Produsele Made in Moldova, încă după calapodul sovietic

Prima rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Profund şi Comprehensiv dintre RM și UE va începe pe 18 martie și va dura până la 23 martie, iar acordul va fi semnat în septembrie. Anunțul a fost făcut recent de premierul Vlad Filat în cadrul vizitei la Chișinău a comisarului european pentru Comerţ, Karel De Gucht.

Vadim Vasiliu  

„Ne propunem ca perioada de negocieri să fie cât mai scurtă posibil, dar și cât mai plină. Acordul nu înseamnă doar comerț liber, dar și instituții funcționale, deschiderea de oportunități pentru agenții economici din RM și UE, motivație puternică pentru investitori, deschiderea cât mai rapidă a noi locuri de muncă bine plătite și stabile”, a declarat Vlad Filat.

Priorităţile Acordului

Comisarul UE pentru Comerț, Karel De Gucht, este convins că R. Moldova va putea semna Acordul privind liberul schimb cu UE cel târziu în toamna anului 2013.

„Negocierile trebuie să fie definitivate mai devreme de următorul summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc în septembrie 2013 în Lituania. Negocierile se vor desfăşura într-un ritm rapid”, a precizat oficialul european.

El a adăugat că Acordul va oferi o mare prioritate R. Moldova în demersul de a-şi reforma comerţul şi de a-şi crea o reputaţie de stat sigur pentru investiţii.

Premierul Vlad Filat a declarat că guvernul este pregătit pentru prima rundă de negocieri care se va desfăşurala Chişinău între 18 şi 23 martie curent.

Opiniile experţilor

„Acest acord va duce la creşterea exportului mărfurilor moldoveneşti pe piaţa UE. În 2011, s-a înregistrat deja o îmbunătăţire în acest sens: 49% din exporturi au fost adresate UE”, a precizat Filat.Până în 2013, UE este dispusă să acorde ajutor financiar R. Moldova în valoare de 273 mil. de euro pentru a susţine economia ţării.

Un grup de experți din cadrul IDIS „Viitorul” au estimat efectele pozitive ale implementării acestui acord asupra agriculturii din RM. Astfel, experții Ion Perju, Alexandru Fală și Viorel Chivriga au constatat că implementarea acordului va duce la creșterea concurenței pe segmentul agro-alimentar  și creșterea competivității agenților economici autohtoni și a produselor acestora; diminuarea treptată a dependenţei exporturilor moldoveneşti de piaţa estică, diversificarea ofertei la export şi a cererii la import ș.a.

Produsele moldoveneşti, sub semnul GOST

Ca să poată beneficia de acordul cu UE, după ce va fi semnat, producătorii moldoveni vor trebui să ajusteze calitatea produselor la standardele acceptate de piaţa comunitară, este concluzia tranşantă a experţilor expusă de Iurie Gotişan de la Centrul „Expert-grup”.

Potrivit acestuia, produsele alimentare ale Republicii Moldova fac grosul comerţului extern. „Dacă nu greşesc,  acestea constituie peste 30 la sută din ceea ce exportă RM. În mare, acestea sunt orientate spre pieţele estice, care sunt racordate la standardele GOST, de tip sovietic, mai mult sau mai puţin neconforme cu cele ale UE”, a relevat Gotişan.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)