie pentru problema privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova.

PLDM urma să propună candidatura la funcţia de prim-ministru, PDM – candidatura la funcţia de preşedinte al Parlamentului, PL-ului îi revenea ministerele pe care le-a deţinut înainte să fie exclus din guvern. Totodată, partenerii europeni au propus ca în funcţia de procuror general să fie desemnată o persoană non-politică, desemnată în consultare cu Comisia Europeană, ceea ce ar transmite un semnal la Bruxelles că noul Guvern al Republicii Moldova este gata să înceapă procesul de reformare atât de necesar. Aceasta ar putea duce la o Misiune UE în domeniul Justiţiei.

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că blocajul la care a făcut trimitere Marian Lupu a survenit din cauza că acest partid refuză să cedeze funcţia de procuror general şi, totodată, îşi doreşte funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. „PD este departe de a realiza reforme. Ne-am săturat de promisiuni deşarte. La ultima întâlnire, am spus că ceea ce propune PDM şi susţine PLDM este departe de ceea ce ne recomandă europenii. Când am spus aceasta, reprezentanţii PD s-au ridicat şi au plecat. Noi nu ne dorim să ajungem în opoziţie, dorim să fim la guvernare, dar vrem ca cei care vor o alianţă să coboare cu picioarele pe pământ. PLDM împreună cu PDM să spună clar cu cine vor să-şi asume responsabilităţile legate de implementarea Acordului de Asociere cu UE”, a spus Ghimpu.

Amintim că liderul PDM Marian Lupu a declarat azi dimineață după o nouă întâlnire cu liderii PL, PLDM că formatul de negocieri a intrat într-un “blocaj total”.

La rândul său, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că, în pofida perpetuării blocajului, şedinţa Paralmentului va avea loc conform ordinii de zi. Acesta a ţinut să amintească că PLDM nu va face alianţă cu PCRM. “Din păcate, trebuie să constat şi eu că EXISTĂ ACEST BLOCAJ. Continuăm însă să muncim şi sper să reuşim. Vom intra în Parlament şi vom demara procedura de alegere a conducerii Parlamentului aşa cum este stabilit în ordinea de zi pentru convocarea acestei şedinţe, cu sau fără o majoritate. PLDM nu va face alianţă cu PCRM. De aceea contăm că vom găsi un compromis în numele R. Moldova încât să avem ţara noastră funcţională, cu parlament şi guvern funcţional”, a declarat Filat.

 

The following two tabs change content below.